Μολις 2 (δύο!) οικογενειακοί γιατροί σε όλο τον Δήμο Σερρών!!! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μολις 2 (δύο!) οικογενειακοί γιατροί σε όλο τον Δήμο Σερρών!!!

Χαρακτηριστικά για όλο τον Δήμο Σερρών περίπου 80.000 κάτοικοι είχαν δηλώσει μέχρι στις 31/7 μόλις δύο γιατροί συμμετοχή!!!


Στραβά φαίνεται να ξεκίνησε, άλλος ένας «θεσμός» του Οικογενειακού Γιατρού, που πήγε να εφαρμόσει από 1/8 το Υπουργείο Υγείας, καθώς πολλοί λίγοι γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου, καθώς όπως παραδέχεται και το ίδιο σε ανακοίνωσή του, ενώ στο προηγούμενο σύστημα υπήρχαν 1700 συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, στο νέο σύστημα του Οικογενειακού γιατρού δήλωσαν συμμετοχή μόλις …600! σε όλη τη χώρα.

Χαρακτηριστικά για όλο τον Δήμο Σερρών περίπου 80.000 κάτοικοι είχαν δηλώσει μέχρι στις 31/7 μόλις δύο γιατροί συμμετοχή!!!

Είχε προηγηθεί η νέα πρόσκληση του υπουργείου Υγείας- μετά από καθυστέρηση περίπου πέντε μηνών, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για γιατρούς στις τοπικές μονάδες. Η προκήρυξη αφορά την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, συνολικά 953 ιατρών, εκ των οποίων 809 παθολόγοι και 144 παιδίατροι. Αυτοί θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους. Η προθεσμία για τις αιτήσεις έληξε στις 29 Ιουνίου.

Η νέα πρόσκληση ήρθε μετά αυτή του Σεπτεμβρίου, όταν μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις. Αλλά και στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ του Ιανουαρίου που αφορούσε στη σύναψη συμβάσεων με 2.829 ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, μόλις 657 υπέβαλλαν αίτηση για να συνάψουν σύμβαση ως οικογενειακοί γιατροί.

Αναπροσαρμογή των μισθών, αλλά απροθυμία από τους γιατρούς

Προκειμένου η νέα πρόσκληση να μην έχει τη τύχη των προηγούμενων, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε προς τα πάνω αναπροσαρμογή των αποδοχών του ιατρικού προσωπικού. Οι γιατροί κατατάσσονται σε μισθολογική κλίμακα αντίστοιχη του επιμελητή Α’ στο ΕΣΥ και αναγνωρίζονται τα χρόνια προϋπηρεσίας τους. Εντούτοις, ιατρικοί σύλλογοι προβλέπουν και πως και πάλι η συμμετοχή γιατρών θα είναι χαμηλή.

Αναβολή για το 2019

Όσον αφορά στους πολίτες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η εγγραφή στους οικογενειακούς γιατρούς και το σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2019 τελικά και όχι από φέτος, όπως αρχικά προγραμματίζονταν. Όπως συμπλήρωσε, σήμερα λειτουργούν 83 τοπικές μονάδες υγείας, σε σύνολο 239 μονάδων που προβλέπονται κατά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος.

Το Υπουργείο Υγείας με Δελτίο Τύπου (1 Αυγούστου 2018) αναφέρει τα εξής:

Είναι γνωστό ότι έχει δρομολογηθεί μία σοβαρή αλλαγή στο τοπίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα, που περιλαμβάνει την ενίσχυση των δημόσιων δομών και τη σταδιακή ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου στηριγμένου στον οικογενειακό γιατρό, την πρόληψη και την κοινοτική φροντίδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί (ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής) έχουν επικουρικό ρόλο συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν οι οικογενειακοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.

Από σήμερα, 1 Αυγούστου 2018, αλλάζει το προηγούμενο στρεβλό σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς που ως γνωστόν, οι 200 επισκέψεις εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Η δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για την φροντίδα των πολιτών έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα την έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα,

Διευκρινίζεται ότι:

Α) Με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ προς το παρόν οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού.

Να συνυπολογιστεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών στο δίκτυο των συμβεβλημένων του και ήδη καταγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ – των οποίων ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επαναπροκήρυξης- ανταποκρίνονται ήδη σε ένα πολύ σημαντικό όγκο επισκέψεων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Παράλληλα, ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας.

Β) Το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων είναι γνωστό ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς.

Μέχρι 1/1/2019 οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Τέλος επισημαίνεται ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία).

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων