Η ινδική μετάλλαξη είναι 60% πιο μεταδοτική από τη Βρετανική. Έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η ινδική μετάλλαξη είναι 60% πιο μεταδοτική από τη Βρετανική. Έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες

Η παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία προστέθηκε στη λίστα επειδή είναι πιο μολυσματική.

medlabnews.gr iatrikanea

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα περισσότερα από 3.000 κρούσματα κοροναϊού, για πρώτη φορά σε διάστημα ενός μηνός εν μέσω ταχείας διασποράς της ινδικής μετάλλαξης.

Ωστόσο, οι θάνατοι παρέμειναν σε μονοψήφια νούμερα, συγκεκριμένα 9 το τελευταίο 24ωρο.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς στη χώρα. Ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά πλέον τα 23,6 εκατομμύρια. Μία δόση έχουν λάβει 38,4 εκατομμύρια ενήλικες, ή ποοσοστό 72,9%.

Η εξάπλωση της ινδικής παραλλαγής θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του οδικού χάρτη για την άρση των περιοριστικών μέτρων σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όπως ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον.

Την ανησυχία του έχει εκφράσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την παραλλαγή

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον κόσμο για την ταχεία διασπορά της ινδικής μετάλλαξης που έχει προκαλέσει και το σκηνικό του απόλυτου χάους στην Ινδία, με τα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εστιάζει στη γνωστή και ως «διπλή μετάλλαξη», κάνοντας λόγο για ένα ανησυχητικό στέλεχος του ιού.

Είναι η πλέον μολυσματική από τις μεταλλάξεις και ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία 

Η επιστημονική ομάδα της κυβέρνησης Τζόνσον έχει κρούσει, επίσης, τον κώδωνα  για την παραλλαγή, τονίζοντας ότι είναι πιο μεταδοτική από εκείνη του Κεντ, τη λεγόμενη βρετανική, που ευθύνεται για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα πανδημίας.

Επιστήμονας, ο καθηγητής βιολογίας Τομ Γουενσίλερ, που διδάσκει στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν του Βελγίου, υπογράμμισε, από τη μεριά του, ότι η ινδική μετάλλαξη θα μπορούσε να μεταδοθεί κατά 60% φορές περισσότερο από ό,τι η βρετανική που είναι ακόμη η επικρατούσα στις περισσότερες χώρες.

ΠΟΥ: Πιο ανθεκτική στα εμβόλια δείχνει η ινδική μετάλλαξη 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Σουαμινάθαν, μια Ινδή παιδίατρος και ερευνήτρια, δήλωσε ότι η παραλλαγή B.1.617, που οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, είναι αναμφίβολα ένας παράγοντας που επιταχύνει την πανδημία που βρίσκεται εκτός ελέγχου στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο.

Αυτή η παραλλαγή θα μπορούσε να ταξινομηθεί από τον ΠΟΥ στη λίστα παραλλαγών που θεωρούνται πιο επικίνδυνες από την αρχική εκδοχή του ιού, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της, της ικανότητάς της να υπερνικήσει τις άμυνες που παρέχει ο εμβολιασμός και λόγω των ποσοστών θνησιμότητας των προσβεβλημένων ασθενών, εκτίμησε η επιστήμονας.

Η παραλλαγή B.1.617 «έχει μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μετάδοση και που μπορεί επίσης να την καταστήσουν ανθεκτική σε αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί μέσω εμβολιασμού ή φυσικής μόλυνσης», εξήγησε. Ωστόσο, η παραλλαγή από μόνη της δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία, η οποία φαίνεται να εφησυχάστηκε πολύ γρήγορα, επιτρέποντας «μαζικές συγκεντρώσεις», σημείωσε.

Πληροφορίες θέλουν την εξάπλωσή της σε πέντε ακόμη χώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή του SARS-CoV-2 στην οποία εν μέρει τουλάχιστον οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.

Η παραλλαγή αυτή, η επιλεγόμενη B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες».

Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στην Βρετανία.


Η παραλλαγή αυτή χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα». Θεωρείται ένας από τους λόγους – πάντως όχι ο μόνος – που εξηγούν την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο το τρέχον διάστημα. Είναι η τέταρτη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για παραλλαγμένα στελέχη πιο επικίνδυνα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, καθώς είναι πολύ πιο μολυσματικά, φονικά και ανθεκτικά σε κάποια εμβόλια.

Η παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία προστέθηκε στη λίστα επειδή είναι πιο μολυσματική.


Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, κάπου 4.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της COVID-19 το τρέχον διάστημα στην Ινδία, όπου ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας θα ξεπεράσει σήμερα τους 250.000 νεκρούς.


Τα εμβόλια την αντιμετωπίζουν;

Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως και το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει προστασία από την ινδική μετάλλαξη.

Το φως της δημοσιότητας από τους Financial Times είδε έκθεση ειδικών, οι οποίοι αναφέρουν πως το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει προστασία από την ινδική μετάλλαξη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση, παρά το γεγονός ότι είχε επιβεβαιωθεί η προστασία από τη μετάλλαξη μόνο για τα εμβόλια που βασίζονται στο σύστημα mRNA, και αυτό της AstraZeneca φαίνεται να αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού.

Το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως 33 πλήρως εμβολιασμένοι με το σκεύασμα της AstraZeneca εργαζόμενοι σε γηροκομείο του Νέου Δελχί νόσησαν μεν όχι όμως βαριά μετά τις εγχύσεις δόσεων.

Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία και στην ταυτόχρονη μείωση θανάτων, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την Ινδία, που μετρά εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως. Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστή η εισχώρηση της παραλλαγής σε πάνω από 40 χώρες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για μια ανησυχητική μετάλλαξη.

Παράλληλα, επιστήμονες του βρετανικού υπουργείου Υγείας μιλούν για μια παραλλαγή κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική.

Δύο εμβόλια κατά της covid-19, αυτό που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca και ένα άλλο της ινδικής φαρμακευτικής εταιρείας Bharat Biotech, με την ονομασία COVAXIN έλαβαν έγκριση για χρήση στην Ινδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ινδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.

Πηγή: Reuters, Financial Times

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων