Χωρίς τις 200 δωρεάν επισκέψεις από σήμερα – Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από μόλις 14 γιατρούς | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Χωρίς τις 200 δωρεάν επισκέψεις από σήμερα – Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από μόλις 14 γιατρούς

Πάντως στην αρχή του κάθε μήνα οι ασφαλισμένοι προσπαθούσαν με αγωνία να καλύψουν τη συνταγογράφηση
Τελευταία ημέρα ήταν η χθεσινή για τις 200 δωρεάν επισκέψεις στους συμβεβλημένους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους και από σήμερα οι ασθενείς και οι άλλοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται είτε στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τους λιγοστούς πλέον συμβεβλημένους γιατρούς είτε να πληρώνουν οι ίδιοι για την επίσκεψη και τη συνταγογράφηση.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες θα επικρατεί χάος με τους ασθενείς να μην γνωρίζουν πώς θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση, ότι επιχείρησε να προετοιμάσει μια νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο.


Πάντως στην αρχή του κάθε μήνα οι ασφαλισμένοι προσπαθούσαν με αγωνία να καλύψουν τη συνταγογράφηση ή την ιατρική επίσκεψη με μία από τις 200 επισκέψεις, ώστε να μην πληρώσουν. Από σήμερα, όμως θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα μετά από επτά και πλέον χρόνια παύουν να ισχύουν οι 200 δωρεάν επισκέψεις το μήνα για τους ασφαλισμένους που επέλεγαν έναν συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ για να εξυπηρετούνται.

Από σήμερα το σύστημα αλλάζει και οι ασθενείς θα μπορούν να μεταβαίνουν στον συμβεβλημένο γιατρό χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των 200 επισκέψεων. Το πρόβλημα, όμως είναι πως από τους 50 και πλέον συμβεβλημένους παθολόγους και γενικούς γιατρούς που υπήρχαν μέχρι και χθες στον Βόλο, τελικά νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θέλησαν να κάνουν δεκατέσσερις οι οποίοι θα κληθούν να εξυπηρετούν δωρεάν έναν μεγάλο όγκο από ασθενείς.

Ο ΕΟΠΥΥ πριν δύο ημέρες ανακοίνωσε τους δεκατέσσερις παθολόγους γενικούς γιατρούς και τους παιδιάτρους στον Βόλο που θα είναι συμβεβλημένοι. Ο κάθε συμβεβλημένος έχει στη δικαιοδοσία του 2.250 άτομα. Πολλοί γιατροί δεν θέλησαν να συνάψουν νέα σύμβαση κρίνοντας τους όρους αποτρεπτικούς.

Ο ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά θέλησε να κάνε σύμβαση με 2.800 γιατρούς, αλλά τελικά προχώρησε στη σύναψη με μόλις 630 άτομα.

Στον Βόλο καλύφθηκε μόλις το 27% των νυν συμβεβλημένων γενικών γιατρών και παθολόγων, ενώ από τους παιδιάτρους καλύφθηκε το 25%.

Τι θα κάνουν από σήμερα οι αμέτρητοι ασφαλισμένοι; Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως «για ένα διάστημα θα επικρατήσει χάος. Και αυτό γιατί, πρώτον, οι ασθενείς δεν είναι ενημερωμένοι για τις αλλαγές και δεύτερον, δεν έχουν λύσεις. Για να εξυπηρετηθούν δωρεάν, θα πρέπει είτε να απευθυνθούν στις ΤΟΜΥ που είναι υποστελεχωμένες είτε να επιλέξουν έναν από τους δεκατέσσερις συμβεβλημένους γιατρούς που δέχτηκαν τελικά να κάνουν νέα σύμβαση. Επειδή, όμως ο κάθε γιατρός θα εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, υπάρχει ο κίνδυνος της αναμονής και της ταλαιπωρίας. Επίσης μπορούν να μεταβούν στο Νοσοκομείο. Η άλλη επιλογή που έχουν, είναι να πληρώσουν είτε για τη συνταγογράφηση είτε για την επίσκεψη και να πάνε στον γιατρό που θέλουν. Το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στήνεται στο πόδι, χωρίς σχεδιασμό και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Βέβαια και το σύστημα με τις 200 επισκέψεις απαιτούσε βελτίωση, όμως τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων