Νεαρή έσωσε τον πατέρα της από καρδιακή ανακοπή, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το 166 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νεαρή έσωσε τον πατέρα της από καρδιακή ανακοπή, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το 166

Είναι από αυτά τα περιστατικά που λες «είχε Άγιο». Όμως, όχι. Είχε την κόρη του και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ένα διασώστη του ΕΚΑΒ.

Είναι από αυτές τις περιπτώσεις, που ο συγγενής σου πέφτει κάτω αναίσθητος, χωρίς αναπνοή κι εσύ χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου γιατί είσαι ανίκανος να τον βοηθήσεις, αφού δεν γνωρίζεις Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).
Ήταν λίγο μετά τις 9, χθες, βράδυ Παρασκευής, σε ένα διαμέρισμα στην Άνω Ηλιούπολη, όταν ο 56χρονος άντρας κατέρρευσε. Σοκαρισμένη η ηλικίας περίπου 25 χρονών κόρη του,  κάλεσε άμεσα το 166, το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, για να ζητήσει ασθενοφόρο. Περιέγραψε τα συμπτώματα και οι διασώστες αντιλήφθηκαν άμεσα με τί περιστατικό έχουν να κάνουν.
Άμεσα ξεκίνησε μία κινητή μονάδα και το πλησιέστερο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για το σημείο, ενώ ο τηλεφωνητής-διασώστης τη ρώτησε εάν γνώριζε να εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ. Η απάντηση ήταν αρνητική. Τότε, ο διασώστης της είπε πως αν θέλει να βοηθήσει τον πατέρα της, μπορεί να της υποδείξει τον τρόπο. Η νεαρή, παρά το αρχικό σοκ, έδειξε γενναιότητα και απάντησε θετικά, προκειμένου να τον βοηθήσει.
Πρόκειται για τη λεγόμενη «Dispather Assisted CPR», την ΚΑΡΠΑ δηλαδή, που γίνεται από κάποιον ανεκπαίδευτο παρευρισκόμενο, με την καθοδήγηση του τηλεφωνητή του ΕΚΑΒ, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.
Η κοπέλα ξεκίνησε τις συμπιέσεις και μετά από πέντε λεπτά το πλήρωμα του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ βρισκόταν στο διαμέρισμα. Οι διασώστες προχώρησαν σε ΚΑΡΠΑ, με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και κατάφεραν να ανατάξουν την καρδιακή ανακοπή. Λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο έφτασε και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ και εφάρμοσε το πρωτόκολλο εξειδικευμένης υποστήριξης. Ο 56χρονος διασωληνώθηκε από τη γιατρό του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με την ευχή όλων να γίνει γρήγορα καλά.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα, αν η νεαρή κοπέλα, δεν είχε το σθένος να εφαρμόσει κάτι για το οποίο δεν είχε εκπαιδευτεί, προκειμένου να σώσει τον πατέρα της. Αρκεί, όμως, κανείς να αναλογιστεί ότι κάθε λεπτό που περνάει χωρίς να γίνεται ΚΑΡΠΑ, τα εγκεφαλικά κύτταρα καταστρέφονται κατά 7-10%.

thessnews.gr


Μάθημα Πρώτων βοηθειών - ΚΑΡΠΑ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων