Καλά νέα: Μειώνεται η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καλά νέα: Μειώνεται η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η τρύπα του όζοντος, και δη πάνω από την Ανταρκτική, ανακάμπτει, αλλάζοντας την κυκλοφορία του αέρα πάνω από τη Γη.


Το στρώμα του όζοντος στην Ανταρκτική συνεχίζει να ανακάμπτει και έτσι έχει προκληθεί αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία ή, σε μεγαλύτερη κλίμακα, την κίνηση του αέρα πάνω από τη Γη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Αντάρα Μπάνερτζι, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και οι συνάδελφοί της, χρησιμοποίησαν δεδομένα από δορυφορικές παρατηρήσεις και προσομοιώσεις κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρατηρήθηκαν δύο τάσεις στην ατμόσφαιρα πριν από το 2000. Το ρεύμα αέρα μεσαίου γεωγραφικού πλάτους κινήθηκε σιγά-σιγά προς τον Νότιο Πόλο και η κυψέλη Χάντλεϊ -μια τροπική ατμοσφαιρική ροή κυκλοφορίας παγκόσμιας κλίμακας που προκαλεί ανέμους, οι βροχές και τυφώνες- είχαν διευρυνθεί, ανέφερε το «New Scientist».
Ωστόσο, η ομάδα της Μπάνερτζι διαπίστωσε ότι και οι δύο αυτές τάσεις άρχισαν να αναστρέφονται το 2000, εν μέρει λόγω της ανάκαμψης της τρύπας του όζοντος.

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται το εξής:

«Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο "βασικός μοχλός" της ανάκτησης του στρώματος του όζοντος είναι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Το Πρωτόκολλο υπογράφηκε από 197 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Κίνα, τον Σεπτέμβριο του 1987, και είναι μια διεθνής συνθήκη που αποσκοπεί στην προστασία του στρώματος του όζοντος απαγορεύοντας τους χλωροφθοράνθρακες (CFC), χημικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αερολυμάτων ψεκασμού, προωθητικών και διαλύτες που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην εξάντληση του όζοντος στην ανώτερη ατμόσφαιρα».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η τρύπα του όζοντος ανακάμπτει με διαφορετική ταχύτητα σε διάφορα μέρη της ατμόσφαιρας.

Η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική, για παράδειγμα, αναμένεται να ανακάμψει πλήρως κατά τη δεκαετία του 2060.

sputniknews.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων