Τα τριπλά τεστ για κοροναϊό, γρίπη και RSV ήρθαν στα φαρμακεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα τριπλά τεστ για κοροναϊό, γρίπη και RSV ήρθαν στα φαρμακεία

Τα παιδιά φαίνεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες για διπλή νόσηση, με τον κίνδυνο να μεγαλώνει όσο πιο μικρά είναι.

 medlabnews.gr iatrikanea

Την εμφάνισή τους έχουν κάνει τα τριπλά self-test, τα οποία εκτός από τον κοροναϊό και την εποχική γρίπη Α και Β, μπορούν να δίνουν αποτέλεσμα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Και αυτό καθώς οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα βρίσκονται σε έξαρση και πλέον είναι συχνή η ταυτόχρονη νόσηση από δύο ιούς, με τα συμπτώματα επίσης σε πολλές περιπτώσεις να είναι κοινά (όπως πυρετός, βήχας και πονόλαιμος).

Οι ειδικοί είχαν επισημάνει ήδη από τα μέσα του φθινοπώρου το φαινόμενο της τριδημίας (εποχική γρίπη, COVID, RSV), αλλά και το ενδεχόμενο οι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι και με την πολυδυμία, δηλαδή τη συνύπαρξη πολλών αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα. Για πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, εμφανίστηκαν ταυτόχρονα 4-5 ιοί, οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών. Μπορεί λόγω της καραντίνας να μην είναι τόσο αναπτυγμένο, 4-5 ιοί ταυτόχρονα να πλήττουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως, και είναι πολύ σοβαρό.

Πόσο συχνή είναι η ταυτόχρονη νόσηση

Οι ειδικοί σημειώνουν πως κάποιος μπορεί να νοσεί από δύο ιούς ταυτόχρονα. Ο κίνδυνος πολλαπλών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα υψηλός φέτος, με την εμφάνιση πολλών ιών, την ώρα που το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι εξασθενημένο από την πανδημία του κοροναϊού και τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων δύο ετών, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Τα παιδιά φαίνεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες για διπλή νόσηση, με τον κίνδυνο να μεγαλώνει όσο πιο μικρά είναι. Ο λόγος που τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε συν- λοιμώξεις δεν είναι σαφής, αλλά μια αιτία πιθανόν να είναι πως εκτίθενται συνεχώς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως και το ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει δημιουργήσει την ανοσία που έχουν οι ενήλικες.

Όπως εξηγούν επίσης, οι συν-λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε έξαρση η γρίπη: Πώς γίνεται η μετάδοση και πόσο διαρκούν τα συμπτώματα Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συν-λοιμώξεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές από τη νόσηση με έναν ιό τη φορά. Μια νέα μελέτη του CDC, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 4.000 νοσηλευόμενα παιδιά, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν COVID μαζί με έναν άλλο ιό, όπως έναν ιό του κρυολογήματος, ήταν πολύ πιο πιθανό να χρειαστούν οξυγόνο.

Τα παιδιά κάτω των δύο ετών που είχαν RSV είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με παιδιά που είχαν μόνο COVID και όχι επίσης RSV.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων