Αληθινή ιστορία Δεν είχε καπνίσει ποτέ κι όμως έπαθε καρκίνο του πνεύμονα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αληθινή ιστορία Δεν είχε καπνίσει ποτέ κι όμως έπαθε καρκίνο του πνεύμονα

Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας που επιβίωσε από επιθετικό μεταστατικό καρκίνο των πνευμόνων
Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας που επιβίωσε από επιθετικό μεταστατικό καρκίνο των πνευμόνων, παρόλο που δεν είχε καπνίσει ποτέ, μας υπενθυμίζει όσα πρέπει να προσέχουμε για να μη νοσήσουμε

Σχεδόν ένα χρόνο πέρασε η Nikki Moreno προσπαθώντας να αναπνεύσει κανονικά, αφού τίποτα δεν έμοιαζε να μπορεί να τη βοηθήσει. Έκανε εισπνοές, έπαιρνε αντιβιοτικά και διάφορα άλλα φάρμακα, ακόμα κι έτσι όμως δυσκολευόταν να αναπνεύσει και να ανακουφιστεί από τον επίμονο βήχα που την ταλαιπωρούσε.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τόσο πολύ που μια μέρα η γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου του UCLA. Ακόμα και τότε, όμως, δεν περίμενε τα συνεχόμενα σοκ που θα ακολουθούσαν.

Αρχικά, οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι ο ένας από τους πνεύμονές της είχε καταρρεύσει, με τους ειδικούς να την υποβάλλουν σε βρογχοσκόπηση που τελικά αποκάλυψε τα αίτια της κατάστασης: ένα όγκος δύο εκατοστών εμπόδιζε τους αεραγωγούς της.

Η 43χρονη γυναίκα διαγνώσθηκε με καρκίνο του πνεύμονα τέταρτου σταδίου, ο οποίος, μάλιστα, είχε κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη, τα νεφρά και το πάγκρεας.

Το παράδοξο της όλης ιστορίας; Η Moreno δεν είχε καπνίσει ποτέ, ούτε εισέπνεε επί καθημερινής βάσης τις καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου ως παθητική καπνίστρια.

Το ταξίδι της στον κόσμο του καρκίνου ξεκίνησε περίπου 10 μήνες πριν τη διάγνωσή της το 2018, όταν συνειδητοποίησε πως της κοβόταν η ανάσα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Η κατάσταση αυτή παρέμεινε για δύο εβδομάδες μέχρι να επισκεφθεί διάφορους πνευμονολόγους, οι οποίοι όμως δε μπορούσαν να βρουν τι δεν πάει καλά και η κατάσταση της γυναίκας όχι μόνο δε βελτιωνόταν, αλλά επιδεινωνόταν συνεχώς, σε σημείο που έφτασε να έχει καθημερινό βήχα.

Της χορήγησαν εισπνοές που εν μέρει βοήθησαν, αλλά τα προβλήματα στην αναπνοή επέμεναν, τη στιγμή που οι ακτινογραφίες θώρακος δεν έδειχναν τίποτα. Λίγο καιρό αργότερα, τα συμπτώματα άρχισαν να γίνονται χειρότερα, με τον κρύο ιδρώτα να κατακλύζει τη 43χρονη πρωί και βράδυ και τις ζαλάδες να τη φτάνουν σε σημείο λιποθυμίας. Τελικά τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα, που η διάγνωση του καρκίνου δεν άργησε να έρθει.

Γενετικός έλεγχος έδειξε ότι ένα νέο φάρμακο μπορεί να φανεί αποτελεσματικό
Ο γενετικός έλεγχος αποκάλυψε ότι ο καρκίνος της Moreno σχετιζόταν με μια μετάλλαξη στο γονίδιο ALK, για τη θεραπεία του οποίου υπήρχε εγκεκριμένο και αποτελεσματικό φάρμακο στις ΗΠΑ, η αλεκτινίμπη (alectinib) που είναι αναστολέας της ALK και αναστέλλει τη δραστηριότητά της. Με τον τρόπο αυτό περιορίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου

Το φάρμακο αυτό λειτουργεί αρκετά καλά ώστε οι γιατροί να αναβάλλουν το χειρουργείο και άλλες θεραπείες, ώστε να του δώσουν την ευκαιρία να δράσει. Και πράγματι αυτό συνέβη.

«Όταν επέστρεψα από την πρώτη εξέταση, δύο ή τρεις μήνες μετά την έναρξη λήψης του φαρμάκου, όλοι οι όγκοι στον εγκέφαλο είχαν εξαφανιστεί και οι υπόλοιποι συρρικνώνονταν σημαντικά», αναφέρει η ασθενής, η οποία πλέον αισθάνεται πολύ καλύτερα, με τους γιατρούς, βέβαια, να παρακολουθούν στενά την εξέλιξή της.

Σημειώνεται ότι, παρόλο που ο καρκίνος των πνευμόνων θεωρείται ασθένεια των καπνιστών, η αλήθεια είναι ότι σχεδόν το 20% των περιστατικών αφορά σε ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Οι γονιδιακές μεταλλάξεις είναι απλώς ένας από τους λόγους που ένας μη καπνιστής μπορεί να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα.

ygeiamou.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων