Κάθε χρόνο 500.000 θάνατοι από καρκίνο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κάθε χρόνο 500.000 θάνατοι από καρκίνο

Σε ανακοίνωση του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού

medlabnews.gr iatrikanea

Κάθε χρόνο σημειώνονται γύρω στα 1,38εκ. νέα περιστατικά και 458.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

 
Σε ανακοίνωση του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού, η οποία τιμάται στις 25 Οκτωβρίου, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναφέρει ότι ο καρκίνος του μαστού είναι με διαφορά ο πιο συχνός γυναικείος καρκίνος ανά το παγκόσμιο, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. 
 
Σημειώνει ότι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά σημειώνουν ανοδική πορεία, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, της αστικοποίησης και της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι τα αίτια του καρκίνου του μαστού δεν είναι πλήρως γνωστά, γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για περιορισμό της ασθένειας. 
 
«Εάν ο καρκίνος του μαστού ανιχνευθεί έγκαιρα και υπάρχει σωστή διάγνωση και θεραπεία, τότε οι πιθανότητες να θεραπευτεί είναι μεγάλες.  Εάν όμως ανιχνευθεί αργά, η θεραπευτική αγωγή δεν μπορεί να εφαρμοστεί.  Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς κι οι οικογένειές τους πρέπει να τύχουν ανακουφιστικής φροντίδας. Η πλειοψηφία των θανάτων (269.000) συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, όπου η ασθένεια διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, κυρίως λόγω της έλλειψης πληροφόρησης για την έγκαιρη ανίχνευση.  Επίσης, υπάρχουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας», προσθέτει.
 
Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και τη μαστογραφία, ενώ στη δε πρόληψη συμβάλλουν θετικά η διακοπή του καπνίσματος, η εκγύμναση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.
 
«Δεδομένων των πιο πάνω, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συγχαίρει τις Οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση, πρόληψη και στήριξη των ασθενών στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.  Οι πολυετείς προσπάθειές τους συνέβαλαν στην εφαρμογή προγραμμάτων δωρεάν εξετάσεων και θεραπειών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Όλα αυτά δεν θα επιτυγχάνονταν χωρίς την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας και την ενεργό εμπλοκή της Κοινωνίας των Πολιτών», σημειώνει.
 
Αναφέρει, τέλος, ότι η κοινή προσπάθεια κατά του καρκίνου του μαστού πρέπει να συνεχιστεί, η ιατρική έρευνα να εντατικοποιηθεί κι η ενημέρωση να είναι καθολική, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται ορθή πρόληψη και γρήγορη διάγνωση.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων