Αν ένας λαός διεκδικεί τα πρωτεία στον καφέ, τότε η Ελλάδα θα ήταν σίγουρα ο πρωταθλητής. Οι Έλληνες λατρεύουμε τον καφέ μας όλη την ημέρα, και μάλιστα, δείχνουμε μια προτίμηση στον κρύο καφέ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σε αυτό το σημείο, να σημειώσω ότι με την γαλλική πρέσα φτιάχνεται ο καφές τον οποίο πολλοί αποκαλούν λανθασμένα “γαλλικό”. Επειδή είναι γαλλική η πρέσα, δεν σημαίνει ότι είναι γαλλικός και ο καφές
Όσον αφορά στον καφέ που πίνουμε στο σπίτι, έχουμε πολλές επιλογές.
Μία από τις πιο απλές και εύκολες, είναι ο γαλλικός καφές ή αλλιώς καφές φίλτρου. Σίγουρα θα έχεις στο σπίτι σου μια τέτοια καφετιέρα, που χρησιμοποιείς στις «δύσκολες» στιγμές.
Ωστόσο, οι καφετιέρες γαλλικού καφέ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στην κλασική με τη σταγόνα (drip coffee) και στην ατομική με την πίεση (french press).
Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους και ποια είναι η καλύτερη επιλογή για μια ζεστή κούπα καφέ;
Και οι δύο μέθοδοι έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, όπως διαβάζουμε στο Purewow.
Το french press είναι μια συσκευή που δεν είναι γαλλική, στην πραγματικότητα, αλλά ιταλική. Αποτελείται από ένα γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο, ένα σουρωτήρι και ένα έμβολο και μοιάζει με τσαγιέρα. Η γεύση του καφέ είναι δυνατή καθώς φιλτράρεται ελάχιστα. Ωστόσο, κομμάτια του καφέ μπορεί να καταλήξουν στην κούπα.
Αντίθετα, το drip coffee είναι η καφετιέρα με την οποία μεγαλώσαμε. Μέσα στο μηχάνημα, το νερό ζεσταίνεται και αναμειγνύεται με τον αλεσμένο καφέ, και το υγρό περνά από ένα χάρτινο φίλτρο για να καταλήξει στο δοχείο. Λόγω του φίλτρου, ο καφές είναι καθαρός και ελαφρύς, με ελάχιστο ή καθόλου κατακάθι.
Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά:
ΥΠΕΡ
Δεν είναι ακριβή συσκευή
Δεν πιάνει χώρο
Δυνατός καφές
Λιγότερη σπατάλη, καθώς δεν υπάρχει φίλτρο
Εύκολος και γρήγορος τρόπος για μια κούπα ή μικρή ποσότητα
ΚΑΤΑ
Περισσότερη ακρίβεια και χειρονακτική λειτουργία
Ο καφές λασπώνει και γίνεται ελαιώδης και πικρός
Κρυώνει γρήγορα
Πρέπει να βράσεις πρώτα το νερό
Οι κόκκοι πρέπει να είναι αλεσμένοι
Δεν κάνει για πάνω από 4 κούπες
ΥΠΕΡ
Είναι αυτοματοποιημένη
Κρατά τον καφέ ζεστό
Ο καφές είναι ελαφρύς και καθαρός, λόγω του φίλτρου
Είναι γρήγορη και μπορεί να φτιάξει ως και 12 κούπες καφέ
ΚΑΤΑ
Δεν ελέγχεις το τελικό προϊόν
Πιάνει χώρο
Μπορεί να είναι ακριβή συσκευή
Τα χάρτινα φίλτρα προκαλούν σπατάλη
Απορροφά τα έλαια του καφέ, έτσι ο καφές δεν θα είναι δυνατός
Η καλύτερη μέθοδος εξαρτάται από το προσωπικό γούστο του καθενός και το αποτέλεσμα αλλά και την προσπάθεια που θέλει να έχει.
Όσον αφορά στον καφέ που πίνουμε στο σπίτι, έχουμε πολλές επιλογές.
Μία από τις πιο απλές και εύκολες, είναι ο γαλλικός καφές ή αλλιώς καφές φίλτρου. Σίγουρα θα έχεις στο σπίτι σου μια τέτοια καφετιέρα, που χρησιμοποιείς στις «δύσκολες» στιγμές.
Ωστόσο, οι καφετιέρες γαλλικού καφέ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στην κλασική με τη σταγόνα (drip coffee) και στην ατομική με την πίεση (french press).
Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους και ποια είναι η καλύτερη επιλογή για μια ζεστή κούπα καφέ;
Και οι δύο μέθοδοι έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, όπως διαβάζουμε στο Purewow.
Το french press είναι μια συσκευή που δεν είναι γαλλική, στην πραγματικότητα, αλλά ιταλική. Αποτελείται από ένα γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο, ένα σουρωτήρι και ένα έμβολο και μοιάζει με τσαγιέρα. Η γεύση του καφέ είναι δυνατή καθώς φιλτράρεται ελάχιστα. Ωστόσο, κομμάτια του καφέ μπορεί να καταλήξουν στην κούπα.
Αντίθετα, το drip coffee είναι η καφετιέρα με την οποία μεγαλώσαμε. Μέσα στο μηχάνημα, το νερό ζεσταίνεται και αναμειγνύεται με τον αλεσμένο καφέ, και το υγρό περνά από ένα χάρτινο φίλτρο για να καταλήξει στο δοχείο. Λόγω του φίλτρου, ο καφές είναι καθαρός και ελαφρύς, με ελάχιστο ή καθόλου κατακάθι.
Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά:
French press
ΥΠΕΡ
Δεν είναι ακριβή συσκευή
Δεν πιάνει χώρο
Δυνατός καφές
Λιγότερη σπατάλη, καθώς δεν υπάρχει φίλτρο
Εύκολος και γρήγορος τρόπος για μια κούπα ή μικρή ποσότητα
ΚΑΤΑ
Περισσότερη ακρίβεια και χειρονακτική λειτουργία
Ο καφές λασπώνει και γίνεται ελαιώδης και πικρός
Κρυώνει γρήγορα
Πρέπει να βράσεις πρώτα το νερό
Οι κόκκοι πρέπει να είναι αλεσμένοι
Δεν κάνει για πάνω από 4 κούπες
Drip coffee
ΥΠΕΡ
Είναι αυτοματοποιημένη
Κρατά τον καφέ ζεστό
Ο καφές είναι ελαφρύς και καθαρός, λόγω του φίλτρου
Είναι γρήγορη και μπορεί να φτιάξει ως και 12 κούπες καφέ
ΚΑΤΑ
Δεν ελέγχεις το τελικό προϊόν
Πιάνει χώρο
Μπορεί να είναι ακριβή συσκευή
Τα χάρτινα φίλτρα προκαλούν σπατάλη
Απορροφά τα έλαια του καφέ, έτσι ο καφές δεν θα είναι δυνατός
Η καλύτερη μέθοδος εξαρτάται από το προσωπικό γούστο του καθενός και το αποτέλεσμα αλλά και την προσπάθεια που θέλει να έχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου