Η τεχνητή νοημοσύνη αφορά το μέλλον μας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η τεχνητή νοημοσύνη αφορά το μέλλον μας

Πρόκειται για το πρώτο έργο τεχνητής νοημοσύνης AI4EU, το οποίο φέρνει σε επαφή 79 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα,
Το εναρκτήριο λάκτισμα στην τεχνητή νοημοσύνη (AI/ΤΝ) δίνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  με τη συνάντηση 79 εταίρων από 21 χώρες, οι οποίοι με επικεφαλής τη γαλλική Thales πρόκειται να αναπτύξουν «πλατφόρμα κατά παραγγελία», χρηματοδοτούμενη με 20 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.

Πρόκειται για το πρώτο έργο τεχνητής νοημοσύνης AI4EU,  το οποίο φέρνει σε επαφή 79 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε 21 χώρες για τη δημιουργία «εστιακού σημείου», στο οποίο θα συγκεντρώνονται «οι πόροι τεχνητής νοημοσύνης», όπως αποθετήρια δεδομένων,  υπολογιστική ισχύς,  εργαλεία  αλγόριθμοι. 
«Η Ευρώπη μπορεί να αποκομίσει όλα τα οφέλη από τις καινοτομίες AI/ΤΝ, μόνον εφόσον η τεχνολογία αυτή μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από όλους. Το έργο AI4EU θα συμβάλει στη μεταφορά της AI/ΤΝ σε μικρές επιχειρήσεις, σε μη τεχνολογικές εταιρείες και σε  δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη» , δήλωσαν ο Aντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, Άντρους Άνσιπ, και η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ
Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η AI4EU η οποία είναι μια ανοικτή και συνεργατική πλατφόρμα,  θα προσφέρει επίσης κύκλους μαθημάτων για αναβάθμιση δεξιοτήτων και απόκτηση νέων δεξιοτήτων. 
Για την περαιτέρω διευκόλυνση της πρόσβασης στην τεχνολογία ΤΝ, η ομάδα έργου AI4EU θα συνεργαστεί στενά με τους κόμβους ψηφιακής καινοτομίας για τη ρομποτική και με το μελλοντικό δίκτυο κέντρων αριστείας στην τεχνητή νοημοσύνη.
Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη την οποία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Απριλίου 2018, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη πλατφόρμας AI/ΤΝ κατά παραγγελία. 
Οι επενδύσεις της Επιτροπής στην έρευνα και καινοτομία στον τομέα της AI/ΤΝ ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020 στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», ενώ οι συνολικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην ΕΕ θα πρέπει να ανέλθουν σε τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020.
Τον Δεκέμβριο με βάση τη στρατηγική της, η Επιτροπή υπέβαλε «συντονισμένο σχέδιο» για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, της Νορβηγίας, της Ελβετίας και της Επιτροπής σε τέσσερις βασικούς τομείς: αύξηση των επενδύσεων, διάθεση περισσότερων δεδομένων, προώθηση του ταλέντου και διασφάλιση της εμπιστοσύνης. 
Η ενίσχυση του συντονισμού είναι ουσιαστική προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί η κορυφαία παγκοσμίως περιοχή για την ανάπτυξη και τη χρήση πρωτοποριακής, ηθικής και ασφαλούς τεχνητής νοημοσύνης.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την συγκέντρωση δεδομένων - την πρώτη ύλη για τη τεχνητή νοημοσύνη - σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου. Θα συντονίσουμε τις επενδύσεις: στόχος μας είναι να φτάσουμε τουλάχιστον τα 20 δισ. ευρώ ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων έως το τέλος του 2020. Αυτό είναι ουσιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την εργασία. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί ένα όμορφο απόκτημα, αφορά το μέλλον μας», δήλωσε ο Επίτροπος Ανσιπ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το σημαντικό βήμα του Δεκεμβρίου.
«Όπως συνέβη και με τον ηλεκτρισμό στο παρελθόν, η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει τον κόσμο. Μαζί με τα κράτη μέλη θα αυξήσουμε τις επενδύσεις για την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, θα στηρίξουμε τις προηγμένες δεξιότητες και θα μεγιστοποιήσουμε τη διαθεσιμότητα των δεδομένων. Το συντονισμένο σχέδιο δράσης θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα δρέψει τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων και θα είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, με παράλληλη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης και σεβασμό των ηθικών αξιών», πρόσθεσε η  επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ.
Εκπρόσωποι των κρατών μελών, της Νορβηγίας, της Ελβετίας και της Επιτροπής συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου και έδωσαν προτεραιότητα σε τομείς δημόσιου συμφέροντος, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η κινητικότητα, η ασφάλεια και η ενέργεια. 
Συμφώνησαν ως προς τα εξής:
1. Μεγιστοποίηση των επενδύσεων μέσω συμπράξεων
Τα επίπεδα των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη στην ΕΕ είναι χαμηλά και υπάρχει κατακερματισμός σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου, όπως τις ΗΠΑ και την Κίνα. 
Οι κοινές δράσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων για τις επενδύσεις περιλαμβάνουν:
- Εθνικές στρατηγικές για την τεχνητή νοημοσύνη: έως τα μέσα του 2019, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν χαράξει τις δικές τους στρατηγικές που θα περιγράφουν τα επίπεδα επενδύσεων και τα μέτρα εφαρμογής, τα οποία θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ.
- Νέα ευρωπαϊκή σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την τεχνητή νοημοσύνη: θα υπάρξει νέα σύμπραξη έρευνας και καινοτομίας για την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας στην Ευρώπη και να καθοριστεί κοινό στρατηγικό ερευνητικό θεματολόγιο για την τεχνητή νοημοσύνη.
- Νέο ταμείο για την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης: η Επιτροπή θα στηρίξει νεοφυείς επιχειρήσεις και φορείς καινοτομίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας αλυσίδας συστοιχιών στις αρχικές φάσεις τους, καθώς και σε εταιρείες στη φάση της επέκτασής τους.
- Ανάπτυξη και σύνδεση των πρωτοπόρων παγκοσμίως κέντρων τεχνητής νοημοσύνης: θα αναπτυχθούν και θα συνδεθούν ευρωπαϊκά κέντρα αριστείας για την τεχνητή νοημοσύνη, θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις δοκιμών παγκόσμιας κλάσης σε τομείς όπως η συνδεδεμένη κινητικότητα και θα ενθαρρυνθεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την οικονομία μέσω των κόμβων ψηφιακής καινοτομίας. Θα δρομολογηθεί επίσης μια πιλοτική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας για τη στήριξη της επόμενης γενιάς τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
2. Δημιουργία ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων
Ο τομέας της υγείας μπορεί να ωφεληθεί ιδιαιτέρως από την τεχνητή νοημοσύνη: σε συντονισμό με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα υποστηρίξει την ανάπτυξη κοινής βάσης δεδομένων υγείας με ανωνυμοποιημένες υπολογιστικές τομογραφίες τραυματισμών, που θα έχουν δωρηθεί από ασθενείς, για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας για τον καρκίνο μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Έως τα μέσα του 2019, η Επιτροπή θα δημιουργήσει κέντρο υποστήριξης για την ανταλλαγή δεδομένων, το οποίο θα παρέχει πρακτικές συμβουλές σε όλους τους Ευρωπαίους συμμετέχοντες στην οικονομία δεδομένων.
  3. Καλλιέργεια των ταλέντων, των δεξιοτήτων και της διά βίου μάθησης
Τα ταλέντα που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε επαγγελματίες και στερούνται εξειδικευμένων προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην τεχνητή νοημοσύνη. 
Όσον αφορά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει η τεχνητή νοημοσύνη στα εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων κλάδων, όπως της νομικής. Η πλήρης χρήση του συστήματος της «μπλε κάρτας» θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση και την προσέλκυση επαγγελματιών τεχνητής νοημοσύνης υψηλής ειδίκευσης στην Ευρώπη.
4. Ανάπτυξη ηθικής και αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης
Μια ευρωπαϊκή ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία εκπροσωπεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών, εργάζεται επί κατευθυντήριων γραμμών δεοντολογίας για την ανάπτυξη και την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η πρώτη έκδοση θα δημοσιευτεί έως τα τέλη του 2018 και οι εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν την τελική τους μορφή στην Επιτροπή τον Μάρτιο του 2019 μετά από ευρεία διαβούλευση μέσω της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. 
Για να στεφθεί το σχέδιο αυτό με επιτυχία, πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφιακή ενιαία αγορά και το ρυθμιστικό της πλαίσιο. Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις για την κυβερνοασφάλεια, τα ανοιχτά δεδομένα και τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος περιλαμβάνει χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων