Μπορεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο; Τι κάνουν οι Ουκρανοί και αντιμετωπίζουν τους Ρώσους; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μπορεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο; Τι κάνουν οι Ουκρανοί και αντιμετωπίζουν τους Ρώσους;

Ηρωική αντίσταση Ουκρανών και ο «ανταρτοπόλεμος» των Ουκρανών καθυστερεί τον Πούτιν

medlabnews.gr

 Το βέβαιο είναι ότι ο Πούτιν αιφνιδιάστηκε, δεν είχε υπολογίσει την ισχύ του αντιπάλου. Με την εισβολή οι Ρώσοι στρατιώτες συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν άσκηση.

Είναι κάτι ανάμεσα σε αγώνα παρτιζάνων και λαϊκής εξέγερσης αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Με γρήγορα, ευέλικτα χτυπήματα οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση με τρόπο που ανάγκασε τους Ρώσους να κάνουν ακόμη και όπισθεν. Πολλοί δυτικοί εμπειρογνώμονες αιφνιδιάστηκαν. Δύσκολα περίμεναν κάτι τέτοιο και δεν έχουν λόγια να εκφράσουν τον θαυμασμό τους. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Πιο πολύ αιφνιδιάστηκε ο πρόεδρος Πούτιν, που δεν είχε καλά υπολογίσει την ισχύ του αντιπάλου στον επιθετικό του πόλεμο.

Ηρωική αντίσταση Ουκρανών

Αν πάρουμε ως σημείο αναφοράς την προμήθεια καυσίμων και τροφίμων στους Ρώσους στρατιώτες, ο Πούτιν θα πρέπει να πίστευε σε μια νίκη μέσα σε 4 ημέρες, όπως εκτίμησε δυτικός αξιωματούχος στο Βερολίνο. Αντ΄ αυτού η εικόνα πομπής από στρατιωτικά οχήματα και τεθωρακισμένα 70 χιλιομέτρων να έχει ακινητοποιηθεί επί μέρες λόγω έλλειψης καυσίμων, μηχανικών βλαβών και ουκρανικών επιθέσεων. Εκτός αυτού σημειώθηκε έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ρώσους στρατιώτες, ορισμένοι εκ των οποίων κατάλαβαν μόλις διέσχισαν τα σύνορα ότι δεν επρόκειτο πλέον για στρατιωτική άσκηση. Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αξιολογούν προσεκτικά μεγάλο αριθμό φωτογραφιών και βίντεο που δείχνουν κατεστραμμένα ρωσικά άρματα μάχης. Ως πιο πιθανόν θεωρείται ότι τουλάχιστον τρεις ανώτατοι Ρώσοι διοικητές σκοτώθηκαν προσπαθώντας να βάλουν σε κίνηση και πάλι την πομπή. Με την παράδοση ελαφρών όπλων που εκτοξεύονται από τον ώμο τα κράτη του ΝΑΤΟ και η Γερμανία υποστηρίζουν την τακτική της Ουκρανίας. Με 1000 σύγχρονα αντιαρματικά και 500 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger που έστειλε η Γερμανία οι Ουκρανοί αναγκάζουν τα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν σε ύψος άνω των 3.000 μέτρων σε ορισμένες περιπτώσεις, πράγμα που συμβάλλει στη μείωση της ακρίβειας του χτυπήματος.

Παραδόξως οι ΗΠΑ έδωσαν το ελεύθερο για χορήγηση στην Ουρανία μαχητικών αεριωθούμενων. Στην πρώτη φάση της ρωσικής επίθεσης ένας Ουκρανός πιλότος μαχητικού που είχε δεχθεί πιέσεις από ένα Suchoi Su-27 έφυγε προς τη νατοϊκή Ρουμανία, όπου ανεφοδιάστηκε και επέστρεψε στον ουκρανικό εναέριο χώρo, μια διαδικασία πολιτικά εξαιρετικά επισφαλής. Ο Πούτιν προσπαθεί τώρα να γίνει ακόμη πιο επιθετικός. Όπου δεν έχει στρατιωτική επιτυχία, επεμβαίνει ακόμη πιο βάναυσα. «Οι πολυπόθητες εικόνες γυναικών που κουνούν ανθοδέσμες και παιδιών που λάμπουν από χαρά, δεν ήρθαν» λέει ο Χανς Λόταρ Ντομρέζε, πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ. «Προφανώς δεν υπολόγιζε με αυτήν την ηρωϊκή αντίσταση του ουκρανικού λαού με επικεφαλής τον υποδειγματικό πρόεδρο Ζελένκσι. Οι Ουκρανοί πολεμούν ήδη σαν παρτιζάνοι και προκαλούν προβλήματα στους Ρώσους, είναι ένας άριστος πόλεμος παρτιζάνων για τον Πούτιν, ένα Αφγανιστάν 2-0, οι Ουκρανοί δεν υποκύπτουν, κι αυτό είναι σωστό» λέει ο Ντομρέζε. «Δεν πρόκειται για εύκολη νίκη κι αυτό θα αποβεί τρομερό».

«Ο Πούτιν είχε φανταστεί γρήγορη νίκη»

Κατά τον πρώην νατοϊκό στρατηγό η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει ηθικά αυτόν τον πόλεμο, ο Πούτιν τεχνικά και τακτικά, στη χειρότερη περίπτωση θα συνέτριβε την Ουκρανία και θα έπαιρνε όμηρο τον πληθυσμό. Εκείνο που συμβουλεύει τώρα είναι η ανάμειξη των ΗΕ, ει δυνατόν, στο θέμα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία, «να μην σκεφτόμαστε μόνο μέσα από την οπτική γωνία του ΝΑΤΟ. Πρέπει να ταρακουνηθεί η διεθνής κοινότητα». Αλλά, «πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, μέχρι το ψωμί και το βούτυρο, ό,τι βοηθά τους ανθρώπους, κάθε άνθρωπο, το παιδί, τα μωρά, τους πατέρες, τις μητέρες, ανθρωπισμός».

Αλλά για τις πιθανότητες μιας στρατιωτικής νίκης της Ουκρανίας ο Ντομρέζε έχει μεγάλες αμφιβολίες. Ένας άλλος ανώτερος εν ενεργεία αξιωματικός είπε ότι πιθανή νίκη θα ισοδυναμούσε με θαύμα. Ωστόσο, η Ουκρανία θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά την προέλαση, ενώ εικόνες νεκρών και τραυματιών θα έκαναν τον γύρο του κόσμου, και μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών. Αντίθετα ο πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ Έγκον Ραμς είπε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF ότι θεωρεί αρκετά πιθανή μια ουκρανική νίκη. «Η απόφαση του Πούτιν λίγες ημέρες μετά την εισβολή να τραβήξει το χαρτί της πυρηνικής απειλής δείχνει ακριβώς τον βαθμό της αυξανόμενης απόγνωσής του» έγραψε ο Εφραίμ Λεβί, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εξωτερικού της Μοσάντ στην εφημερίδα Haaretz παρατηρώντας έλλειψη εμπειρίας και κινήτρων μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.

Η Ρωσία είναι απομονωμένη διεθνώς, το κύρος του Πούτιν έχει πληγεί σοβαρά - διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ είναι πώς να βοηθήσουν την Ουκρανία προσφέροντας στον Πούτιν μια αξιοπρεπή έξοδο από την αδιέξοδη κατάσταση. Το Ισραήλ έχει εμπλακεί στις διαπραγματευτικές προσπάθειες. Αλλά τα σημεία των καιρών στην εμπόλεμη ζώνη δεν φαίνεται να δείχνουν ειρήνη. Στο Βερολίνο η Μαρί-΄Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, είπε ότι ο Πούτιν είχε φανταστεί μια ταχύτερη στρατιωτική προέλαση και δεν είχε υπολογίσει τη μαχητική ικανότητα της Ουκρανίας. «Υποθέτω ότι οι μάχες θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο Πούτιν πιθανότατα θα εξαπολύσει ακόμη πιο βρώμικες επιθέσεις. Δεν τηρεί καν τον λόγο του για υποτιθέμενες επιθέσεις μόνο σε στρατιωτικές υποδομές. Ποδοπατά τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπου ορίζεται ότι σε ένοπλες συρράξεις πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατόν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού».

Ο «ανταρτοπόλεμος» των Ουκρανών καθυστερεί τον Πούτιν

Από την πρώτη στιγμή αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι οι Ουκρανοί έχουν εκδηλώσει αντίσταση χωρίς να έχουν καταγραφεί εικόνες μάχης με τις δύο πλευρές σε παράταξη. Αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει συμβεί καθώς οι Ουκρανοί αμύνονται με κάθε τρόπο σε κάθε σημείο του εδάφους τους, είτε είναι στρατιώτες είτε πολίτες εφαρμόζοντας τακτική ενός άτυπου ανταρτοπόλεμου. Την ίδια ώρα μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, στην Ουκρανία επιχειρεί σχεδόν το 100% των τουλάχιστον 150.000 Ρώσων στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την εισβολή.

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, μεγάλων απωλειών σύμφωνα με το Κίεβο, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει η Μόσχα, αλλά σε έναν βαθμό ενισχύονται από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι απώλειες των Ρώσων στρατιωτών έχουν φτάσει τις 12.000 πολεμώντας στην Ουκρανία, ενώ 300 τανκς έχουν καταστραφεί μαζί με περισσότερα από 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα, 48 αεροπλάνα, 80 ελικόπτερα και τρία σκάφη. Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ότι έχει ζημιές, αλλά δεν έχει δώσει πρόσφατη ενημέρωση.

Ο Πολ Κρούγκμαν έγραφε προ ημερών στους New York Times, πως ο ρωσικός στρατός κόλλησε στην ουκρανική λάσπη λόγω των κακών υπολογισμών του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο νομπελίστας οικονομολόγος μπορεί να προβλέπει πως σε βάθος χρόνου η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο, ωστόσο επισημαίνει πως οι ελπίδες για γρήγορη νίκη έχουν διαψευστεί πέρα από κάθε προσδοκία.

Ο Στας, ένας Ουκρανός διοικητής αλεξιπτωτιστών που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι οι Ρώσοι πολεμούν τώρα δρόμο με δρόμο σε μέρη όπως το Ιρπίν και το Μπούτσα σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν και να πολιορκήσουν την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο - βασικό στόχο στις πρώτες ημέρες του πολέμου που παραμένει όρθιος δύο εβδομάδες μετά. «Υπάρχει μια τεράστια γραμμή, - 200 άνδρες, 50 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, πολλά τανκς», είπε για τη ρωσική απειλή. «Προσπαθούμε να τους απωθήσουμε, αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε πλήρως».

Εν τω μεταξύ, ο Vitaliy Shichko, κάτοικος της κοντινής Μπούτσα, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην πόλη από την περασμένη εβδομάδα - αρχικά ρίχνοντας άνδρες «δεν φοβόντουσαν να χάσουν», αλλά όλο και περισσότερο μετακινούνταν με καλύτερα οπλισμένα και εξοπλισμένα στρατεύματα για να καταλάβουν και να κρατήσουν έδαφος. «Βασικά, ειδικές δυνάμεις», είπε.

Η κατάσταση πάντως σε αρκετές πόλεις, ακόμη και κοντά στο Κίεβο είναι ζοφερή αφού οι βομβαρδισμοί αμάχων πλέον είναι καθημερινότητα. Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η τακτική θα πυκνώσει σε μία προσπάθεια να καμφθεί το ηθικό των Ουκρανών. Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε άδεια προκειμένου να μοιραστούν όπλα στους πολίτες ενώ οι ενήλικοι άνδρες δεν μπορούν να φύγουν από την χώρα. Στην ίδια προσπάθεια απελευθερώνονται από τις φυλακές, όσοι έχουν πολεμική εμπειρία προκειμένου να υπερασπιστούν την πατρίδα τους απέναντι στους Ρώσους.

Ο ουκρανικός στρατός δηλώνει πως η εισβολή του Πούτιν έχει «επιβραδυνθεί σημαντικά» τις τελευταίες ημέρες, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να λένε ότι έχουν πλέον καθυστερήσει όλες οι δυνάμεις που παρατάχθηκαν κατά μήκος των συνόρων στον αγώνα.

Ο στρατός της Ουκρανίας, δίνοντας μια επισκόπηση της μάχης καθώς ο πόλεμος μπαίνει στη 13η ημέρα του, είπε ότι οι αμυντικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στη βόρεια, ανατολική και νότια Ουκρανία, με όλες τις μεγάλες πόλεις εκτός της Χερσώνας -που έπεσε την περασμένη εβδομάδα- να παραμένουν στα χέρια της Ουκρανίας. Τα ρωσικά στρατεύματα «τείνουν όλο και περισσότερο σε λεηλασίες και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσαν οι διοικητές σύμφωνα με τη Daily Mail.

Οι επιδρομές σε περιοχές αμάχων συνεχίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την πόλη Σούμι - στα ανατολικά - να χτυπιέται από βόμβες, οι οποίες σύμφωνα με τον τοπικό δήμαρχο σκότωσαν 21 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και τραυματίστηκαν άλλοι. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός ματωμένου βρέφους που είπε ότι τραυματίστηκε στην επίθεση.

Στο Μπούτσα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, ο δήμαρχος είπε ότι η πόλη βρίσκεται κάτω από τόσο σφοδρό βομβαρδισμό που οι γιατροί δεν μπορούν να βγουν στους δρόμους για να ανασύρουν τα πτώματα των νεκρών - τα οποία τώρα «διαλύονται» από αδέσποτα σκυλιά. «Είναι ένας εφιάλτης», πρόσθεσε. Στο Zhyotymyr, δυτικά του Κιέβου, μια φωτιά σε μια αποθήκη πετρελαίου κατασβέστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στο Μικολάιβ, στα νότια, πολλές πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές είχαν ξεσπάσει λόγω ρωσικών επιθέσεων - με τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε σώθηκε από τα ερείπια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί πυρπόλησαν εννέα ορόφους και 27 μονάδες διαμερισμάτων ενός κτιρίου κατοικιών - μια πυρκαγιά που χρειάστηκε στους διασώστες περισσότερες από τέσσερις ώρες για να σβήσουν. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, μιλώντας στο BBC σήμερα το πρωί, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «γίνονται πιο απελπισμένες» και «βλέπουμε τους Ρώσους απλώς να διπλασιάζουν τη βαρβαρότητα» καθώς η επίθεση σταματά. Λέει δε ο ίδιος ότι «η Ρωσία δεν έχει κάνει ακόμη τις προόδους της στη 13η ημέρα της επίθεσης. Αυτή η βόρεια γραμμή για την οποία είναι ακόμα λίγο πολύ κολλημένη, εννοώ πραγματικά κολλημένη, οπότε δεν προχωρά».

Πηγές Κάρστεν Χόφμαν/dpa dw

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων