Πώς απολυμαίνουμε το αυτοκίνητο από τον κοροναϊό. Ποια καθαριστικά δεν επιτρέπονται | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς απολυμαίνουμε το αυτοκίνητο από τον κοροναϊό. Ποια καθαριστικά δεν επιτρέπονται

Καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται, πιθανότατα έχετε ήδη μάθει την κατάλληλη τεχνική για το πλύσιμο των χεριών σας και για το πώς να απολυμάνετε καλά το σπίτι σας. Αλλά τι γίνεται με το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας;
Το πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών τις οποίες ακουμπάμε συχνά είναι δύο από τους καλύτερους τρόπους για την άμυνα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού.



Καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται, πιθανότατα έχετε ήδη μάθει την κατάλληλη τεχνική για το πλύσιμο των χεριών σας και για το πώς να απολυμάνετε καλά το σπίτι σας.
Αλλά τι γίνεται με το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας;
Οδηγός και επιβάτες ακουμπάνε πολύ συχνά σχεδόν όλες τις επιφάνειες της καμπίνας του αυτοκινήτου. Είναι ταυτόχρονα γνωστό ότι ο κοροναϊός επιβιώνει για πολλές ώρες, ίσως και μέρες, επάνω σε διάφορες επιφάνειες. Οπότε, για να είστε ασφαλείς θα πρέπει να καθαρίζετε συχνά το εσωτερικό του αυτοκινήτου (τιμόνι, χειρολαβές, λεβιές ταχυτήτων, χειρόφρενο, κουμπιά και οθόνες αφής στην κεντρική κονσόλα, διακόπτες για υαλοκαθαριστήρες και φλας, χειρολαβές ρύθμισης καθισμάτων κ.α.).

Τα πλαστικά μέρη που χρειάζονται επιμελή καθαριότητα είναι:

– Χειρολαβές στις πόρτες
– Διακόπτες φώτων, φλας, alarm και καθαριστήρων που συνήθως βρίσκονται πίσω από το τιμόνι
– Οι διακόπτες του Cruise Control
– Χειρόφρενο
– Επιλογέας ταχυτήτων
– Διακόπτες κλιματισμού
– Διακόπτες για τον εσωτερικό φωτισμό του οχήματος
-Εσωτερικές χειρολαβές ή θέσεις στήριξης κρεμάστρας
– Πλαστική θήκη για γυαλιά
– Σκιάδια ήλιου
– Οθόνη αφής που συνήθως περιλαμβάνει τις λειτουργίες του ηχοσυστήματος, του GPS, και άλλων λειτουργιών
– Ζώνη ασφαλείας και ο διακόπτης απελευθέρωσης της από το σημείο στήριξης
– Αναπτήρας
– Τασάκι
– Ντουλαπάκια και άλλοι χώροι αποθήκευσης
– Αεραγωγοί
– Διακόπτες ρύθμισης ρολογιού ή του trip computer
– Προσοχή με τις τάπες ασφάλισης και προστασίας στο ρεζερβουάρ
– Καθαριστήρες
– Ολόκληρο το επάνω μέρος του ταμπλό
– Καθίσματα
– Διακόπτες ρύθμισης πλάτης ή ύψους
– Διακόπτης ρύθμισης τιμονιού
-Διακόπτες ανοίγματος από την καμπίνα επιβατών των κλειδαριών, ανεφοδιασμού καυσίμων, ανοίγματος του καπό, παραθύρων, ροοστάτη έντασης φωτισμού, προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, ESP, αλλαγής προγράμματος οδήγησης (αν υπάρχει)
– Το κλειδί εκκίνησης του κινητήρα ή κάρτα εισόδου και εξόδου
– Το χειριστήριο εισόδου και εξόδου από το γκαράζ του σπιτιού μας
– Τα λοιπά κλειδιά που αφήνουμε στο αυτοκίνητο
– Οι πιστωτικές κάρτες και κάρτες ανάληψης μετρητών ή κάρτες πόντων από πρατήρια υγρών καυσίμων.

Επίσης, χρειάζεται πολύ προσοχή αν ελέγξουμε ή συμπληρώσουμε αέρα στα ελαστικά του οχήματός μας καθώς οι τάπες των βαλβίδων είναι πλαστικές.

Ένα ακόμη μέρος που θα χρειαστεί απολύμανση είναι εκείνος που θα τοποθετηθούν τα ψώνια από το Super Market. Ειδικότερα αν ο οδηγός επιλέξει το χώρο αποσκευών τότε καλό θα ήταν μετά από την μεταφορά των προϊόντων στο σπίτι να καθαρίζει σχολαστικά το πορτμπαγκάζ. Τώρα σε περίπτωση που επιλέξει να μεταφέρει τα ψώνια στην καμπίνα επιβατών τότε η απολύμανση πρέπει να γίνει αμέσως καθώς οι πλαστικές σακούλες μπορεί να έχουν μεταφέρει τον ιό στην καμπίνα επιβατών και ο οδηγός πρέπει να καθαρίσει άμεσα…
Αν είστε οδηγός ταξί που μεταφέρει καθημερινά πολλούς επιβάτες, ή αν οδηγείτε ένα νοικιασμένο ή κοινόχρηστο αυτοκίνητο ή εάν ζείτε σε περιοχή με πολλά κρούσματα κοροναϊού, ο τακτικό καθαρισμός και η απολύμανση αυτών των επιφανειών στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητα.

Κοροναϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για καθαρισμό και απολύμανση στο αυτοκίνητο

Το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου είναι λιγότερο ανθεκτικό από έναν πάγκο κουζίνας ή τον νεροχύτη. Πρέπει να προσέχετε ώστε να προστατεύετε αυτές τις επιφάνειες χωρίς να τις καταστρέφετε, όταν τις καθαρίζετε. Με λίγες μόνο εξαιρέσεις, τα οικιακά καθαριστικά που σκοτώνουν τον κοροναϊό σε σκληρές επιφάνειες στο σπίτι μπορούν επίσης να καθαρίσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς να βλάψουν το εσωτερικό του. Το πιο πιθανό είναι να έχετε ήδη κάποια από αυτά τα προϊόντα στο σπίτι.

Ισοπροπυλική αλκοόλη

Τα διαλύματα αλκοόλης που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ είναι αποτελεσματικά κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με το CDC. Ως επί το πλείστον, σχεδόν κάθε εσωτερική επιφάνεια ενός οχήματος μπορεί να καθαριστεί με ισοπροπυλική αλκοόλη.

Όχι χλωρίνη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου!

Ό, τι κι αν κάνετε, μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη, ή υπεροξείδιο του υδρογόνου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Αν και μπορούν να σκοτώσουν και τον κοροναϊό στις επιφάνειες, πιθανόν να βλάψουν την ταπετσαρία του αυτοκινήτου σας. Και μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση την αμμωνία στις οθόνες αφής του αυτοκινήτου, καθώς μπορεί να βλάψουν την λεπτή επικάλυψη της οθόνης.

Σαπούνι και νερό

Το καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μπορεί επίσης να καταστρέψει τον κοροναϊό. Το σαπούνι και το νερό είναι επίσης ασφαλή για τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους του αυτοκινήτου. Ειδικά για τα υφάσματα και το δέρμα που μπορεί να έχει αρχίσει να σπάει από την χρήση πολλών ετών. Απλά φροντίστε να μην τρίβετε πάρα πολύ αυτές τις επιφάνειες.

Δερμάτινες επιφάνειες

Τα περισσότερα δέρματα αυτοκινήτων και οι δερμάτινες απομιμήσεις έχουν επιχρίσματα ουρεθάνης (urethane) για προστασία και είναι ασφαλής η απολύμανσή τους με διάλυμα αλκοόλης. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ο καθαρισμός του δέρματος με αλκοόλ μπορεί να του προκαλέσει φθορά και αποχρωματισμό. Τα περισσότερα δέρματα είναι βαμμένα και ο πολύ δυνατός καθαρισμός μπορεί να αφαιρέσει τη βαφή. Φροντίστε την δερμάτινη ταπετσαρία σας αφού την καθαρίσετε. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καλό καθαριστικό δερμάτων και στη συνέχεια ένα καλό ενυδατικό (conditioner) για δερμάτινες επιφάνειες.

Ταπετσαρία από ύφασμα

Αν το αυτοκίνητό σας έχει ταπετσαρία υφάσματος, θα πρέπει να αποφύγετε τον καθαρισμό του με πολύ νερό ή πάρα πολύ σαπούνι. Αν το ύφασμα απορροφήσει επιπλέον νερό, μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα. Οπότε προσπαθήστε με απαλές κινήσεις και με πανί που είναι απλά νωπό με μικρή ποσότητα νερού και καθαριστικού, να περάσετε αυτές τις επιφάνειες.

Πανί με μικροΐνες

Συνιστάται γενικά να καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες στην καμπίνα του αυτοκινήτου με ένα πανί μικροϊνών. Αυτά τα πανάκια είναι κατασκευασμένα από ύφασμα που αποτελείται από μικροσκοπικά εξογκώματα που μαζεύουν τα σωματίδια βρωμιάς και σκόνης χωρίς να χαράζουν ευαίσθητες ή λαμπερές πλαστικές επιφάνειες. Αν κάνετε την ίδια δουλειά με χαρτί κουζίνας, οι βρομιές στο αυτοκίνητό σας μπορούν να κολλήσουν σε αυτό και να γρατζουνίσετε την επιφάνεια που καθαρίζετε.

Πάντα καθαρά χέρια

Μόλις ολοκληρώσετε την απολύμανση της καμπίνας του αυτοκινήτου, μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας. Μάλιστα, είναι σώφρον μόλις μπαίνετε στο αυτοκίνητο και προτού ακουμπήσετε τίποτα να καθαρίζετε τα χέρια σας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, ώστε να μην φέρετε τον κοροναϊό μέσα στην καμπίνα από κάτι που ίσως αγγίξατε έξω. Αυτό θα κρατήσει το τιμόνι και όλες τις άλλες επιφάνειες καθαρές από κοροναϊό.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων