Γερμανία: Το νομικό τέλος της πανδημίας προτείνει ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γερμανία: Το νομικό τέλος της πανδημίας προτείνει ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν

Ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν προτείνει να τερματιστεί η κατάσταση «επιδημίας εθνικής εμβέλειας» που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2020

 medlabnews.gr iatrikanea

Γερμανία: Περίπου 6.800 κρούσματα και 88 θάνατοι

Τα νέα κρούσματα στη Γερμανία έφτασαν τα 6.771 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 4.384.616 ενώ οι χθεσινοί 88 θάνατοι αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα στους 94.716 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένα ενθαρρυντικό νέο που μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας: ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν προτείνει να τερματιστεί η κατάσταση «επιδημίας εθνικής εμβέλειας» που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2020 και κάθε τόσο ανανεώνεται για κάποιους μήνες. Αποτελεί τη νομική βάση που επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λαμβάνει κάθε τόσο έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Με βάση τα συμπεφωνημένα αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.

Τώρα ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν χρειάζεται άλλη ανανέωση. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις, το βράδυ της Δευτέρας, με τους ομολόγους του από τα ομόσπονδα κρατίδια, που περιέγραψαν αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις περιφέρειες της Γερμανίας. Ουσιαστικά ο Γιενς Σπαν κρίνει ότι ο κίνδυνος είναι πλέον διαχειρίσιμος, τόσο για το σύστημα υγείας, όσο και σε ατομικό επίπεδο, καθώς τα κρούσματα αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσβληθούν και οι εμβολιασμένοι από τον κοροναϊό. Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κάνει λόγο για «μέτριο» κίνδυνο μετάδοσης σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.

Δεν φεύγει εύκολα η μάσκα...

 Επιφυλακτικός στις προτάσεις Σπαν εμφανίζεται ο Βαυαρός υπουργός Υγείας Κλάους Χόλετσεκ, υπενθυμίζοντας ότι «οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τη νέα Βουλή», που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα το κόμμα των Φιλελευθέρων, που συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, δεν επιθυμεί νέα παράταση στην κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», παρόμοια στάση τηρεί το κόμμα των Πρασίνων, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) δεν φαίνεται να έχουν αντίρρηση. Ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί για το υπουργείο Υγείας σε μία μελλοντική κυβέρνηση Σολτς, αφήνει ωστόσο να εννοηθεί ότι είναι πρώιμη η εισήγηση Σπαν για ένα τέλος στην κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

«Το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει στάσιμο, τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς», προειδοποιεί ο Λάουτερμπαχ σε συνέντευξή του. Τί ακριβώς θα γίνει μετά τις 25 Νοεμβρίου; Άγνωστο, μέχρι στιγμής. Με βάση τα σημερινά δεδομένα πάντως όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν τα προληπτικά μέτρα και ιδιαίτερα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και η τήρηση αποστάσεων. Επιπλέον, το κράτος θα παρατείνει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να αντέξουν το βάρος της πανδημίας. Τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα επιχορήγηση επτά δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων