Έρευνα για το Μάτι: "Όχι στο "μία από τα ίδια" του παρελθόντος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έρευνα για το Μάτι: "Όχι στο "μία από τα ίδια" του παρελθόντος

Δεν είχαν προνοήσει να καθαρίσουν την περιοχή για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, δεν είχαν λειτουργικούς κρουνούς, δεν υπήρχαν περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων, δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες
Του Βασίλη Καπερνάρου
Το κράτος δια των οργάνων και των δομών του έχει ως αρμοδιότητα την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, επιτελώντας μεταξύ άλλων την αποστολή της πυρασφάλειας και της δασοπυρόσβεσης. Στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι συγκεκριμένοι εντεταλμένοι κρατικοί λειτουργοί δεν έπραξαν όπως υποχρεούντο και αποδέχτηκαν την επέλευση του αποτελέσματος, δηλαδή το θάνατο αόριστου αριθμού συνανθρώπων μας, ως ενδεχόμενη συνέπεια της συμπεριφοράς τους, και μάλιστα προβλέποντες το εγκληματικό αποτέλεσμα, των πράξεων τους, ως ενδεχόμενο. 
Δεν είχαν προνοήσει να καθαρίσουν την περιοχή για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, δεν είχαν λειτουργικούς κρουνούς, δεν υπήρχαν περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων, δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπήρχε ενημέρωση για πυρκαγιά, δεν υπήρχε εντολή ούτε ενέργεια εκκένωσης, δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό και εν γένει δεν υπήρχε πολιτική προστασία. Η ανυπαρξία της πολιτικής προστασίας έγινε αποδεκτή από την από 19.4.2018 απόφαση του ΔΣ του Δήμου Μαραθώνα, την οποία γνώριζαν έκτοτε όλοι οι φορείς της κρατικής δομής και οι εκπρόσωποί τους και οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι και συνυπαίτιοι για το τραγικότερο θανατηφόρο πολύνεκρο γεγονός της χώρας. 
Άρα, οι υπάλληλοι του κράτους –που έχουν ήδη μηνυθεί– αποδέχθηκαν και  συμβιβάστηκαν ψυχικά με την ενδεχόμενη πραγμάτωση του κινδύνου και αποδέχθηκαν τελικώς στην ουσία και το αξιόποινο αποτέλεσμα. Σκέφτηκαν δηλαδή, ότι μπορεί ένεκα των παραλήψεων μας, να πεθάνουν άνθρωποι, αλλά "δεν βαριέσαι, ας πεθάνουν". Αυτό ερείδεται σε δύο παραδοχές: 
Πρώτον, ότι σε παρόμοια (όχι όπως αυτό βέβαια) καταστροφικά γεγονότα, η ολιγωρία και η παράλειψη της οφειλόμενης ενέργειας των εντεταλμένων λειτουργών, τιμωρήθηκε σε βαθμό πλημμελήματος, δηλαδή, ούτε μια ώρα φυλακή. Χαρακτηριστική η περίπτωση των πυρκαγιών του Ν. Ηλείας το 2007, όπου οι υπεύθυνοι αντιμετώπισαν εξ΄ αρχής διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Δεύτερον, ότι το πολιτικό κόστος, του πραγματικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, δηλαδή, της κατεδάφισης αυθαιρέτων, της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, των περιπολιών πεζών και μηχανοκίνητων τμημάτων της πυροσβεστικής, της λειτουργίας κρουνών, της κατασκευής και λειτουργίας κανονιών νερού, δεξαμενών ύδατος, του καθαρισμού ξερών χόρτων, θίγουν πολιτικά – πελατειακά συμφέροντα ιδιαίτερου πολιτικού / πελατειακού κόστους.
Καταλήγοντας, στα βασικά εγκλήματα που πρέπει να συγκεντρώσει η εισαγγελική έρευνα την προσοχή της, είναι καταρχάς η ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και η κακουργηματική έκθεση, μαζί με όσα άλλα διακριβωθούν στην πορεία. Όχι, πάντως, αυτά τα οποία αναφέρονται στην παραγγελία που υπογράφει η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Βαρβάρα Γνεσούλη. Όχι στο "μία από τα ίδια" του παρελθόντος.
* Ο κ. Βασίλης Καπερνάρος είναι δικηγόρος

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων