Η Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών για την απώλεια του 45χρονου κυβερνήτη που έχασε τη ζωή του κατά τη ρυμούλκηση στην Πάτμο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών για την απώλεια του 45χρονου κυβερνήτη που έχασε τη ζωή του κατά τη ρυμούλκηση στην Πάτμο

«Για να μην θρηνήσουμε και νέα θύματα, θέτουμε κάθε αρμόδιο προ των ευθυνών του και περιμένουμε άμεσες δράσεις»
Η Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών για την απώλεια του 45χρονου κυβερνήτη που έχασε τη ζωή του κατά τη ρυμούλκηση στην Πάτμο
medlabnews.gr iatrikanea

Η Ένωση  Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους του  45χρονου κυβερνήτη του ρυμουλκού ΠΟΘΗΤΟΣ III, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του κρουαζιερόπλοιου AZAMARA JOURNEY, στο κεντρικό λιμάνι της Πάτμου.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση:

«Η αλήθεια είναι ότι οι τεχνικές προδιαγραφές του συγκεκριμένου ρυμουλκού ήταν ανεπαρκείς για τη ρυμούλκηση ενός κρουαζιερόπλοιου αυτού του μεγέθους, γεγονός που καταδεικνύει το κενό που διέπει τις ρυμουλκήσεις στην Ελλάδα και τα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν σε σχέση με την ασφάλεια των ναυτικών, των πλοίων, των λιμενικών εγκαταστάσεων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος εξαιτίας της παρωχημένης νομοθεσίας.

 Η Ένωσή μας, κατά καιρούς έχει γνωστοποιήσει στις αρμόδιες Υπηρεσίες  τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο μας για πολλά έτη, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των ρυμουλκικών υπηρεσιών στη χώρα μας καθιστώντας αυτές υποδεέστερες των αντίστοιχων υπηρεσιών που παρέχονται σε άλλους Ευρωπαϊκούς λιμένες.

Επισημαίνουμε επίσης, με πλήρη γνώση, αλλά και την ευθύνη που μας αναλογεί, ότι η υποβάθμιση αυτή λειτουργεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και του περιβάλλοντος, ενώ αντίθετα ευνοεί κάποιους μεμονωμένους πλοιοκτήτες, εφοπλιστές και χρήστες λιμένων που δεν έχουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αλλά το πρόσκαιρο κέρδος.

Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη :

α) Η άμεση έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το οποίο θα εναρμονίζει το εθνικό θεσμικό πλαίσιο με τα διεθνή πρότυπα των Αναγνωρισμένων Οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (391/2009) και του ΙΜΟ.

β) Tην ανάγκη  εκσυγχρονισμού του ελληνικού στόλου ρυμουλκών.

Το συγκεκριμένο δυστύχημα αναδεικνύει επίσης τις ευθύνες της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο ενάντια ακόμα  και στις Κοινοτικές Οδηγίες (κανονισμός 1084/2017), παρά τις διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της Ένωσης, αρνήθηκε να εντάξει τον κλάδο μας στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο  για  να δοθεί η δυνατότητα  στα μέλη  μας, να  ανανεώσουν σταδιακά τον στόλο των ρυμουλκών τους.

Ο κλάδος μας έχει καταθέσει την πρόταση του η οποία αφορά  στην κατασκευή περισσότερων από 30 νέων  σύγχρονων πλοίων  σε ελληνικά ναυπηγεία, με μεγαλύτερη ελκτική δύναμη, σύγχρονο εξοπλισμό και καύσιμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Επανειλημμένως έχει επισημανθεί προς όλους τους αρμόδιους ότι  ο υπάρχων στόλος των ρυμουλκών στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη ηλικία και την μικρότερη ελκτική δύναμη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό, την ίδια στιγμή που η ηγετική θέση της χώρας μας στη Ναυτιλία και οι εξελίξεις στα μεγέθη των κρουαζιερόπλοιων και των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθιστούν επιτακτική την ανανέωσή του.

Για να μην θρηνήσουμε και νέα θύματα, θέτουμε κάθε αρμόδιο προ των ευθυνών του και περιμένουμε άμεσες δράσεις.» 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων