Θωμαΐδης: Τι δείχνει το ιικό φορτίο για τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα στην Αττική | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Θωμαΐδης: Τι δείχνει το ιικό φορτίο για τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα στην Αττική

Ο Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, "Καλημέρα Ελλάδα", τόνισε πως το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής

medlabnews.gr iatrikanea 

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, "Καλημέρα Ελλάδα", τόνισε πως το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, είναι σταθερά υψηλό τους τελευταίους 2 μήνες, τοποθετώντας την κορύφωση του στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

Εξέφρασε όμως την συγκρατημένη αισιοδοξία του, καθώς αυτή την εβδομάδα παρατηρείται μια μικρή ύφεση, η οποία όμως για να γίνει τάση θα πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν έδειξε να φέρνει κάποια επιβάρυνση στο ιικό φορτίο και μένει να δούμε τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με το άνοιγμα των σχολείων. Πάντως, ο κ. Θωμαΐδης προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα είναι υψηλά σε αριθμό 

Θοδωρής Καραπάντσιος για τη  Θεσσαλονίκη

Στην πιο κρίσιμη καμπή του τρίτου κύματος της πανδημίας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί από το βαθύ κόκκινο στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του περασμένου Νοέμβρη.

Ο σταθερά υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, η αυξητική πορεία του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης και η καθημερινή επιβάρυνση των νοσοκομείων με επιπλέον εισαγωγές ασθενών COVID έχουν διαμορφώσει μία εύθραυστη ισορροπία, που μπορεί να ανατραπεί με το παραμικρό «στραβοπάτημα».

«Το ότι είμαστε στο κόκκινο, με βάση την κωδικοποίηση της ομάδας μας, εκφράζει την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν εμείς είχαμε άλλα τόσα διαθέσιμα νοσοκομεία στην πόλη δεν θα βάζαμε κόκκινο. Θα βάζαμε πορτοκαλί. Έχουμε 90% πληρότητα στις ΜΕΘ, άρα και μικρή αύξηση στα λύματα σημαίνει ότι μπορεί να μη βρεις κρεβάτι, αν αρρωστήσεις. Με το 90% δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος, γιατί μπορεί εύκολα να γίνει 100%. Και δυστυχώς, δεν διακρίνουμε πτωτική τάση. Έχουμε ισορροπήσει σε ένα σημείο, είμαστε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, σε μία εύθραυστη ισορροπία που σημαίνει ότι μέσα λίγες μέρες μπορεί να βρεθούμε από το κόκκινο στο μαύρο. Αν κάτι πάει στραβά, αν χαλαρώσουμε κι άλλο, μπορεί να βρεθούμε σε κατάσταση Νοεμβρίου», εξήγησε στη Voria.gr ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, μέλος της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου που ανιχνεύει το ιικό φορτίο των λυμάτων, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ μπορεί να μην κάνει προγνώσεις, ωστόσο εκτιμά ότι πρέπει να κερδίσουν χρόνο μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Και σύμφωνα με τον κ. Καραπάντσιο, τα self test είναι ίσως το πολυτιμότερο όπλο που διαθέτουμε για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. «Τα self test είναι ένα σημαντικό πείραμα σωστά σχεδιασμένο ως ιδέα. Αν γίνει σωστά, θα έχουμε κερδίσει στο στοίχημα. Πρέπει δηλαδή να κάνουμε το τεστ όχι μόνο επειδή ήρθαμε σε επαφή με κάποιον, αλλά επειδή ήρθε η ώρα μας να το κάνουμε. Θέλουμε να πιάσουμε τον θετικό που για τις 4-5 μέρες επώασης της νόσου δεν θα το ξέρει και θα μεταδίδει τον ιό στο συγγενικό και στο φιλικό του περιβάλλον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να το εφαρμόσουμε σωστά», είπε χαρακτηριστικά.

Είμαστε πιο δύσκολα από Αττική»

Η εξαίρεση της Θεσσαλονίκης -μαζί με την Κοζάνη και την Πάτρα- από το άνοιγμα του λιανεμπορίου πυροδότησε για μια ακόμη φορά το αίσθημα της αδικίας στους κατοίκους και στους επαγγελματίες της πόλης που καταλογίζουν προνομιακή μεταχείριση της πρωτεύουσας από την κυβέρνηση. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Καραπάντσιο, η επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης είναι χειρότερη από αυτήν την Αθήνας.

«Είμαστε πιο δύσκολα από την Αττική. Το σύστημα υγείας εκεί πιέζεται περισσότερο, γιατί εξυπηρετεί και περιστατικά εκτός Αττικής. Ωστόσο, η διασπορά στην κοινωνία είναι στο τριπλάσιο από εμάς, ενώ θα έπρεπε να είναι στο πενταπλάσιο. Αντίστοιχα, η Πάτρα είναι σε χειρότερη κατάσταση, γιατί θα έπρεπε να είναι στο ένα πέμπτο από εμάς και είναι στο ένα τρίτο», εξήγησε.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων