Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα; Το «μυστικό» της επιτυχίας του πρώτου lockdown | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα; Το «μυστικό» της επιτυχίας του πρώτου lockdown

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων

medlabnews.gr iatrikanea

 Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε lockdown εδώ και  δύο εβδομάδες, τα κρούσματα αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με τα αρνητικά ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση σε περιοχές της  βόρειας Ελλάδας τείνει να βγει εκτός ελέγχου, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο κόκκινο. Η εξέλιξη αυτή, οδήγησε μάλιστα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών ώστε να μείνει κανείς ασθενής χωρίς νοσηλεία.

Γιατί δε μειώνονται τα κρούσματα

Να εξηγήσουν το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα προσπάθησαν χθες οι επιστήμονες κάνοντας μάλιστα και κάποιες εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Ο Αθανάσιος Τσακρής θέλοντας να εξηγήσει την έξαρση στη βόρεια Ελλάδα, τόνισε πως οι θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές από τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, κι αυτός ήταν ο κύριος παράγοντας που βοήθησε στην εκτίναξη της επιδημίας.

«Νομίζω χρίζει σχολιασμού και προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά τη επιβολή του lockdown στη Θεσσαλονίκη και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε ολόκληρη την επικράτεια» τόνισε χθες η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«Η αλήθεια είναι, ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση, το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε».

«Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» είπε και εξήγησε: «καθημερινά γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων που μπορούν να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν.

Αυτά διενεργούνται κατά κύριο λόγο στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα μεγάλος αριθμός τεστ διενεργήθηκαν τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Λάρισα και είδαμε και εικόνες με τους ανθρώπους ή και τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές».

«Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου του επιδημιολογικού φορτίου, σε κάθε περιφερειακή ενότητα ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις» υπογράμμισε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που δεν παρατηρείται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Εξαιρετικά σημαντική είναι και η αυστηρή τήρηση των μέτρων, ενώ θα υπέθετε κανείς ότι σήμερα θα είμασταν πολύ πιο προσεκτικοί, αφού έχουμε έναν συγγενή ο οποίος νόσησε. Δυστυχώς φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί, ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις, έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για εμάς και την οικογένειά μας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία» εξήγησε.

Το «μυστικό» της επιτυχίας του πρώτου lockdown

Στον λόγο, για τον οποίο το πρώτο lockdown πέτυχε, σε αντίθεση με το δεύτερο, το οποίο διανύουμε αυτή τη στιγμή, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής η επιτυχία του πρώτου lockdown στην Ελλάδα ήταν ότι το πήραμε νωρίτερα, δηλαδή πριν αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία η πανδημία.

Από την άλλη πλευρά, αναφορικά με το δεύτερο lockdown εξήγησε πως είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown 1η Δεκεμβρίου, πολύ δύσκολο, λίγο αργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών. Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά».

Όπως ο ίδιος εξήγησε υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση» υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Να δούμε πόσο αυτό θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μέτρων που λαμβάνονται… Θα δούμε και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πριν δούμε που θα πρέπει να κατευθυνθούμε για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας» σημείωσε.

Υπάρχει επιβράδυνση της πανδημίας

Είναι γεγονός, πρόσθεσε πάντως, ότι εδώ υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας όπως καταγράφεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θα δούμε αν η επιβράδυνση θα συνεχιστεί., Καταγράφεται πτώση του ενεργού ρυθμού αναπαραγωγής θα περιμένουμε μερικές μέρες για να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Θα είναι μικρή και σταδιακή η πτώση (των κρουσμάτων) αν το καταφέρουμε και αν δεν μας δημιουργήσουν νέα δεδομένα οι καιρικές συνθήκες» εκτίμησε.

«Η Ευρώπη υποτίμησε τη δυναμική του ιού για δεύτερη φορά»

Τέλος, αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη, εκτίμησε πως ολόκληρη η Γηραιά ήπειρος, υποτίμησε τη δυναμική του ιού για δεύτερη φορά.

«Η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο – Μάρτιο που νομίζαμε ότι ο ιός ήταν μόνο για την Κίνα. Δεν έγινε καλά αντιληπτό ότι ο ιός θα ακολουθήσει το κλασικό επιδημιολογικό κύμα που ξεκινά με τις πρώτες μεταβολές της θερμοκρασίας. Όλη η Ευρώπη βρέθηκε με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τουρισμό, συγχρωτισμό, χαλάρωση μέτρων, συναθροίσεις» ανέφερε για την αύξηση των κρουσμάτων κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα.

Επίσης, τόνισε πως όλη η Ευρώπη δεν συνειδητοποίησε με τις πρώτες αλλαγές θερμοκρασίας θα εκτιναχθεί η επιδημία και βλέπουμε να καταγράφει τα μισά κρούσματα καθημερινά στον πλανήτη μας. «Η Ευρώπη δοκιμάζεται πολύ άσχημα από την εξέλιξη της επιδημίας» κατέληξε.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων