Ο Μόσιαλος τα έβαλε με τον Κούβελα για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Πληρωμένη απάντηση από τον Κούβελα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο Μόσιαλος τα έβαλε με τον Κούβελα για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Πληρωμένη απάντηση από τον Κούβελα

Με αιχμηρό τρόπο απαντά ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε όσους υποστηρίζουν ότι τα μονοκλωνικά φάρμακα

 medlabnews.gr iatrikanea 

Με αιχμηρό τρόπο απαντά ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε όσους υποστηρίζουν ότι τα μονοκλωνικά φάρμακα αποτελούν την απάντηση στη μείωση της πίεσης του ΕΣΥ, λόγω κοροναϊού. Ένας εξ αυτών και ο Παύλος Πολάκης, που είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής να εισαχθούν άμεσα δύο φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων και μάλιστα χωρίς την έγκριση των αρμόδιων οργανισμών, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο δεν είναι «πανάκεια».

Πέραν των ζητημάτων της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εν λόγω φαρμάκων, για τα οποία δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία από τρίτη φάση δοκιμών σε εθελοντές, ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται και σε ένα άλλο πρόβλημα, της έλλειψης επάρκειας. «Η εταιρεία έχει μόνο ένα εκατομμύριο δόσεις για το 2020. Η παραγωγή των αντισωμάτων δεν είναι εύκολη και δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες τους επόμενους μήνες. Ένα εκατομμύριο θεραπείες δεν φτάνουν ούτε για μια εβδομάδα με βάση τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ», αναφέρει.

Μάλιστα, σε ελαφρώς ειρωνικό τρόπο, σημεώνει ότι η Μέρκελ δεν αγόρασε μονοκλωνικά λόγω… τσιγκουνιάς «και αφήνει τους Γερμανούς να συγχρωτίζονται στα νοσοκομεία και επιβάλλει και νέο λοκντάουν. Ο Μακρόν που είναι φαντεζί δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν μονοκλωνικά στον πλανήτη. Κάτι δεν πάει καλά φαίνεται. Ο Καναδός πρωθυπουργός που είναι και δίπλα στην Αμερική αφήνει τους Κανβαδούς να υποφέρουν. Άσπλαχνος άνθρωπος ο Τριντό. Χορεύει καλύτερα και από τους Ινδούς στο Μπόλιγουντ αλλά τα μονοκλωνικά δεν τα έχει ανακαλύψει ακόμα».

Αντίθετα, προσθέτει στον ίδιο τόνο, «στην ψωροκώσταινα βέβαια είμαστε μεγάλοι παίχτες. Έχουμε καταλάβει ότι βρέχει μονοκλωνικά και κάποιοι δεν μας αφήνουν να τα αγοράσουμε για να σωθούμε. Ποιος Τριντό τώρα και ποια Μέρκελ. Άντε γειά».


Αναλυτικά, ο Ηλίας Μόσιαλος στην ανάρτησή του αναφέρει:

Και ξαφνικά τα μονοκλωνικά αντισώματα, που έχουν πάρει έκτακτη έγκριση από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων στις ΗΠΑ για χρήση στις ήπιες και μέτριας έντασης περιπτώσεις της νόσου, έχουν γίνει για ορισμένους η λύση στο πρόβλημα της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Και ναι μεν δεν θα δώσουν καμία λύση σε όσους ήδη νοσηλεύονται γιατί δεν πρέπει να χορηγούνται σε βαριές περιπτώσεις ασθενών αλλά μπορεί, επαναλαμβάνω μπορεί, να μειώσουν κάπως τις εισαγωγές αν αποτρέπουν την εξέλιξη ορισμένων μέτριας έντασης περιπτώσεων της νόσου σε βαριές.

Και λέω μπορεί γιατί δεν έχουμε ακόμη δεδομένα από κλινικές μελέτες τρίτης φάσης σε μεγάλο αριθμό εθελοντών. Επομένως δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική τους αποτελεσματικότητα. Ούτε πόσο ασφαλή είναι.

Προκύπτουν επομένως εύλογα ερωτήματα. Πρέπει να χρησιμοποιούμε ευρέως φάρμακα όταν δεν έχουμε επαρκή στοιχεία;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη αλλά ας πούμε ναι γιατί αντιμετωπίζουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ωραία λοιπόν να δεχτούμε εκπτώσεις ενώ δεν τις δεχόμαστε στον ίδιο βαθμό για τα εμβόλια. Κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί αν δεν έχουμε στοιχεία από κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης με χιλιάδες εθελοντές. Στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech 19,000 εθελοντές πήραν το εμβόλιο ενώ άλλοι 19,000 πήραν το εικονικό εμβόλιο. Και οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν στοιχεία για πιθανές παρενέργειες για τουλάχιστον δύο μήνες. Για τα μονοκλωνικά όμως δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία.
Ναι θα πουν ορισμένοι (όχι όλοι πάλι καλά) που διαφωνούν με τα εμβόλια αλλά δεν θα τα κάνουμε γιατί τα χρηματοδοτεί ο Μπιλ Γκέιτς. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που δεν πήραν χρηματοδότηση από το ίδρυμα Γκέιτς. Αντιθέτως η E Lilly, μια από τις εταιρείες που παρασκευάζει μονοκλωνικά συνεργάζεται με το ίδρυμα Γκέιτς και έχει λάβει χρηματοδότηση από τον Γκέιτς για την παραγωγή μονοκλωνικών.

Τι κρίμα για τους αντιεμβολιαστές. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί θα απορρίψουν όπως φαίνεται και τα μονοκλωνικά που ίσως φανούν χρήσιμα.

Επομένως δεν ξέρουμε πολλά ακόμη για τα μονοκλωνικά, ίσως βοηθήσουν και ίσως είναι ασφαλή αλλά επειδή αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις θα πρέπει να τα αγοράσουμε εδώ και τώρα.

Συμφωνώ και επαυξάνω. Αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Η εταιρεία έχει μόνο ένα εκατομμύριο δόσεις για το 2020. Η παραγωγή των αντισωμάτων δεν είναι εύκολη και δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες τους επόμενους μήνες.

Ένα εκατομμύριο θεραπείες δεν φτάνουν ούτε για μια εβδομάδα με βάση τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και πολλών άλλων χωρών αυξάνεται δραματικά σε καθημερινή βάση.
Αλλά είμαι σίγουρος ότι η Μέρκελ με τα τεράστια πλεονάσματα στο Γερμανικό προϋπολογισμό δεν βρήκε τα λεφτά για να αγοράσει τα μονοκλωνικά, τσιγκουνεύεται και αφήνει τους Γερμανούς να συγχρωτίζονται στα νοσοκομεία και επιβάλλει και νέο λοκντάουν. Ο Μακρόν που είναι φαντεζί δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν μονοκλωνικά στον πλανήτη. Κάτι δεν πάει καλά φαίνεται. Ο Καναδός πρωθυπουργός που είναι και δίπλα στην Αμερική αφήνει τους Καναδούς να υποφέρουν. Άσπλαχνος άνθρωπος ο Τριντό. Χορεύει καλύτερα και από τους Ινδούς στο Μπόλιγουντ αλλά τα μονοκλωνικά δεν τα έχει ανακαλύψει ακόμα.

Στην ψωροκώσταινα βέβαια είμαστε μεγάλοι παίχτες. Έχουμε καταλάβει ότι βρέχει μονοκλωνικά και κάποιοι δεν μας αφήνουν να τα αγοράσουμε για να σωθούμε. Ποιος Τριντό τώρα και ποια Μέρκελ. Άντε γειά.

Ο καθηγητής Φαρμακευτικής, Δημήτρης Κούβελας, απάντησε στον κ. Μόσιαλος θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις ιατρικές του γνώσεις:

«Δεν έχει δίκιο. Ακόμα και τα στοιχεία που παραθέτει δεν είναι αυτά που έχει η μελέτη. Ο εν λόγω συνάδελφος, παρόλο που πήρε πτυχίο Ιατρικής κάποτε, δεν έχει ασκήσει ποτέ τον γιατρό. Δεν ξέρω αν έχει διαβάσει άρθρα ιατρικά και αν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να τα καταλάβει», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ακούστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων