Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα

Σήμερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΒΟΤΑΝΑ

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

19/3/19

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα

«Κάνε Ααα! Κάνε κάτι για τη στοματική σου υγεία». Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα. Σειρά συστηματικών παθολογικών καταστάσεων κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους στο στόμα και η πρώιμη διάγνωσή τους περνά άμεσα μέσα από τη δράση και τη γνώση των ενημερωμένων οδοντιάτρων. Αυτό είναι το φετινό μήνυμα του εορτασμού της Τετάρτης 20 Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, που προβάλλει διεθνώς και στη χώρα μας το σύνθημα «Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα».

«Το στόμα είναι ένας πολυδύναμος χώρος που συμβάλλει καθοριστικά στη βιολογική και κοινωνική λειτουργία των ανθρώπων μέσω της διατροφής, της ομιλίας, του γέλιου και της έκφρασης των συναισθημάτων», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, (ΕΟΟ) Αθανάσιος Κατσίκης.
Όπως προσθέτει, το υγιές στόμα συμβάλλει σημαντικά, τόσο στην καθημερινότητα των ανθρώπων όσο και στην ομαλή πορεία της σωματικής υγείας τους. «Το υγιές στόμα δημιουργεί θετικό υπόστρωμα για τις επαγγελματικές, αισθηματικές και λειτουργικές ανάγκες των ανθρώπων και κρατά υψηλά την ποιότητα της ζωής. Το στόμα αποτελεί πραγματικά τον καθρέφτη της υγείας των ανθρώπων και αποτελεί την περιοχή της εκδήλωσης πρώιμων συμπτωμάτων για σειρά νοσημάτων, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο σοβαρά», τονίζει ο κ. Κατσίκης.
Ο γγ της ΕΟΟ, καθηγητής ΕΚΠΑ Ιωάννης Τζούτζας, επισημαίνει: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό ότι στόμα δεν σημαίνει μόνο δόντια. Σημαίνει μία σειρά άλλων οργάνων, που όλα μαζί δημιουργούν ένα ομαλά λειτουργικό σύστημα, που η κάθε διαταραχή του έχει προεκτάσεις ή απεικονίσεις στη γενική υγεία. Το χρώμα των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας, η υφή των χειλέων και των παρειών και το σχήμα της υπερώας και των γνάθων αποτελούν στοιχεία που αξιολογούνται ανάλογα και αντλούνται σχετικά συμπεράσματα. Μεταβολικά νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα, νεοπλασίες, βιοχημικά προβλήματα, ιογενείς λοιμώξεις, είναι μερικές από τις νοσολογικές οντότητες που η πρώιμη διάγνωσή τους περνά από τη στοματολογική εξέταση. Παράλληλα, χρόνιες λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά αιματολογικά, καρδιολογικά και λοιμωξιολογικά προβλήματα, η διάγνωση των οποίων επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο δυνατό».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις 30 ημερών