Το νέο κύμα κοροναϊού είναι κοντά. Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το νέο κύμα κοροναϊού είναι κοντά. Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσο μεγάλο όλεθρο θα προκαλέσει, αλλά το BA.2 έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

medlabnews.gr iatrikanea

Το επόμενο κύμα του Covid-19 έρχεται, και σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ήδη εδώ. Ο ένοχος αυτή τη φορά είναι το BA.2, μια υποπαραλλαγή της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Ομικρον. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσο μεγάλο όλεθρο θα προκαλέσει, αλλά το BA.2 έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και είναι πλέον η κυρίαρχη εκδοχή του κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές παρακολουθούν μια αύξηση των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν εντοπίσει αύξηση των ιικών σωματιδίων που ανακτώνται από σχεδόν 150 τοποθεσίες επιτήρησης λυμάτων. Επειδή οι άνθρωποι μπορούν να αποβάλουν τον κοροναϊό ακόμη κι αν δεν εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα, κομμάτια του ιού που συλλέγονται στα λύματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση αρκετές ημέρες πριν αυξηθούν οι επίσημες καταμετρήσεις, δήλωσε ο Μπρόνγουιν Μακίνις (Bronwyn MacInnis), ο οποίος διευθύνει τη γονιδιωματική επιτήρηση παθογόνων στο Broad Institute στο Κέιμπριτζ Μασαχουσέτης. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ομάδα του Δρα Μακίνις έχει δει μια ταχεία αύξηση στα επίπεδα της υποπαραλλαγής BA.2 στα βορειοανατολικά.

«Δεν νομίζω ότι εξετάζουμε ένα τρελό σενάριο ‘κλειδώματος’ σε αυτό το μέρος του κόσμου με το BA.2», είπε ο Δρ Μακίνις. «Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε κάτι άλλο απροσδόκητο από αυτόν τον ιό στο μέλλον».

Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν ότι το BA.2 δεν θα προκαλέσει άλλη μεγάλη αύξηση, εν μέρει επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι μολύνθηκαν από το αρχικό κύμα Ομικρον αυτόν τον χειμώνα και πιθανότατα έχουν τουλάχιστον κάποια ανοσία –είτε φυσική, είτε από εμβόλιο- για την προστασία τους από σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία.

Αλλά άλλες μεταβλητές θα μπορούσαν να μετατρέψουν το κύμα BA.2 σε ένα πιο επιζήμιο κύμα. Μια ανησυχία είναι ότι λιγότερο από το 70 τοις εκατό των Αμερικανών άνω των 65 είχαν μια πρώτη αναμνηστική δόση, αφήνοντας μια μεγάλη ομάδα ευάλωτη, είπε ο Δρ Ερικ Τόπολ (Eric Topol), καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο Scripps Research στη La Jolla της Καλιφόρνιας. Και για πολλούς ανθρώπους που έλαβαν τις αναμνηστικές τους δόσεις το φθινόπωρο, η ανοσολογική προστασία μπορεί να μειώνεται. Τα μη εμβολιασμένα άτομα που βασίζονται στη φυσική ανοσία από μια προηγούμενη λοίμωξη από διαφορετική παραλλαγή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το BA.2 μπορεί εύκολα να παρακάμψει αυτές τις εξασθενημένες ανοσοποιητικές άμυνες. Και, στη συνέχεια, υπάρχει το ερώτημα εάν η πανδημική κόπωση θα εμποδίσει ορισμένους ανθρώπους να λαμβάνουν εύλογες προφυλάξεις, όπως να φορούν μάσκες και να τηρούν κοινωνική απόσταση, όταν οι αριθμοί Covid αρχίσουν να αυξάνονται στην περιοχή τους.

«Ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε», είπε ο Δρ Ρόμπερτ Βάχτερ (Robert Wachter), καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. «Αλλά η μεγάλη προειδοποίηση θα είναι ότι υπάρχουν πολλά μέρη της χώρας που δεν θα επιστρέψουν σε προσεκτική λειτουργία. Είναι ευσεβής πόθος να πιστεύουμε ότι θα παραμείνουμε σε μια κατάσταση τόσο καλή όσο είμαστε τώρα».

Ενώ ο ιός είναι απρόβλεπτος, υπάρχουν σαφείς τρόποι για να προστατευτείτε. Τα σχέδια που κάνετε τώρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης, να ελαχιστοποιήσουν τη διαταραχή στη ζωή της οικογένειας και των φίλων σας και να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι έχετε πρόσβαση σε θεραπείες εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αρρωστήσει σοβαρά.

Προσέχετε τους δείκτες Covid -19 στην περιοχή σας.

Να έχετε υψηλής ποιότητας μάσκες μαζί σας. Αποκτήστε ένα οξύμετρο και κάνετε ενισχυτική εάν είστε επιλέξιμοι.

Τα προστατευτικά αντισώματα από ένα εμβόλιο ή μια λοίμωξη τείνουν να μειώνονται σε τέσσερις ή πέντε μήνες. Μια έγκαιρη αναμνηστική δόση λέει στο σώμα να αυξήσει την άμυνα των αντισωμάτων του και βοηθά άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος -όπως τα Β κύτταρα και τα Τ κύτταρα- να θυμούνται καλύτερα πώς να καταπολεμούν τον ιό, δήλωσε η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, (Theodora Hatziioannou) ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Τέλος σχεδιάστε με τον γιατρό σας μία θεραπεία. Υπάρχει το Paxlovid, που αναπτύχθηκε από την Pfizer, για ασθενείς υψηλού κινδύνου 12 ετών και άνω. Το δεύτερο φάρμακο, που ονομάζεται molnupiravir της Merck, για ασθενείς υψηλού κινδύνου 18 ετών και άνω.

NEA YOΡΚΗ («ΝΥΤ») ekirikas.com

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων