Σαρηγιάννης: κίνδυνος εκτεταμένης αναζωπύρωσης της πανδημίας. Τι πρέπει να γίνει | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σαρηγιάννης: κίνδυνος εκτεταμένης αναζωπύρωσης της πανδημίας. Τι πρέπει να γίνει

Η χαλάρωση των μέτρων, έδωσε το χώρο στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Ο-2 να αναπτυχθεί και να δώσει μια επιπλέον κύμανση, καθυστερώντας την ταχεία αποκλ

 

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα.

«Συνεχίζουμε την αυξητική πορεία αλλά με μια μείωση κατά 20% της ταχύτητας αύξησης τις τελευταίες 4 ημέρες» αναφέρει ο κ. καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων του Σαββάτου ανέρχεται στα 19.705 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 21.792. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 21.911 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 23.387 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 295.494 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 6,7 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (46) που καταγράφηκε είναι χαμηλότερος σε σχέση με  (55). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 53,1 παραμένει υψηλός, ιδιαίτερα σε σχέση με τον αριθμό των νοσηλειών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ).

Οι περισσότερες περιοχές εκτός της εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, με εντονότερες αυτές στην Πάρο, στη Θάσο και στη Λαγωνία. Εντούτοις, ήδη κάποιες περιοχές εμφανίζουν κάμψη, λόγω της επιπλέον (φυσικής) ανοσίας που διαμορφώθηκε με την πιο πρόσφατη κύμανση.

Γενικά, τους τελευταίους 2 μήνες, επιβεβαιώνεται η θεωρία της δυναμικής ισορροπίας που έχει ήδη αναφερθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, η χαλάρωση των μέτρων, έδωσε το χώρο στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Ο-2 να αναπτυχθεί και να δώσει μια επιπλέον κύμανση, καθυστερώντας την ταχεία αποκλιμάκωση, από την άλλη, η διαμόρφωση ενός υψηλού κύματος δυσχεραίνεται από την επιπλέον φυσική ανοσία που διαμορφώνεται (και που προστίθεται στη συνολική επίκτητη και ήδη υπάρχουσα φυσική ανοσία), ακριβώς λόγω της κύμανσης αυτής.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος εκτεταμένης αναζωπύρωσης της πανδημίας της παραλλαγής Ο (και με δεδομένη την προοδευτική αύξηση της διασποράς της Ο-2) και να επανέλθει η αποκλιμάκωση, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

  • (α) να συνεχισθεί με υψηλό ρυθμό τόσο ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση όσο και να ολοκληρωθεί γρήγορα ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας, και
  • (β) να συνεχιστεί η τήρηση με υπευθυνότητα των μέτρων που ισχύουν σήμερα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων