‘Εξαλλοι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων “O Πολάκης μας ληστεύει για να κάνει κοινωνική πολιτική” – | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

‘Εξαλλοι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων “O Πολάκης μας ληστεύει για να κάνει κοινωνική πολιτική” –

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας απέναντι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας απέναντι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Το ξέσπασμά τους προκάλεσε η ανακοίνωση της μηδενικής συμμετοχής μερίδας των ασφαλισμένων, στις δαπάνες των διαγνωστικών και μικροβιολογικών εξετάσεων, όταν αυτές γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα.


Μιλώντας στο Iatropedia.gr ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων κ. Γιώργος Βουγιούκας, λέει ότι η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες τους: “Η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες τις δικές μας. Δεν βγαίνει ο Πολάκης να πει, ότι μας κλέβει. Μας ληστεύει κυριολεκτικά, γιατί πρόκειται περί ληστείας. Για να πουλήσει μούρη ότι κάνει κοινωνική πολιτική για να πάρει ψήφους. Αυτά να αναδείξετε”, αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

"Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων, αλλά ... από την τσέπη των ιδιωτών"

Τι προκάλεσε την οργή των ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων; Το γεγονός ότι ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ) που ψηφίστηκε το φθινόπωρο και εφαρμόζεται τελικά από σήμερα, προβλέπει μηδενική συμμετοχή για τους ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια, βαριές αναπηρίες, κυστική νόσο, διαβήτη κ.α. στις εργαστηριακές, κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις που εκτελούνται σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι ελαφρύνσεις για τους ασφαλισμένους, όμως, ελήφθησαν χωρίς να υπάρξει και ανάλογη αύξηση των κρατικών κονδυλίων, λένε οι ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα όλες οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού για τη δωρεάν διενέργεια αυτών των εξετάσεων να μετακυλίονται στα ταμεία των ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων, μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών clawback.

“Εχουνε οι άνθρωποι έναν κρατικό προϋπολογισμό, πολύ ελλειματικό και στην ουσία το 30% και πάνω των ασφαλισμένων υπερκαλύπτει την αξία των εξετάσεων που διενεργούνται. Ε, το παραπάνω το πληρώνουμε εμείς”, λέει ο κ. Βουγιούκας.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ 4898/Β, αρθ. 6 παρ.8


“ Δείτε την αθλιότητα αυτής της κατάστασης”, σχολιάζει ο κ. Βουγιούκας. “Δεν παραπέμπουν τους ασθενείς μόνο στις δημόσιες δομές για να εξυπηρετούνται δωρεάν, καθώς είναι ορθό από την πλευρά των χρονίων πασχόντων για βαριά νοσήματα να μην πληρώνουν. Τους παραπέμπει στις ιδιωτικές δομές, για να πληρώνουμε εμείς την υπέρβαση κι επίσης, επειδή έχει ουρές και μεγάλες αναμονές στο δημόσιο. Βρήκε, λοιπόν, τα κοροϊδα που δεν ξεσηκώνονται και σου λέει, χρέωσέ τους εφ'όσον δεν αντιδρούν για να πουλάμε εμείς μούρη στον κόσμο, να πάρουμε καμια ψήφο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αναδείχτε την!”, λέει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΙ.ΔΙ.Κ.
Δίκαιο για τους ασθενείς, άδικο για τους ιδιώτες

Οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων δηλώνουν ότι δεν είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους. Τα μειωμένα κρατικά τιμολόγια (έχουν υποστεί δύο μειώσεις από το 1991), τα λειτουργικά τους έξοδα, τα αναλώσιμα υλικά, οι τμηματικές εκπτώσεις (rebate) και οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback), έχουν εξοντώσει τον κλάδο και οδηγούν σε κλείσιμο με μαθηματική ακρίβεια τους πιο μικρούς και αδύναμους:

“Σε λίγους μήνες, θα δείτε τι θα γίνει”, λέει ο κ.Βουγιούκας. “Γιατί ξέρετε τι γίνεται τώρα με τη μηδενική συμμετοχή των ασθενών; Ανεβάζει το clawback στο 30% θα το πάει. Στο 20% είναι, επίσης, οι τμηματικές εκπτώσεις που μας επιβάλλει, 70% είναι τα λειτουργικά μας έξοδα και η συντήρηση των μηχανημάτων, φτάνουμε στο 120% μόνο τα έξοδά μας. Πώς να επιβιώσουμε;"

Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι βάζουν χρήματα κι από την τσέπη μας για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους: "Πασχίζουμε καθημερινά να κρατήσουμε τις πόρτες μας ανοιχτές, να έρχεται ο κόσμος του ΕΟΠΥΥ να συνεχίσει να κάνει εξετάσεις. Γι'αυτό σας λέω σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Τα πιο αδύναμα, το ένα μετά το άλλο θα πέφτουνε, μέχρι που θα πέσουν και οι μεγάλες μονάδες, Βιοϊατρικές, Ιατρόπολις κ.α”, καταλήγει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων κ. Γιώργος Βουγιούκας.

Από Γιάννα Σουλάκη - 
ΙΑΤROPEDIA



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων