Δυσβάσταχτο και άδικο το μέτρο του clawback | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δυσβάσταχτο και άδικο το μέτρο του clawback

Πουθενά αλλού στο κόσμο δεν επιβάλλεται clawback σε γενόσημα και οικονομικά φάρμακα
Το ασφυκτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για την ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μετά τις δραματικές μειώσεις τιμών και την επιβολή τεράστιων και άδικων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» για τον κλάδο της Υγείας ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ. Θεόδωρος Τρύφων. 

Ενώπιον ενός μεγάλου ακροατηρίου υψηλών προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και ο Τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Οικονόμου, ο κ.Τρύφων ανέφερε: «Εταιρείες που έχουν φάρμακα με λιανική τιμή 6-7 ευρώ αδυνατούν να πληρώσουν τα τεράστια ποσά clawback, που οδηγούν σε άμεση και έμμεση φορολόγηση των επιχειρήσεων σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%!! Πουθενά αλλού στο κόσμο δεν επιβάλλεται clawback σε γενόσημα και οικονομικά φάρμακα. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, είναι ανεπαρκέστατη και το ύψος του clawback θα πρέπει να μειωθεί συνολικά και να καταμεριστεί δικαιότερα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Τρύφων προσέθεσε, πως η προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η φαρμακοβιομηχανία σε όρους νέων θέσεων εργασίας και επενδύσεων σε έρευνα θα πρέπει να συνεκτιμάται στο νέο σύστημα υπολογισμού του clawback. Ακόμη, επανέλαβε το θέμα της ανατιμολόγησης των φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι «είχαμε το μοναδικό σύστημα στην Ευρώπη που, κινούμενο στα όρια της νομικής αυθαιρεσίας, πραγματοποιούσε δύο ανατιμολογήσεις κάθε έτος, εστιάζοντας μονόπλευρα και άδικα σε μειώσεις μόνο στα παλαιά και οικονομικά φάρμακα».

Κλείνοντας τη δημόσια τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ ανέλυσε τη σημαντική αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας, πως η ανάταξη της εθνικής οικονομίας και η έξοδος από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης θα έρθει, όταν η «Ελλάδα αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτά που παράγει». Προς τον σκοπό αυτό, προσέθεσε, πως η ΠΕΦ κατέθεσε τις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις της στην συνεδρίαση της «Διακομματικής Επιτροπής για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για το φάρμακο», στη βάση διασφάλισης της πρόσβασης των πολιτών στις απαραίτητες θεραπείες και αξιοποίησης της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων