Έκρηξη κρουσμάτων από τις αρχές του καλοκαιριού. Τι λένε Λινού, Θωμαϊδης, Κιούμης, ΠΟΥ για το που πάμε; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έκρηξη κρουσμάτων από τις αρχές του καλοκαιριού. Τι λένε Λινού, Θωμαϊδης, Κιούμης, ΠΟΥ για το που πάμε;

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητα, η αύξηση του ιικού φορτίου και οι χιλιάδες επαναλοιμώξεις, οι οποίες καταγράφονται σε καθημερινή βάση

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea 

Εορτές, γάμοι, πανηγύρια, συναυλίες όλα γεμάτα κόσμο. Ο ένας πάνω στον άλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή συναυλία στο ανοιχτό στάδιο του Πανιώνιου που χιλιάδες παιδιά (μέσος όρος ηλικίας 18 με 22 ετών) το ένα πάνω στο άλλο χωρίς κανένα να φοράει μάσκα ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο τους ράπερ. Όλα αυτά τα παιδιά αλλά και αυτά που ήταν σε άλλες συναυλίες του καλοκαιριού επιστρέφουν σπίτια τους και έρχονται σε επαφή με τους πιθανό ευπαθείς γονείς τους ή τους υπερήλικες παππούδες και γιαγιάδες. Τα αποτελέσμα βέβαια τα φανταζόμαστε όλοι, ποια μπορεί να είναι.

Στα ύψη ανεβάζει το θερμόμετρο της ανησυχία των ειδικών η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κοροναϊού. Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που τάσσονται υπέρ της επαναφοράς της μάσκας. Ήδη ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητα, η αύξηση του ιικού φορτίου και οι χιλιάδες επαναλοιμώξεις, οι οποίες καταγράφονται σε καθημερινή βάση κάνουν τους επιστήμονες σε ιδιαίτερα ανησυχητικές εκτιμήσεις. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που προειδοποιούν για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έως και τα 25.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή το νέο κύμα στο οποίο κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να δηλώνει ότι δεν προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων, ούτε τοπικού χαρακτήρα, σε ότι αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Έστω και αν οι ειδικοί ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην εξελιχθεί σε «τσουνάμι», το 6ο κύμα που είναι σε εξέλιξη. Οι επιστήμονες συμφωνούν σε κάθε περίπτωση ότι η κορύφωση του νέου κύματος είναι καθ’ οδόν και θα έχει φτάσει στα μέσα Ιουλίου και στην Ελλάδα και ενώ ακόμα δεν θα έχει κορυφωθεί το τουριστικό κύμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική καταγράφηκαν ακόμη 6.664 νέα κρούσματα ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 925 νέες μολύνσεις.Ανεβασμένα είναι τα κρούσματα και στην Κρήτη, η οποία μάλιστα ξεπερνά την συμπρωτεύουσα, καθώς οι μολύνσεις που καταγράφηκαν ήταν 1.177.

Νίκος Θωμαΐδης: Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης υπάρχει σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο. Αναφερόμενος στην Όμικρον 4 και 5 που όπως είπε έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δίνουν» πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2 ενώ σημείωσε προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%. «Για αυτό τον λόγο η σύσταση είναι για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και να προστατεύονται φορώντας μάσκα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Τέλος εξήγησε πως δεν μπορεί να δοθεί μια ακριβής πρόβλεψη για τον αριθμό που θα φτάσουν τα κρούσματα καθώς τα στελέχη του ιού άλλαξαν και τα επιδημιολογικά μοντέλα θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν.

Αθηνά Λινού: Η μάσκα το ισχυρότερο όπλο ασφάλειας

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» υπογράμμισε την ανησυχία των ειδικών για το γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις κοροναϊού, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα.

«Είναι δύσκολη κατάσταση, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι αριθμοί των κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με μικρό αριθμό τεστ, εκείνο που απασχολεί περισσότερο είναι οι αριθμοί περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους, που είναι υπερβολικά υψηλοί. Το ίδιο ισχύει και για τον γενικό δείκτη θετικότητας, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπεσε κάτω από το 10 ούτε μία μέρα, ωστόσο είχαμε λίγα τεστ. Εκείνο που αρχίζει και μας ανησυχεί είναι ότι τα συμπτώματα των νέων μορφών, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε αρχικά.

«Η μάσκα παραμένει το ισχυρότερο μέτρο ασφαλείας. Διαφωνώ με τη στάση της πολιτείας. Υπάρχουν πολλά εκκολαπτήρια κορωνοϊού στα ΜΜΜ. Στο αεροπλάνο και στο πλοίο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης γιατί παραμένουμε περισσότερη ώρα σε αυτά τα μέσα, παρά στο λεωφορείο και στο μετρό. Το θέμα της 4ης δόσης είναι ένα ερωτηματικό, αλλά προσφέρει κάτι. Εάν δεν έχεις άλλο τρόπο να προστατευθείς, καλό είναι να το κάνεις. Δεν είναι επαρκής η επιστημονική πληροφόρηση, ωστόσο εξαρτάται από το πώς ζει κανείς. Εάν κάποιος είναι ένας τύπος πολύ κοινωνικός καλό θα είναι να εμβολιαστεί, γιατί έρχεται σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους, περισσότερες ώρες», πρόσθεσε η κ. Λινού.

«Πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μέχρι να υπάρξει εμβόλιο που να καλύπτει τις μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 θα περάσουν 4-5 μήνες» τόνισε η Αθηνά Λινού.

Κιούμης: Πενταπλάσιος ο αριθμός των κρουσμάτων από αυτά που καταγράφονται

Αναφερόμενος στον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι είναι πενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται.

«Οι λοιμώξεις που καταγράφονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Να υπολογίζετε ότι αυτό το νούμερο θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με έναν παράγοντα που θα πρέπει να είναι ένα 3 ή 4 ή 5, καμιά φορά και περισσότερο. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ξέρουμε ότι οι καταγραφόμενες λοιμώξεις, ιδίως όταν είναι σχετικά ήπιες, ένα μεγάλο μέρος τους διαφεύγει από την καταγραφή, γιατί είτε δεν γίνεται αντιληπτό από αυτούς που νοσούν, είτε γιατί δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία, είτε γιατί δεν θέλουν να πάνε να τις καταγράψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων Στο ίδιο κλίμα προβληματισμού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεση δράση.

Το γεγονός ότι ο πλανήτης έχει μπει σε νέα τροχιά επιδείνωσης της κατάστασης επιβεβαιώνεται από τις διατυπώσεις των αρμοδίων, αλλά και από τα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν ένα σημαντικό πλήθος να μολύνεται από τις νέες παραλλαγές της Omicron. Οι επαναλοιμώξεις είναι πολλές, ενώ δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά η νέα πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε επισημάνει ότι αναμένει «υψηλά επίπεδα» κρουσμάτων της Covid-19 φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη και κάλεσε τα μέλη του να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αφού τριπλασιάστηκαν οι μολύνσεις τον τελευταίο μήνα.

«Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός θα κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», είπε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να σκοτώνει», υπογράμμισε, σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ECDC: Θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων

Το ECDC από τη μεριά του εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ειδικότερα προβλέπουν ότι έως τις 10 Ιουλίου θα αυξηθούν και οι μολύνσεις και οι θάνατοι.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων