Δίκτυο «σωτηρίας» από τον αιφνίδιο θανάτου των νέων, στήνει το υπουργείο Υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δίκτυο «σωτηρίας» από τον αιφνίδιο θανάτου των νέων, στήνει το υπουργείο Υγείας

Το πόσο απαραίτητο είναι αυτό το Δίκτυο, μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, αν σκεφθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από αιφνίδιο θάνατο περίπου 200 νέοι άνθρωποι.
Με στόχο την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου που οφείλεται συνήθως σε κληρονομικές καρδιοπάθειες και πλήττει νέους, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας η δημιουργία του «Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου»

Το πόσο απαραίτητο είναι αυτό το Δίκτυο, μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, αν σκεφθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από αιφνίδιο θάνατο περίπου 200 νέοι άνθρωποι.
Το Δίκτυο θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γ. Γιαννόπουλος και θα περιλαμβάνει δύο άξονες, όπως τόνισαν όσοι το παρουσιάσαν σήμερα στο υπουργείο Υγείας, σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ο τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας και η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος, το Δίκτυο θα αποτελείται από το Κέντρο Καταγραφής Αιφνίδιων Θανάτων και τα Κέντρα Διενέργειας Γονιδιακών Ελέγχων Οικογενειών με ανάλογο ιστορικό. Σ αυτά, οι πολίτες με οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου, θα μπορούν μετά από παραπομπή του θεράποντος γιατρού τους να υποβληθούν δωρεάν σε γονιδιακή εξέταση.
Τρία από τα κέντρα γονιδιακών ελέγχων θα λειτουργήσουν άμεσα στην Αθήνα, στο Ωνάσειο και στο Ιπποκράτειο και ένα στη Θεσσαλονίκη, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
Τα στοιχεία των πολιτών με ιστορικό, θα καταγράφονται ηλεκτρονικά από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία.
Τα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε ειδική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ) που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται στο δίκτυο γιατρών ογκολογίας, και στη συνέχεια θα προστίθενται στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενούς και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
«Το σχέδιο είναι να επεκταθεί αυτό το δίκτυο σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ήδη το πανεπιστημιακό νοσοκομείου του Ηράκλειου είναι έτοιμο να ενταχθεί στο δίκτυο και θα ακολουθήσουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ιωαννίνων και της Πάτρας», τόνισε ο κος Γιαννοπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η συγκρότηση του Δικτύου ολοκληρώνει μια σημαντική προσπάθεια που έχει εκφραστεί με την «κάρτα υγείας αθλητή», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων