Θωμαΐδης Απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Δεδομένα τα μέτρα αύριο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Θωμαΐδης Απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Δεδομένα τα μέτρα αύριο

Το ιικό φορτίο εξαπλώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα», σημείωσε εκτιμώντας ότι πλέον η μετάδοση γίνεται από νέους και ασυμπτωματικούς ασθενείς.

medlabnews.gr iatrikanea

Με την φράση «Δυστυχώς δεν πάμε καλά, η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη», ο καθηγητής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης έδωσε την εικόνα που βλέπει για την εξάπλωση του κοροναϊού ο ίδιος μέσα από την μελέτη των λυμάτων της Αττικής.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: «Έχει γίνει εκτεταμένη πλέον διασπορά στην Αττική και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα».

«Το ιικό φορτίο εξαπλώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα», σημείωσε εκτιμώντας ότι πλέον η μετάδοση γίνεται από νέους και ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η διασπορά όπως είπε δεν οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα, αλλά στο σύνολο της συμπεριφοράς.

«Τα λύματα δίνουν πληροφορίες για 7 με 10 μέρες μετά και βάσει των στοιχείων της τελευταίας μέτρησης, που έγινε την περασμένη Τρίτη, αυτό που σίγουρα θα δούμε, θα είναι μία αύξηση», τόνισε.

Μιλάμε για απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο

Κληθείς να δώσει συγκριτικά τα στοιχεία, είπε πως μιλάμε για μία απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο, ανάλογη με εκείνη που είχαμε τον Οκτώβριο, πριν από το δεύτερο κύμα, που κορυφώθηκε τον Νοέμβριο. «Η αύξηση που είδαμε τώρα είναι μεγαλύτερη από του Οκτωβρίου».

Πάντως, τόνισε ο καθηγητής πως, παραδοσιακά οι μήνες Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι  η «εποχή υπερμετάδοσης των ιών».

Στο τραπέζι νέα μέτρα

Τα δεδομένα από την μελέτη των λυμάτων δεν αφήνουν περιθώρια αναβολής των μέτρων.

Βλέποντας τα κρούσματα να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα -μάλιστα για δεύτερη συνεχή ημέρα ο αριθμός τους ήταν τετραψήφιος– και τις μεταλλάξεις να εξαπλώνονται, οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, παρουσιάζοντας την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση, η οποία θα έχει τον τελευταίο λόγο, για έκτακτα μέτρα, τα οποία δεν αποκλείεται να θυμίζουν… εποχές Μαρτίου.

Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την αυστηρότητα των μέτρων που πρέπει να επιβληθούν. Τα σχολεία είναι το κύριο πεδίο διαφωνίας τους, με κάποιους από αυτούς να ζητούν άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων – σενάριο που δεν φαίνεται να προκρίνεται πάντως.

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 6:00 το απόγευμα και στο λεκανοπέδιο, ενώ η πιθανότητα ενός νέου κλεισίματος της αγοράς και των σχολείων βρίσκεται προ των πυλών.

Αρκετοί είναι αυτοί, δε, που ζητούν και ολικό lockdown στη χώρα για δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο και να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων