Ανοίγει και η εστίαση. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ανοίγει και η εστίαση.

Στον μονόδρομο της πορείας «βήμα-βήμα», που οδηγεί έξω από τον κλοιό του lockdown, παραμένει η χώρα.

medlabnews.gr iatrikanea  

Στον μονόδρομο της πορείας «βήμα-βήμα», που οδηγεί έξω από τον κλοιό του lockdown, παραμένει η χώρα. Έπειτα από δέκα εβδομάδες γενικού απαγορευτικού, χθες έγινε η επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας, με τους επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση να ελπίζουν πως θα κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα και θα αυξηθεί μόνο η κινητικότητα της αγοράς και όχι τα κρούσματα κοροναϊού.

Έχοντας αποφύγει τον σκόπελο της αύξησης των κρουσμάτων την περίοδο των εορτών και έχοντας λάβει ενθαρρυντικά μηνύματα από την επαναλειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε την προηγούμενη Παρασκευή, το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς και των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής, διαιτολογίας, προσωπικής φροντίδας και των ΚΤΕΟ.

Μάλιστα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει και η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) τον επόμενο μήνα, εφόσον βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να στέλνουν θετικούς οιωνούς. Η επανεκκίνηση της εστίασης θα γίνει με πολύ συγκεκριμένους όρους ως προς τον αριθμό των πελατών (μόνο καθήμενοι), τις ονομαστικές προκρατήσεις και το ωράριο λειτουργίας.

Η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται πλέον κανονικά, με μόνο περιορισμό την συνάθροιση εντός του καταστήματος ή του mall κατά αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Παράλληλα οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τα ψώνια τους από τη στιγμή που θα στείλουν με SMS στο 13033 τον κωδικό 2 λαμβάνοντας την έγκριση ή θα συντάξουν το έντυπο μετακίνησης. Δύο κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται απ’ όλους στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας ευθύνης», όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να μη χρειαστεί να ξανακλείσει το εμπόριο. Οι παραβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόστιμο 300 ευρώ ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τους κανόνες θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις με προσωρινή αναστολή δραστηριότητας.

Το θέμα της πλήρους επανεκκίνησης της εμπορικής δραστηριότητας σε όλη την επικράτεια -με τον περιορισμό της τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής παραγγελίας και παραλαβής, δηλαδή το click away, για τα καταστήματα στις «κόκκινες», επιβαρυμένες περιοχές- ήταν αυτό που απασχόλησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Στις τηλεδιασκέψεις τους τα μέλη της επιτροπής ανέλυαν τα επιδημιολογικά δεδομένα μέρα με τη μέρα αναζητώντας τον αντίκτυπο της εορταστικής περιόδου - και συγκεκριμένα της αυξημένης κινητικότητας των πολιτών και των οικογενειακών συναντήσεων. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά τις γιορτές είναι σταθερά. Δεν είδαμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, ούτε και νοσηλειών. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το αποτύπωμα των γιορτών στην επιδημιολογική καμπύλη», είπε την Παρασκευή, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, η ειδικός εξήγησε πως, εκτός από τα σταθερά επιδημιολογικά δεδομένα, η επιτροπή εκτίμησε και στάθμισε την κόπωση των πολιτών μετά το παρατεταμένο lockdown αλλά και την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. «Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε διαρκές lockdown, γι’ αυτό εισηγηθήκαμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Κατανοούμε τις δυσκολίες της κοινωνίας και της οικονομίας και παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση στο ΕΣΥ», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων