Αντιδρούν οι γιατροί για τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού και την παραπομπή σε ειδικούς | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αντιδρούν οι γιατροί για τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού και την παραπομπή σε ειδικούς

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας
Σηκώνουν τους τόνους οι γιατροί, αντιδρώντας στο νέο καθεστώς του gate keeping που έχει φέρει το υπουργείο Υγείας, δηλαδή στην παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς ιατρούς μόνο με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό. Στην έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ/ΠΕΔΥ Αττικής (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ –ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ), οι γιατροί δήλωσαν πως δεν θα μετατραπούν σε "τροχονόμους", ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην εφαρμοστεί η απαγόρευση ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους ειδικευμένους γιατρούς, μέσω του gate keeping. 
Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που ανέφερε πως το καθεστώς των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς (gate keeping) θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων, ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων. Αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει την αντίθεσή του για την εφαρμογή του συστήματος παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό, ζητώντας την απόσυρση της απόφασης.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εντός της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, εφόσον όμως το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τότε θα παραπέμπεται σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. 
Όπως σημειώνει ο Σύλλογος ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ/ΠΕΔΥ - σε συνέχεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο-, η αποτυχία εύρεσης χώρων στέγασης των τοπικών μονάδων Υγείας και η απροθυμία ιατρών να τα στελεχώσουν οδηγούν στην απαξίωση των κέντρων Υγείας. Και αυτό γιατί το υπουργείο  αφενός  προχωρεί σε συστεγάσεις των ΤΟΜΥ στα κέντρα υγείας, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι, και αφετέρου επιχειρεί να καλύψει τα κενά στη στελέχωση του συστήματος των οικογενειακών γιατρών με αλλαγή του αντικειμένου εργασίας  των θεραπευτών ιατρών (γεν. Ιατρικής, Παθολόγων και Παιδιάτρων) σε οικογενειακούς ιατρούς. Προειδοποιούν ακόμη πως οι μονάδες είναι υποστελεχωμένες, με μεγάλες  ελλείψεις στις υλικοτεχνικές υποδομές,  χωρίς προσωπικό φύλαξης, ενώ τα εργαστήρια υπολειτουργούν. Η Συνέλευση αποφάσισε να εκδοθεί κείμενο, στο οποίο και θα ενημερώνει τους πολίτες για την κατάσταση της δημόσιας Υγείας. 
Τα προβλήματα για το νέο εγχείρημα των υπουργών Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας είναι πολλά, σύμφωνα με τους γιατρούς, και αφορούν τόσο στο θέμα της υποχρεωτικής παραπομπής, όσο και στο προσωπικό και στη στέγαση των ΤΟΜΥ. Όπως μετέδιδε εξάλλου το Capital.gr, στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος (τον περασμένο Σεπτέμβριο) για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις. Αλλά και στην πρόσφατη πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, με σύμβαση με τον Οργανισμό, που θα εξυπηρετούν τους πολίτες όπου δεν υπάρχουν ΤΟΜΥ, δεν καλύφθηκαν ούτε οι μισές από τις 2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και τις 677 θέσεις Παιδιατρικής, παρά την παράταση που δόθηκε.
Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων