Τι ακριβώς συνέβη χθες με τον Μίλτο Τεντόγλου και τι σχέση είχαν τα παπούτσια του; Το τρολάρισμα του πρωταθλητή μας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι ακριβώς συνέβη χθες με τον Μίλτο Τεντόγλου και τι σχέση είχαν τα παπούτσια του; Το τρολάρισμα του πρωταθλητή μας

Τι ακριβώς συνέβη χθες με τον Μίλτο Τεντόγλου και τι σχέση είχαν τα παπούτσια του;

 medlabnews.gr

Σαν άλλος… εξολοθρευτής των ρεκόρ ο Μίλτος Τεντόγλου, ο κορυφαίος Ευρωπαίος αθλητής στο άλμα εις μήκος το είπε και το έκανε. Μετά την αδικαιολόγητη ακύρωση του ρεκόρ των 8,40 μ. που πέτυχε για παράτυπα καρφιά στα παπούτσια του, ο Τεντόγλου είπε το « i’ll be back» και το έκανε. Φορώντας έναν άλλο χρωματισμό, του ίδιου μοντέλου παπουτσιού που είναι κατάλληλο για άλματα εις μήκος «πέταξε» χθες, λίγες ώρες μετά την ακύρωση, στο 8,41 μ., σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο. 

Τι ακριβώς συνέβη χθες με τον Μίλτο Τεντόγλου και τι σχέση είχαν τα παπούτσια του;

Η «ξερή» είδηση, χωρίς παραλλαγές στον τίτλο περί «απαγορευμένων» ή «παράτυπων» παπουτσιών, λέει ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) προχώρησε σε ακύρωση του φετινού κορυφαίου ρεκόρ του Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος στο Τορούν της Πολωνίας (8,40 μ.). Η επίδοση ακυρώθηκε με το σκεπτικό ότι τα παπούτσια που φορούσε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης δεν επιτρέπονται σε αγώνες άλματος εις μήκος. Εδώ τελειώνει η είδηση και αρχίζει ένα μικρό χάος που αφορά τον κανονισμό παπουτσιών της WA, ο οποίος κατά κάποιους είναι συγκεχυμένος και κατά άλλους απολύτως ξεκάθαρος.

Μισό λεπτό: τι παπούτσια φορούσε ο Έλληνας Ολυμπιονίκης;

Ο Τεντόγλου φορούσε την έκδοση Black Panther της adidas και συγκεκριμένα το μοντέλο «Ambition 2». Τα συγκεκριμένα παπούτσια έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άλμα εις μήκος και με την εταιρεία να τα κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό ζευγαριών (limited edition). Το πρόβλημα φαίνεται να ξεκίνησε από το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο ναι μεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στους αγώνες βάσει και του κανονισμού αθλητικών παπουτσιών της World Athletics, ωστόσο το special edition χρώμα που φορούσε ο αθλητής, δεν βρίσκεται στη λίστα της WA. Η χρήση του συγκεκριμένου μοντέλου υπέπεσε στην αντίληψη της ομοσπονδίας, η οποία και ζήτησε φωτογραφίες των παπουτσιών του Χρυσού Ολυμπιονίκη.

Συγγνώμη, αλλά γιατί τώρα; Στο Τορούν δεν είχε ελεγχθεί ο Τεντόγλου;

Όχι. Κανείς δεν είχε ελέγξει τα παπούτσια του στο συγκεκριμένο μίτινγκ κλειστού στίβου, κανείς δεν είχε ενημερώσει τον αθλητή για την παρατυπία του πράγματος και κάπως έτσι φτάσαμε στην ακύρωση του ρεκόρ του. Εδώ, ας σημειωθεί ότι πολλές φορές αθλητές τέτοιων επιδόσεων παρακαλάνε να ελεγχθούν για να προλάβουν τέτοιες εμπλοκές, αλλά αυτό απλώς δεν συμβαίνει. Όσο για το «γιατί τώρα;», υπάρχουν διάφορα σενάρια που δεν επιβεβαιώνονται, αλλά δεν μπορούν και να αγνοηθούν. Ένα από αυτά, το τριπλό αρνητικό του Τεντόγλου στους ελέγχους για ντόπινγκ που προφανώς «πονάει».

Για να συνοψίσουμε μέχρι εδώ, αυτό που λέμε είναι ότι ένα απίστευτο άλμα ακυρώθηκε λόγω του χρώματος των παπουτσιών του αθλητή;
Πρακτικά ναι, και γι’ αυτό προέκυψε και η οργισμένη αντίδραση του Χρυσού Ολυμπιονίκη. Ωστόσο, και σύμφωνα με τα όσα σχολίαζαν κύκλοι του ελληνικού στίβου στη LIFO, παρατυπία εδώ διαπιστώνεται κυρίως από την Ομοσπονδία, που όφειλε να έχει ελέγξει τα παπούτσια του αθλητή πριν εκτελέσει το άλμα. «Δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι ίδιοι να εξασφαλίσουν τον μέγιστο βαθμό εγκυρότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», εξήγησε η ίδια πηγή, η οποία αποκάλυψε ότι οι κανονισμοί με τα παπούτσια των αθλητών είναι εδώ και μερικά χρόνια τεράστιος πονοκέφαλος.

«Είναι προβληματικός και ο έλεγχος και η λίστα και η επικαιροποίηση των προδιαγραφών. Υποτίθεται ότι υπάρχει κανονισμός της World Athletics για τις προδιαγραφές κάθε παπουτσιού ανά αγώνισμα. Ας πούμε, το παπούτσι για το άλμα εις μήκος έχει άλλες προδιαγραφές από το παπούτσι που φορούν οι αθλητές στο τριπλούν. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα παπούτσια –adidas Adizero Ambition– βάσει και της επικαιροποιημένης λίστας, και μιλάμε πάντα για τον Φεβρουάριο του 2023, είναι εγκεκριμένα για άλμα εις μήκος. Αυτοί επικαλούνται το χρώμα της special edition των παπουτσιών και προφανώς η σύγχυση έγινε κάπου εκεί. Σε κάθε περίπτωση, όφειλαν να έχουν ελέγξει τα παπούτσια του πριν αγωνιστεί. Έχουν και οι ίδιοι ευθύνες».

Εκτός από την κατάρριψη του ρεκόρ και την σκόνη που άφησε στο σκάμα, ο Έλληνας αθλητής έδειξε ταυτόχρονα ότι δεν πτοείται από τις unfair πρακτικές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.

Η νέα κορυφαία επίδοση των 8,41 μ. στο άλμα εις μήκος αλλά και το τρολάρισμα στα social media του αθλητή έγινε trend στο Τwitter, με τον κόσμο να τον αποθεώνει και ταυτόχρονα να κατακρίνει την ΙΑΑF.

Το όνομα του Μίλτου Τεντόγλου έφτασε να γίνει πρώτο trend στο «ελληνικό» Twitter με τον ίδιο τον αθλητή σε στόρι του στο Instagram να ευχαριστεί τους Έλληνες για τη στήριξη που του παρείχαν μετά την ακατανόητη απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

«Έλληνες, είστε οι μεγαλύτεροι παίχτουρες σε όλη την Ευρώπη. Ευχαριστών πολύ για την υποστήριξη και τα epic σχόλια» ήταν το μήνυμά του προς τους συμπατριώτες τους. Ταυτόχρονα, με την ανάρτησή του έστειλε και «συστημένο» γράμμα στους τυπολάτρες της IAAF γράφοντας στα αγγλικά: Κανέναν αποτέλεσμα δεν είναι καλύτερο από αυτό που συνέβη σήμερα. Τόσοι σπουδαίοι αθλητές με υποστήριξαν αμέσως. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους τόσο πολύ. Είσαστε σαν οικογένειά για μένα»

Απάντησε εντός αγωνιστικού χώρου

Για την ιστορία, ο χρυσός Ολυμπιονίκης είχε κάνει έκανε 8,40μ. σε μίτινγκ στο Τόρουν ανεβαίνοντας στην 1η θέση για το 2023. Μετά τον αγώνα του, οι τεχνικοί της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου ζήτησαν από τον Τεντόγλου φωτογραφίες από εκείνο το παπούτσι και τελικά ακύρωσαν την επίδοσή του.

Ο ίδιος, με ανάρτησή του στο Instagram, αντέδρασε και απευθυνόμενος στην ομοσπονδία διαμαρτυρήθηκε για αυτή την άδικη, όπως θεωρεί, απόφαση. Ο Μίλτος Τεντόγλου δημοσίευσε δύο φωτογραφίες, συγκρίνοντας το παπούτσι που φόρεσε στον αγώνα και δεν επιτρεπόταν, και το άλλο που επιτρέπεται κανονικά, διευκρινίζοντας πως είναι απλά τα ίδια παπούτσια σε άλλο χρώμα.

Αρκετοί ήταν αυτοί που εστίασαν στο γεγονός ότι ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε αυτό που είχε υποσχεθεί στην οργισμένη ανάρτησή του για την ακύρωση του άλματος στα 8,40 μ. όταν είχε γράψει «δεν με νοιάζει ένα άλμα στα 8,40. Μπορώ να το κάνω όποτε θέλω». Δείτε το εντυπωσιακό άλμα του 25χρονου Έλληνα αθλητή που έδειξε για μία ακόμη φορά πως είναι μακράν ο σταθερότερος και αποτελεσματικότερος άλτης του κόσμου και πως δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να του ανακόψει την ξέφρενη πορεία.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων