Ερχεται καταιγίδα πείνας προειδοποιεί ΔΝΤ και ΟΗΕ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ερχεται καταιγίδα πείνας προειδοποιεί ΔΝΤ και ΟΗΕ

Τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων τα οποία φαίνεται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

 medlabnews.gr iatrikanea

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων τα οποία φαίνεται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για την Ουκρανία Βλάντισλαβ Ράσκοβαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να βυθίσει την παγκόσμια αγορά τροφίμων στο χάος, με την αύξηση των τιμών και την αδυναμία των ουκρανών αγροτών να καλλιεργήσουν, κυρίως σιτάρι.

Προειδοποιώντας για «μαζική αβεβαιότητα» και παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια εάν ο πόλεμος συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα , ο Ράσκοβαν, είπε ότι τα γεγονότα μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου οδηγούν στο ότι «η οικονομία στην Ουκρανία αλλάζει δραματικά».

«Μέχρι τις 6 Μαρτίου, 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, περισσότερες από 1.500 κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων πολυκατοικιών, δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων και αμέτρητα αντικείμενα ζωτικής σημασίας, υποδομές σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας έχουν πλήρως ή μερικώς καταστραφεί από τα ρωσικά στρατεύματα».

ΟΗΕ: Να αποτρέψουμε μια καταιγίδα πείνας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι ο πόλεμος επηρεάζει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου, από τη Μέση Ανατολή έως τη Λατινική Αμερική, λόγω της αναταραχής σε μια χώρα γνωστή ως ο Σιτοβολώνας του Κόσμου.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «Η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο» και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια καταιγίδα πείνας και την κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων».

Την περασμένη εβδομάδα ο οικονομικός σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Όλεγκ Ουστένκο, υπολόγισε τη ζημιά στην υποδομή της χώρας σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια (91 δισεκατομμύρια ευρώ) μέχρι σήμερα. Ο οικονομικός αναλυτής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας προειδοποίησε για επικίνδυνη αποθήκευση τροφίμων και καυσίμων σε όλο τον κόσμο.

Η Ρωσία να περιορίσει τις εξαγωγές

Λόγω των αυξήσεων των τιμών που προκλήθηκαν από τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσίας μετά την εισβολή, το Κρεμλίνο θα περιορίσει τις εξαγωγές κριθαριού, σίκαλης, σιταριού, καλαμποκιού, ανάμεικτων σιτηρών, ζάχαρης και μαύρης ζάχαρης προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό του εγχώριου πληθυσμού.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές άρχισαν από χθες Τρίτη και θα ισχύσουν - με τα τωρινά δεδομένα - έως τις 30 Ιουνίου.

Εξαιρέσεις θα ισχύουν για τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, καθώς και για τις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία έχει μονομερώς ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους.

Το «τσουνάμι» στην Υεμένη

Στην Υεμένη, όπου μια από τις πιο απεχθείς συγκρούσεις στον κόσμο έχει ρημάξει έναν φτωχό πληθυσμό, οι άνθρωποι βασίζονται στην επισιτιστική βοήθεια για να αποφύγουν την πείνα. Το ένα τρίτο των προμηθειών σιταριού προέρχεται από την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Ντέιβιντ Μπίσλι προειδοποίησε ότι «Τα στοιχεία τρομάζουν και επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή στην Υεμένη. Ο χρόνος είναι εναντίον μας».

Ο Μπίσλι έγραψε στο Twitter: «Πραγματικότητα: Δεν επηρεάζονται μόνο οι οικογένειες στην Ουκρανία από αυτόν τον πόλεμο».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων