Αλαλούμ στον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα υλικά, καταγγέλλουν οι διαβητικοί ασθενείς | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αλαλούμ στον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα υλικά, καταγγέλλουν οι διαβητικοί ασθενείς

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους με αποδέκτη τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Βασίλη Πλαγιανάκο, ενημερώθηκαν αίφνης στις 23 Μαϊου και μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης ότι το αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, όπως είναι οι ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες και σύριγγες, θα διατίθεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
«Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παίζει με την υγεία μας» καταγγέλλουν οι διαβητικοί ασθενείς μέσω της Ομοσπονδίας τους
Παλινωδίες από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, που είναι απειλητικές για την υγεία τους, καταγγέλλουν οι διαβητικοί ασθενείς μέσω της Ομοσπονδίας τους.



Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους με αποδέκτη τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Βασίλη Πλαγιανάκο, ενημερώθηκαν αίφνης στις 23 Μαϊου και μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης ότι το αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, όπως είναι οι ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες και σύριγγες, θα διατίθεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρης Μπερσίμης είχε υπογράψει συμβάσεις με εταιρίες παρόχους οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν το αναλώσιμο υλικό απευθείας οι ίδιες στους πάσχοντες.

«Είναι άγνωστη και αδιανόητη, για εμάς, η διαδικασία με την οποία εγκρίνατε και επιβάλατε αυτόν τον περιορισμό, καθώς γνωρίζουμε πως ο πρώην Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριος Μπερσίμης, είχε υπογράψει, ως τότε Πρόεδρος του Οργανισμού, συμβάσεις με παρόχους – εταιρείες, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 32 Β’ του 2004, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, απευθείας οι ίδιες στους πάσχοντες» τονίζει στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ασθενών με Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των διαβητικών ασθενών καταγγέλλουν ότι φαρμακοποιοί ζητούν χρήματα με μορφή συμμετοχής από τους ασθενείς.

«Η επιλογή αυτή, η προμήθεια δηλαδή των αναλώσιμων υλικών από τις εταιρείες, ήταν μια λύση για όλους τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς τα περισσότερα ιδιωτικά φαρμακεία στην Ελλάδα, κατά παράβαση του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ζητούν από τους ασφαλισμένους συμμετοχή στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η οποία ποικίλλει ανά φαρμακοποιό και σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή αυτή ξεπερνά τα 50 ευρώ ανά συνταγή» καταγέλλουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σημειωτέον πως βάσει του ΕΚΠΥ όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν μηδενική συμμετοχή στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που συγκαταλέγονται στο Διαβητολογικό Υλικό.

Ωστόσο, στην πράξη, σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η καταβολή της «συμμετοχής» που ζητεί μερίδα φαρμακοποιών γίνεται μονόδρομος για τους ασθενείς εάν θέλουν να εξυπηρετηθούν χωρίς πρόβλημα. «Πολλοί συνάνθρωποί μας αναγκάζονται είτε να πληρώσουν το ποσό που, παρανόμως, ζητείται από τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να εξαργυρώσουν την ηλεκτρονική συνταγή τους, είτε περιφέρονται από το ένα φαρμακείο στο άλλο μέχρι να βρουν το φαρμακείο εκείνο που δεν θα απαιτήσει τη συμμετοχή και την οικονομική τους επιβάρυνση» τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κατήγγειλε την κατάσταση και τα συμβάντα που είχε στη διάθεσή της στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ, τον ελεγκτικό φορέα του ΕΟΠΥΥ.

«Ως εκπρόσωποι των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη διεκδικούμε και απαιτούμε την άρση του περιορισμού στη διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού και την επαναφορά της προηγούμενης ευέλικτης κατάστασης, προς όφελος και αποφυγή της ταλαιπωρίας των πασχόντων» καταλήγουν στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων