Μπακογιάννη: Διαγνώστηκα με καρκίνο και συγκεκριμένα με πολλαπλούν μυέλωμα. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μπακογιάννη: Διαγνώστηκα με καρκίνο και συγκεκριμένα με πολλαπλούν μυέλωμα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκίνησε τους πάντες με τη συγκλονιστική ανάρτηση με την οποία έκανε γνωστό πως πάσχει από καρκίνο

 medlabnews.gr iatrikanea

Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκίνησε τους πάντες με τη συγκλονιστική ανάρτηση με την οποία έκανε γνωστό πως πάσχει από καρκίνο. Με πολλαπλό μυέλωμα διαγνώστηκε.

«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ», έγραψε στην ανάρτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη. 

Όπως σημειώνει «Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο. Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου ‘ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. Και σε τρομάζει, όχι μόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σ’ αγαπούν. Ωστόσο η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται. », επισημαίνει.

«Στους άλλους 499, ένα έχω να πω: αυτή είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις. Παράλληλα. Ταυτόχρονα. Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα. Δεν είναι κάτι παραπάνω. Δεν θα λιποψυχήσουμε. Δεν θ’ αλλάξουμε. Πιστεύω ότι σας χρωστούσα την αλήθεια. Δεν είμαι άλλωστε το είδος του ανθρώπου που κρύβεται. Είμαι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον.», καταλήγει.

Τι είναι, όμως το πολλαπλό μυέλωμα;

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια απειλητική για τη ζωή αιματολογική κακοήθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος., Είναι μία σπάνια αλλά θανατηφόρα νόσος: περίπου 42.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με πολλαπλούν μυέλωμα στην Ευρώπη, ενώ περίπου 26.000 ασθενείς καταλήγουν από τη νόσο ετησίως. Η τυπική πορεία της νόσου του πολλαπλούν μυελώματος περιλαμβάνει περιόδους συμπτωματικού μυελώματος που ακολουθούνται από περιόδους ύφεσης, έως ότου η νόσος καταστεί τελικά ανθεκτική (μη ανταποκρινόμενη στη θεραπεία).

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος μπορεί να ποικίλλουν και, στην αρχή της νόσου, μπορεί να μην υπάρχει κανένα.

Όταν εμφανιστούν, μπορεί να είναι:

Πόνος στα οστά, ειδικά στη σπονδυλική στήλη ή στο στήθος σας

Ναυτία

Δυσκοιλιότητα

Απώλεια όρεξης

Ψυχική ομίχλη ή σύγχυση

Κούραση

Συχνές λοιμώξεις

Απώλεια βάρους

Αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια

Υπερβολική δίψα.

Πολλαπλό μυέλωμα: Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι είναι αυτό που προκαλεί το μυέλωμα.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι το μυέλωμα ξεκινά με ένα ανώμαλο κύτταρο πλάσματος στον μυελό των οστών (τον μαλακό ιστό που παράγει αίμα και υπάρχει στο κέντρο των περισσότερων οστών). Τα ανώμαλα κύτταρα πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα δεν ωριμάζουν και στη συνέχεια πεθαίνουν όπως τα φυσιολογικά κύτταρα, συσσωρεύονται και, εν τέλει, τελικά κατακλύζουν την παραγωγή υγιών κυττάρων. Στον μυελό των οστών, τα κύτταρα μυελώματος γίνονται περισσότερα από τα υγιή λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε κόπωση και αδυναμία καταπολέμησης λοιμώξεων.

Τα κύτταρα μυελώματος συνεχίζουν να προσπαθούν να παράγουν αντισώματα, όπως κάνουν τα υγιή κύτταρα πλάσματος, αλλά παράγουν ανώμαλα αντισώματα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός. Αντ’ αυτού, τα ανώμαλα αντισώματα (μονοκλωνικές πρωτεΐνες ή πρωτεΐνες Μ) συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν προβλήματα, όπως βλάβη στους νεφρούς. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα οστά που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων