Καλά νέα για τα άτομα με αναπηρία: Πιο κοντά από ποτέ ο Προσωπικός Βοηθός | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καλά νέα για τα άτομα με αναπηρία: Πιο κοντά από ποτέ ο Προσωπικός Βοηθός

Τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ περί του προσωπικού βοηθού, όπως καταγράφονται και στο αναλυτικότατο υπόμνημά της, ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ

medlabnews.gr iatrikanea

Τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ περί του προσωπικού βοηθού, όπως καταγράφονται και στο αναλυτικότατο υπόμνημά της, ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, για το σχέδιο νόμου «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα «Κυψέλη» για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, «Προσωπικός Βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία»

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι ο θεσμός του προσωπικού βοηθούν αποτελεί μία πολύ μεγάλη εξέλιξη την οποία το αναπηρικό κίνημα χαιρέτησε, εργάστηκε για αυτή πολλά χρόνια και συνεργάστηκε με την Κυβέρνηση για να φτάσει ως εδώ. Επισήμανε ότι πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει μία οργανωμένη Πολιτεία για να μπορεί το άτομο με αναπηρία να ασκήσει το δικαίωμά του στην προσωπική επιλογή. Ο προσωπικός βοηθός κάτω από την καθοδήγηση του ατόμου με αναπηρία μπορεί να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει προσωπικές και κοινωνικές επιθυμίες. Δεν πρέπει να λειτουργήσει ως μία στυγνή κρατική υπηρεσία αλλά να αποκτήσει χαρακτήρα διαβουλευτικό και κοινωνικού απολογισμού.

Ο κ. Βαρδακαστάνης κατέθεσε τις παρατηρήσεις της Συνομοσπονδίας κατά άρθρο (για παράδειγμα, να μην εξαιρεθούν τα άτομα με ψυχικές αναπηρίες από τον προσωπικό βοηθό) που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο παραπάνω υπόμνημα.

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κάλεσε όλα τα κόμματα να δουν με θετικό τρόπο τις διατάξεις για  τον προσωπικό βοηθό ώστε να γίνουν πιο συμμετοχικές και δυνατές και η κυβέρνηση «όπως μας άκουσε με ανοιχτό μυαλό μέχρι τώρα, να το συνεχίσει μέχρι  τέλους». 

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρόντες βουλευτές. Ο εισηγητής του νομοσχεδίου από πλευράς της ΝΔ Αθ. Λιούπης ρώτησε τον κ. Βαρδακαστάνη πόσα χρόνια παλεύει για τον προσωπικό βοηθό το αναπηρικό κίνημα και πόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυτό τον θεσμό. Ο πρόεδρος απάντησε ότι έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια που το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί από όλες τις κυβερνήσεις τη θέσπιση του προσωπικού βοηθού, και είναι 22 τα κράτη της ΕΕ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν αυτό το θεσμό στην φαρέτρα της κοινωνικής τους πολιτικής.

Στην κ. Θ. Φωτίου από το ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πόσο ολοκληρωμένο είναι το νομοσχέδιο αναφορικά με τον προσωπικό βοηθό, ο κ. Βαρδακαστάνης απάντησε ότι είναι στο χέρι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και στης κυβέρνησης, να δουλέψουν όλοι μαζί ώστε να γίνει ακόμη πιο ολοκληρωμένο, καθώς πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη η θέσπισή του.

Τέλος ανέφερε τη σημασία της διαρκούς επιμόρφωσης τόσο για τον βοηθό όσο και για τον χρήστη καθώς και ότι αποτελεί διάκριση το ηλικιακό όριο.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων