Τζανάκης: Πότε είναι καλό να φοράμε τη μάσκα; Δεν αποκλείεται νέα έξαρση το καλοκαίρι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τζανάκης: Πότε είναι καλό να φοράμε τη μάσκα; Δεν αποκλείεται νέα έξαρση το καλοκαίρι

Βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε πολίτη, να επιλέγει αν και πότε επιθυμεί να χρησιμοποιεί την προστατευτική μάσκα

 medlabnews.gr iatrikanea

Δύο χρόνια μετά και το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους αναστέλλεται από σήμερα Τετάρτη, 1η Ιουνίου, έως τις αρχές του φθινοπώρου Πλέον βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε πολίτη, να επιλέγει αν και πότε επιθυμεί να χρησιμοποιεί την προστατευτική μάσκα για να προστατευτεί από τον κοροναϊό.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι πλέον η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, είναι καλοκαίρι και ζούμε περισσότερο στους εξωτερικούς χώρους και ως εκ τούτο το κράτος δεν την επιβάλλει τη χρήση της μάσκας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να τη συστήνουν στις κάτωθι περιπτώσεις:

στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοεπάρκειες και

όσους έχουν σοβαρούς λόγους υγείας που επιβάλλουν την επιπλέον προστασία τους

σε όλους τους πολίτες που θα βρεθούν σε χώρο με μεγάλο συνωστισμό.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:

“Μετά από όσα περάσαμε στην πανδημία και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, θα πρέπει να καλλιεργηθεί σαν κουλτούρα και ειδικά όταν κάποιος αισθάνεται ανασφαλής σε κάποιο χώρο που βρίσκεται και έχει και προβλήματα υγείας, είτε πεσμένο ανοσοποιητικό, είτε ανήκει σε μια κατηγορία ανοσοκατεστραλμένων, ή ευπαθών ομάδων. Τότε είναι καλό να τη φοράει από μόνος του, ανεξαρτήτως αν είναι υποχρεωτικό ή όχι”, υπογραμμίζει ο Καθηγητής.

Υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει έκτακτος λόγος επαναφοράς της χρήσης μάσκας λόγω πιθανής έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι, το μέτρο ενδέχεται να επανέλθει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το να φοράμε μάσκα κάνει μόνο καλό στην υγεία μας, εξηγεί ο επιστήμονας απαντώντας σε όσους λένε πως βρισκόμαστε επί δύο χρόνια σε “θάλαμο αποστείρωσης” και καλό θα ήταν να μην φοράμε πλέον τη μάσκα, ώστε να αποκτήσουμε ξανά φυσικά αντισώματα απέναντι σε πάσης φύσεως ασθένειες.

“Το ανοσοποιητικό του ενήλικα έχει ωριμάσει, οπότε το να προστατεύεται κανείς με τη μάσκα και να γλιτώνει από κάποιες ιώσεις, μόνο καλό είναι. Έχουν εξαφανιστεί αρκετές νόσοι φέτος, όπως οι παροξύνσεις της χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, λόγω της εφαρμογής της μάσκας. Τεράστιο το όφελος. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν στο νοσοκομείο, δεν είναι απλό. Επομένως είναι αστείο να λέμε ότι η μάσκα κάνει κακό”, σημειώνει ο ειδικός και καταλήγει,

Άλλωστε η επαφή με το περιβάλλον μπορεί να γίνει και στα σπίτια μας και στην εξοχή και στο εξωτερικό περιβάλλον, όπου μπορούμε να βγάζουμε τη μάσκα και να εκτιθέμεθα ελεγχόμενα”, λέει.

“Δεν αποκλείεται νέα έξαρση το καλοκαίρι”

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα έχει κάνει πλατώ, Έχει μειωθεί ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Αρκετά. Εκείνο που αποκλιμακώνεται αρκετά καλά -αλλά κι αυτό μειώνεται τελευταία- είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας”, αναφέρει ο καθηγητής Τζανάκης και προσθέτει πως τα μαθηματικά μοντέλα που τρέχει η ομάδα του, δεν αποκλείουν μια νέα έξαρση το καλοκαίρι.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων