Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο από την ΕΛΛΟΚ, στις 29 Σεπτεμβρίου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο από την ΕΛΛΟΚ, στις 29 Σεπτεμβρίου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ διοργανώνει επιστημονική διαδικτυακή Ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο

medlabnews.gr iatrikanea


Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ διοργανώνει επιστημονική διαδικτυακή Ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο με τίτλο:

 

 «Αιματολογικές Κακοήθειες: Αυτός ο Κόσμος ο Μικρός – ο Μέγας»

η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00-18:30.

Με τον όρο αιματολογικός καρκίνος αναφερόμαστε σε κακοήθειες του αίματος, οι οποίες είναι συνήθως άγνωστης αιτιολογίας και εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου το 10% όλων των νεοπλασιών.  Χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων του αιμοποιητικού συστήματος και αναπτύσσονται είτε στο μυελό των οστών είτε σε όργανα με λεμφικό ιστό όπως ο σπλήνας, οι λεμφαδένες, αλλά και το έντερο, ο πνεύμονας κ.α.. Οι συχνότερες μορφές των αιματολογικών κακοηθειών είναι οι λευχαιμίες, οι οποίες προέρχονται συνήθως από το μυελό των οστών, τα λεμφώματα από τους λεμφαδένες και το πολλαπλό μυέλωμα από τα πλασματοκύτταρα του μυελού των οστών. Αποτελούν δε κατηγορίες κακοηθειών του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Αν και οι αιματολογικοί καρκίνοι προσβάλλουν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κάποιες μορφές του και ιδίως η λευχαιμία αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις νεότερες και ακόμα και τις παιδικές ηλικίες. Παρά την συχνότητα εμφάνισής του, η συνολική επιβίωση των ασθενών με αιματολογικό καρκίνο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, χάρη στην εισαγωγή νεότερων και περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών, οι οποίες έχουν βοηθήσει στη διεύρυνση της κατανόησης της μοριακής βάσης των αιματολογικών κακοηθειών και διευκολύνουν σημαντικά στην εξατομίκευση των θεραπειών.

Σκοπός της επιστημονικής Ημερίδας της 29ης Σεπτεμβρίου είναι η ενημέρωση των 40 συλλόγων ασθενών, μελών της ΕΛΛΟΚ, των επαγγελματιών υγείας, των μέσων ενημέρωσης και του κοινού για τις αιματολογικές κακοήθειες, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, καθώς και για τις δυνατότητες που προσφέρει η ιατρική ακριβείας και η βιοιατρική έρευνα. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στα προβλήματα, τις απόψεις και τις ανάγκες των ίδιων των ασθενών, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν και να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους προς τους συμμετέχοντες ειδικούς.

Πιο συγκεκριμένα η 1η ενότητα της Ημερίδας θα είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση σημαντικών αιματολογικών κακοηθειών, όπως τα μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα – ΜΡΝs, τα λεμφώματα και τα μυελώματα, τους τρόπους έγκαιρης διάγνωσης, αντιμετώπισης και θεραπείας, καθώς και στις νέες εξαιρετικά ελπιδοφόρες προόδους, που έχουν  επιτευχθεί χάρη στις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης τους τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και  στις εξελίξεις στην ιατρική ακριβείας και τις κλινικές μελέτες, στις νέες ανοσοθεραπείες, στην «υγρή βιοψία» και πρόσφατα τις θεραπείες με τη χρήση CAR-T λεμφοκυττάρων.

Η 2η ενότητα θα εστιάσει στις ανάγκες, τις εμπειρίες και τις απόψεις των ίδιων των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες, με έμφαση στους νέο-διαγνωσθέντες και τους μεταστατικούς ασθενείς,  οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν πέραν της διαχείρισης των θεμάτων της θεραπείας τους και τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα, τα οποία  μια μακρόχρονη ασθένεια προκαλεί, στο καίριο ζήτημα του φόβου επανεμφάνισης της νόσου, καθώς και στον ρόλο των φροντιστών και των ιατρικών ομάδων. Στο τέλος των εισηγήσεων θα υπάρξει παρέμβαση συμμετεχόντων ασθενών με την δυνατότητα σχολιασμού και ερωτήσεων προς τους συμμετέχοντες επιστήμονες.

Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό. Με το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ερωτήσεων προς τους ομιλητές από το κοινό. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) μέσω διαδικτύου από τις σελίδες του Facebook και του Youtube της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα μας και παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα).

Για δηλώσεις συμμετοχής (δωρεάν) στην Ημερίδα πατήστε εδώ:

Η επιστημονική ημερίδα για τις αιματολογικές κακοήθειες, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

·         Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ)

·         Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ)

·         Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ)

 

Η επιστημονική ημερίδα για τις αιματολογικές κακοήθειες πραγματοποιείται με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη των Εταιρειών:

Επίσημοι Χορηγοί : ΒΙΑΝΕΞ

Χορηγοί: ΑMGEN, AstraZeneca, Gilead

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Ημερίδα της 29ης Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Αιματολογικές Κακοήθειες: Αυτός ο Κόσμος ο Μικρός – ο Μέγας» μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ.

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων