Θ. Ρόζενμπεργκ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένας διεφθαρμένος οργανισμός και συμβάλαμε στην εξυγίανσή του | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Θ. Ρόζενμπεργκ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένας διεφθαρμένος οργανισμός και συμβάλαμε στην εξυγίανσή του

Διερμηνεύοντας τα μέλη του ΔΣ, έχω την ικανοποίηση διότι όχι μόνο συμβάλαμε ώστε να εξυγιανθεί διοικητικά ο διεφθαρμένος αυτός οργανισμός αλλά και γιατί κατορθώσαμε, χάρη στο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό του ΚΕΕΛΠΝΟ να ανταποκριθούμε
«Ήταν ένας διεφθαρμένος Οργανισμός και συμβάλαμε στην εξυγίανσή του», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Ο κ. Ρόζενμπεργκ, που κλήθηκε σε ακρόαση ενόψει διάταξης που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και προβλέπει τη μετεξέλιξη του ΚΕΕΛΠΝΟ στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τον ΕΟΔΥ, δήλωσε ότι ο νέος οργανισμός όχι μόνο δεν θα είναι «μια από τα ίδια», αλλά θα αποτελέσει έναν νέο έγκυρο φορέα υψηλού επιστημονικού κύρους για ευρύ φάσμα θεμάτων της δημόσιας υγείας.


«Διερμηνεύοντας τα μέλη του ΔΣ, έχω την ικανοποίηση διότι όχι μόνο συμβάλαμε ώστε να εξυγιανθεί διοικητικά ο διεφθαρμένος αυτός οργανισμός αλλά και γιατί κατορθώσαμε, χάρη στο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό του ΚΕΕΛΠΝΟ να ανταποκριθούμε, εν πολλοίς, στις προκλήσεις και να διατηρήσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας στα δύσκολα χρόνια που πέρασε η υγεία στη χώρα μας» είπε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί τομή δεδομένου ότι δημιουργεί ένα νέο οργανισμό προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο νέος οργανισμός πιστεύουμε ότι δεν θα είναι "μια από τα ίδια" αλλά θα αποτελέσει έναν ουσιαστικά έγκυρο νέο φορέα, που θα συγκεντρώνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Θα είναι πρώτα από όλα ένας φορέας υψηλού επιστημονικού κύρους για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων δημόσιας υγείας- όχι μόνο τα μεταδοτικά νοσήματα όπως ήταν μέχρι τώρα- αλλά και τα μη μεταδοτικά νοσήματα, θα έχει ευθύνη για τη μελέτη της δημογραφικής εξέλιξης και γήρανσης, την προστασία της παιδικής και τρίτης ηλικίας, την ενιαία υγεία, την περιβαλλοντική υγεία κλπ» είπε ο κ. Ρόζενμπεργκ και πρόσθεσε ότι ο νέος οργανισμός θα έχει ουσιαστική επιχειρησιακή δράση σε θέματα διασυνοριακών απειλών για την υγεία, συντονισμού με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ, όπως είναι η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας, η Επιτροπή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, και συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, όπως γίνεται και σήμερα άλλωστε. Θα έχει επίσης, όπως τόνισε, ουσιαστική συμβολή, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σε προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας, θα συμβάλλει στον «αλφαβητισμό υγείας» του πληθυσμού και θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο επιστημονικής έρευνας.

«Το νομοσχέδιο για τον ΕΟΔΥ αποτελεί ένα νόμο πλαίσιο του οποίου οι διατάξεις χρειάζονται εξειδίκευση με έκδοση εφαρμοστικών κανονισμών. Από την άποψη αυτή η μετάβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ αποτελεί, κατά την άποψή μου, ένα εγχείρημα πρωτοφανούς διοικητικής, οργανωτικής και νομικής δυσκολίας» είπε επίσης ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και πρόσθεσε: «Επισημαίνω ότι η μετάβαση θα γίνει με τον οργανισμό εν λειτουργία, θα γίνει σε μια περίοδο με αυξημένες απαιτήσεις δράσεων για τη δημόσια υγεία, όπως είναι η τρέχουσα επιδημία της γρίπης, η αναμενόμενη επιδημία του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία, αλλά και των διοικητικών απαιτήσεων που προκαλούνται από την ανάγκη στελέχωσης των δομών υγείας, που περιθάλπουν χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας. Η μετάβαση θα γίνει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, αφού θα προχωρήσει σε προεκλογική περίοδο, δηλαδή, σε μια περίοδο με έντονες διεκδικήσεις από την πλευρά των εργαζομένων του οργανισμού. Για τους λόγους αυτούς, το υπουργείο πρέπει να χαράξει έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ομαλή μετάβαση στον ΕΟΔΥ, μέσα σε χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί και από τον νόμο και από την πολιτική βούληση".

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε εξάλλου ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν, με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς η ένταξή τους στον νέο φορέα προβλέπεται ρητά στο σχέδιο νόμου.


Οι εργαζόμενοι


«Προσδοκούμε και περιμένουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιώργος Δελλής που αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυτοδίκαιη μεταφορά των συμβάσεων στον νέο φορέα, τον ΕΟΔΥ. Επισήμανε όμως ότι υπάρχει ασάφεια ως προς τη διαδικασία της μεταφοράς των συμβάσεων, είπε ότι στο διάστημα της μετάβασης θα πρέπει να προβλεφθεί η χρηματοδότηση του οργανισμού ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και ζήτησε μεταγαλύτερη κατοχύρωση των γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Δελλής ανέφερε επίσης ότι στον νέο οργανισμό πρέπει να προβλεφθεί η συμμετοχή μέλους του ΔΣ των εργαζομένων στο ΔΣ του νέου οργανισμού.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων