Πέτυχε ή απέτυχε το Σουηδικό πείραμα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πέτυχε ή απέτυχε το Σουηδικό πείραμα;

Η Σουηδία αντιστάθηκε στον πειρασμό. Αν και απαγόρευσε τη συγκέντρωση περισσότερων από 50 ατόμων, κράτησε τα σχολεία, για παιδιά έως 16 ετών, ανοιχτά
Με την πρώτη ματιά, η Σουηδία φαίνεται να έχει πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για την επιλογή λιγότερο αυστηρών μέτρων σχετικά με τον κοροναϊό, μειώνοντας όμως τον αντίκτυπο στην οικονομία της χώρα

Οι Ευρωπαίοι τυφλωμένοι από τον ήλιο, καθώς απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τα σκληρά απαγορευτικά μέτρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του  κοροναϊού, ανησυχούν για ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων. Η ζωή δεν μπορεί να επιστρέψει πλήρως στο φυσιολογικό έως ότου είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο. Τι είδους ημι-φυσιολογική ζωή μπορεί να λειτουργήσει εν τω μεταξύ είναι το μεγάλο ερώτημα. Η Σουηδία μπορεί να έχει την απάντηση.

Τον Μάρτιο, όταν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη φαινόταν να ανταγωνίζονται για να επιβάλουν τα πιο σκληρά αντι-ιικά μέτρα - από το κλείσιμο των συνόρων έως την απαγόρευση από τους ανθρώπους να βγουν έξω ακόμη και για μια βόλτα - η Σουηδία αντιστάθηκε στον πειρασμό. Αν και απαγόρευσε τη συγκέντρωση περισσότερων από 50 ατόμων, κράτησε τα σχολεία, για παιδιά έως 16 ετών, ανοιχτά. Κράτησε επίσης ανοιχτά μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια, αν και με κανόνες κοινωνικής απόστασης. Οι άνθρωποι κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι, αν μπορούσαν. Και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν εάν μολυνθούν, δέχτηκαν συστάσεις ώστε  να μείνουν στο σπίτι για να προστατευθούν.
 Η Σουηδία επέλεξε αυτό το μονοπάτι επειδή εξέτασε το ζήτημα μακροπρόθεσμα, λέει ο Johan Giesecke, επιδημιολόγος που συμβουλεύει τις Αρχές. Η κίνηση της Σουηδίας επέτρεψε στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές, μειώνοντας τον αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.
Οι Σουηδοί βέβαια ήταν λογικοί. Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει μειωθεί σημαντικά. Το ένα τρίτο των ανθρώπων δηλώνουν ότι αποφεύγουν να πάνε στο χώρο εργασίας τους (για παράδειγμα από το σπίτι τους) - από 10% στα μέσα Μαρτίου. Ο καθημερινός κύκλος εργασιών των εστιατορίων μειώθηκε κατά 70% το μήνα έως τις 22 Απριλίου.  Και οι ίδιοι οι άνθρωποι όμως άλλαξαν. Μια 67χρονη γυναίκα στη Σουηδία, πιστεύει ότι υπήρξε μια «τεράστια αλλαγή» στη συμπεριφορά των ανθρώπων, σε συνδυασμό με επίσημες συμβουλές. Μερικοί άνθρωποι δεν βλέπουν τα εγγόνια τους τώρα, λέει. Όταν τα παιδιά και τα εγγόνια της επισκέπτονται, ο καθένας μένει έξω όλη την ημέρα και σε απόσταση από αυτήν και τον σύζυγό της.
Με την πρώτη ματιά, η Σουηδία φαίνεται να έχει πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για την επιλογή λιγότερο αυστηρών μέτρων, με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τη Δανία και τη Φινλανδία για παράδειγμα, η οποία είχε κλείσει σχολεία και εστιατόρια τον Μάρτιο. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας της Σουηδίας ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Οι Σουηδοί εγκρίνουν σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση της χώρας τους, με τα δύο τρίτα να λένε σε δημοσκοπήσεις ότι η κυβέρνηση χειρίζεται την επιδημία καλά.
Ο χρόνος θα δείξει εάν η Σουηδία επέλεξε μια καλύτερη στρατηγική από άλλες χώρες, λέει ο Jussi Sane του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας, διότι το κόστος των περιοριστικών μέτρων  - όσον αφορά όχι μόνο την οικονομική ζημία αλλά και τη βλάβη στην ψυχική υγεία των ανθρώπων - δεν μπορεί ακόμη να μετρηθεί και να αξιολογηθεί. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα δουν περισσότερους θανάτους, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να κινούνται, επειδή το ποσοστό αυτών που έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής (και συνεπώς πιθανώς άνοσο, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα) εξακολουθεί να είναι μονοψήφιο. Ο κ. Giesecke εκτιμά ότι η Στοκχόλμη θα φτάσει μέσω της ανοσίας της αγέλης, το ποσοστό μόλυνσης 40-60% που απαιτείται για να σταματήσει η εξάπλωση του κοροναϊού, μέχρι τον Ιούνιο. Πιστεύει ότι όταν οι ευρωπαϊκές χώρες υπολογίζουν τους θανάτους ένα χρόνο από τώρα, τα στοιχεία τους θα είναι παρόμοια, ανεξάρτητα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τους αριθμούς που έχουν τώρα. Ωστόσο, η οικονομική ζημία στη Σουηδία μπορεί να είναι μικρότερη
Διαρκώς οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την COVID-19 εμπλουτίζονται. Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι το φλεγμονώδες πολυσυστημικό σύνδρομο, που εμφανιζόταν αποκλειστικά σε νήπια και παιδιά, απόρροια λοίμωξης από τον κοροναϊό, μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα 20 έως 25 ετών. Αμερικανοί γιατροί διέγνωσαν το εν λόγω σύνδρομο σε έναν 20χρονο στην Καλιφόρνια και σε έναν 25χρονο στο Λονγκ Αϊλαντ, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις σε ασθενείς 20-25 ετών έχουν αναφερθεί στο ιατρικό κέντρο Langone του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Τα παιδιά φαίνεται πως δεν διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη διασπορά του νέου κοροναϊού, παρότι και αυτά μπορεί να νοσήσουν, συνήθως με ήπια συμπτώματα. Έτσι, το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων είναι απίθανο να επιδράσει αρνητικά στη θνητότητα από COVID-19, είτε στον γενικό πληθυσμό είτε ειδικότερα μεταξύ των ηλικιωμένων. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της αξιολόγησης 47 μελετών από όλον τον κόσμο που έκανε ο Σουηδός καθηγητής Γιόνας Λούντβιγκσον του Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Acta Pediatrica. Η νέα μελέτη αξιολόγησε όλα τα έως τώρα δεδομένα σχετικά με την COVID-19 στα παιδιά και κατέληξε στη διαπίστωση πως «τα παιδιά δεν είναι βασικός παράγοντας εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19».
Τέλος, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) εκτιμά ότι μόλις το ένα τρίτο των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού εμφανίζει συμπτώματα, αλλά και ότι κατά 40% η μετάδοση του παθογόνου παράγοντα γίνεται πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της λοίμωξης.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων