Ο ΕΟΠΥΥ , το clawback (cb) και οι μεγάλοι προβληματισμοί | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο ΕΟΠΥΥ , το clawback (cb) και οι μεγάλοι προβληματισμοί


του Ιωάννη Καραφύλλη, Ph.D *, medlabnews.gr 
Ο ΕΟΠΥΥ με την 5η τροποποίηση του προϋπολογισμού του γνωστοποίησε και τις προθέσεις του σχετικά με το cb απέναντι σε 6 κατηγορίες  παρόχων. Αυτές κυμαίνονται μεταξύ 10,4% και 33,8%. Σε μια κατηγορία παρόχων όπου το cb είναι 19,2% , ένα μέρος θα καλυφθεί από τη συμμετοχή των ασθενών κατά 10% με το νέο ΕΚΠΥ.
Η νέα αυτή τροποποίηση ανέδειξε ότι στα ετήσια όρια δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για ορισμένες κατηγορίες είχαν προϋπολογιστεί ποσά τα οποία θα έφθαναν σε αυτό το ύψος μόνο με την επιβολή υψηλού cb ενώ σε άλλες κατηγορίες αυτό παραμένει χαμηλότερο κατά 7,500,000 ευρώ ακόμα και μετά την επιβολή cb 32,4%!
Τέλος η  5η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί πολύ σοβαρούς προβληματισμούς γιατί:
– Τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών που δημοσιεύτηκαν πριν περίπου ένα μήνα δεν συμβαδίζουν με αυτά που προβλεπόντουσαν στο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
-Τροποποιήθηκαν τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών και εκτιμήθηκε η υπέρβαση του ορίου cb όταν θα πρέπει σε 4 ημέρες να δημοσιευτεί η νέα υπουργική απόφαση που προβλέπεται στο πρόσφατο νόμο 4549/2018 (άρθρο 25) με τα νέα όρια για το 2019 λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι δαπάνες  αναπροσαρμόζονται για τα έτη 2019-2022, αποκλειστικά βάσει της προβλεπόμενης κατ’ έτος μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, όπως αυτή απεικονίζεται στον προϋπολογισμό κάθε έτους.
-Το cb που εμφανίζεται να είναι ανείσπρακτο σε συγκεκριμένη κατηγορία παρόχων ξεπερνάει 2,5 φορές την πρόσφατη πώληση μεγάλου ιδιωτικού θεραπευτηρίου ή 2 φορές σχεδόν το επιτρεπόμενο όριο για την κατηγορία αυτή. Σε άλλες κατηγορίες όσο είναι το cb συνολικά , είναι και το επιτρεπόμενο όριο δαπανών!
Στις επόμενες 3 τροποποιήσεις του έτους θα μάθουν οι περισσότεροι πάροχοι (σίγουρα όχι όλοι) τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών και το cb που θα κληθούν να καταβάλουν.


*O Ιωάννης Καραφύλλης είναι Health focused Researcher, MSc Logistics and Supply Chain expert, PhD Public Procurement, Chemical Engineer, MSc Strategy and Diplomacy, Author



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων