Τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα αυξάνουν. Ανησυχία σε Ρωσία, Πορτογαλία, Ισραήλ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα αυξάνουν. Ανησυχία σε Ρωσία, Πορτογαλία, Ισραήλ

Εντονο προβληματισμό προκαλεί η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα

medlabnews.gr iatrikanea

Μπορεί ορισμένες χώρες να προχωρούν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ωστόσο άλλες καταγράφουν σημαντική εξάπλωση της νόσου Covid-19. Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό προκαλεί η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα, με αποτέλεσμα ορισμένες κυβερνήσεις κρατών να προχωρούν σε σχετικές συστάσεις και προειδοποιήσεις προς τους πολίτες, ενώ παράλληλα δρομολογούν νέους περιορισμούς. 

Κοινή συνισταμένη σε όλες τις χώρες είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που αυτή τη στιγμή φαντάζει ως το μόνο «αντίδοτο» για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του φονικού ιού.

Επιδείνωση της κατάστασης καταγράφεται σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας, με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλώνει ξεκάθαρα σήμερα ενώπιον της Κάτω Βουλής πως «δυστυχώς, η απειλή του κορονοϊού δεν έχει υποχωρήσει». 

Νωρίτερα, αυτόν τον μήνα, ο Πούτιν αναφέρθηκε στο πώς η Ρωσία –που έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στη χώρα και έχει πουλήσει το βασικό εμβόλιό της Sputnik V σε πολλά ξένα κράτη– διαχειρίστηκε την πανδημία καλύτερα από άλλες χώρες. Όμως, τα νέα κρούσματα έχουν έκτοτε αυξηθεί, ιδίως στη Μόσχα, η οποία κατέγραψε το Σάββατο ρεκόρ 9.120 ημερήσιων μολύνσεων.

Το Κρεμλίνο απέδωσε την Παρασκευή την αύξηση στη διστακτικότητα των ανθρώπων να εμβολιαστούν και τον «μηδενισμό». Έτσι, οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να πείσουν ή να επιβάλουν στους πολίτες να εμβολιαστούν, προσφέροντας σε αυτούς που το κάνουν την ευκαιρία να κερδίσουν νέα αυτοκίνητα και διαμερίσματα, ενώ απειλούν άλλους που δεν θέλουν με απώλειες εισοδημάτων και απόλυση.

Οι υπεύθυνοι αποδίδουν την αύξηση των μολύνσεων, με περισσότερα από 17.000 νέα κρούσματα Covid-19 να καταγράφονται για τέταρτη συναπτή ημέρα, στην παραλλαγή Δέλτα, ενώ αναγνωρίζουν ότι μια πανεθνική διαφημιστική εκστρατεία, που στόχευε στο να ενθαρρύνει τον κόσμο να εμβολιαστεί, δεν πέτυχε. Σημειώνεται ότι ώς τη 2α Ιουνίου, μονάχα 18 εκατομμύρια εκ των περίπου 144 εκατομμυρίων του ρωσικού πληθυσμού, είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σήμερα σε δημοσιογράφους πως οι επανεμβολιασμοί είναι το επόμενο βήμα. «Ο επανεμβολιασμός θα είναι και είναι αναπόφευκτος, όχι απλά ο εμβολιασμός, αλλά ο επανεμβολιασμός, για εκείνους που θέλουν να παραμείνουν ασφαλείς οι ίδιοι, οι συγγενείς και αγαπημένοι τους», τόνισε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 17.378 νέα κρούσματα Covid-19 και 440 θανάτους που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό για το τελευταίο 24ωρο.

«Καμπανάκια» στο Ισραήλ

Οι ισραηλινές αρχές κάλεσαν σήμερα τους έφηβους 12 με 15 ετών να εμβολιαστούν κατά της νόσου Covid-19, επικαλούμενες νέα ξεσπάσματα της επιδημίας λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα. 

Το Ισραήλ άνοιξε τον Μάιο τον εμβολιασμό και στους εφήβους. Τα κρούσματα της Covid-19 μειώθηκαν σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, αν και ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει αρχίσει να επιπεδοποιείται με το 55% των 9,3 εκατομμυρίων του συνολικού να πληθυσμού να έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, κάτι που σημαίνει ότι οι ενήλικες έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να εμβολιάζονται.

Ωστόσο νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν σε δύο σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνοντας το ποσοστό θετικότητας από 0,1% σε 0,3% το Σάββατο και σε 0,6% σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο αναμένεται να εκδώσει σύσταση προς τους εφήβους 12 με 15 ετών να εμβολιαστούν, ενώ μέχρι τώρα είχε αφήσει ελεύθερους τους γονείς να αποφασίσουν αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι εξετάζουν να επιβάλουν πρόστιμα στους γονείς τα μη εμβολιασμένα παιδιά των οποίων δεν παραμένουν σε καραντίνα μόλις επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό, όπως προβλέπεται.

Εμβολιασμοί, τεστ και μέτρα στην Πορτογαλία

Καθώς η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Πορτογαλία, οι αρχές της χώρας ανακοινώνουν ότι θα επιταχύνουν τους εμβολιασμούς και θα αυξήσου τα τεστ. Λίγο πάνω από το 25% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά της νόσου, σε μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι περισσότεροι από εκείνους που έχουν πλήρως εμβολιαστεί είναι πιο ηλικιωμένοι ή πιο ευπαθείς, όμως μια πρόσφατη αύξηση στα κρούσματα γύρω από την περιοχή της Λισαβόνας οδήγησε τις αρχές να επιταχύνουν την εμβολιαστική εκστρατεία, ιδίως μεταξύ των μικρότερων ηλικιών.

Την ίδια ώρα, το γραφείο του δημάρχου της Λισαβόνας γνωστοποίησε, σε μια ανακοίνωση σήμερα, ότι όλοι οι άνθρωποι, κάτοικοι και μη, θα μπορούν από τώρα να κάνουν απεριόριστα τεστ κορονοϊού δωρεάν στα φαρμακεία της πόλης και σε κινητές μονάδες. Η Αρχή Διαχείρισης Υγείας της Πορτογαλίας (SPGS) προέτρεψε τους κυβερνώντες να ανοίξουν τον εμβολιασμό για όλες τις ηλικιακές ομάδες όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς οι νεότεροι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης αυτή τη στιγμή.

Για τη Λισαβόνα, η SPGS επισήμανε πως χρειάζονται επειγόντως νέα μέτρα. «Ο έλεγχος της μητροπολιτικής περιοχής της Λισαβόνας πρέπει να είναι αυστηρότερος και πιο παρατεταμένος, στην προσπάθεια να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού όσο το δυνατόν περισσότερο», τονίζει.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων