Προσοχή. Αποσύρονται γνωστά πατατάκια γιατί περιέχουν ακρυλαμίδιο. Κυκλοφορούν σε μεγάλα σουπερμάρκετ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Προσοχή. Αποσύρονται γνωστά πατατάκια γιατί περιέχουν ακρυλαμίδιο. Κυκλοφορούν σε μεγάλα σουπερμάρκετ

Επικίνδυνα πατατάκια που κυκλοφορούν σε Ελλάδα και Κύπρο

 medlabnews.gr iatrikanea

Η Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης RASFF ενημερώθηκε από το Λουξεμβούργο για επικίνδυνα πατατάκια που κυκλοφορούν σε 26 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αποσύρονται τα βιολογικά πατατάκια λαχανικών “Go Pure”.

Η Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης RASFF ενημερώθηκε από το Λουξεμβούργο για επικίνδυνα πατατάκια που κυκλοφορούν σε 26 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

Τα πατατάκια παράγονται στην Ολλανδία και πρόκειται για τα βιολογικά πατατάκια λαχανικών (με θαλασσινό αλάτι) Go Pure.

Τα πατατάκια περιέχουν υπερβολική ποσότητα ακρυλαμιδίου (14155 +-3538 μg/kg) και ο κίνδυνος για τους καταναλωτές χαρακτηρίζεται από τη RASFF σοβαρός.

Το ακρυλαμίδιο (Acrylamide) είναι μια άοσμη λευκή κρυσταλλική ουσία η οποία όταν θερμαίνεται πολυμερίζεται. Χρησιμοποιείται κυρίως στις βιομηχανίες πετρελαίου και χάρτου λόγω της ικανότητάς του να πολυμερίζεται σε παχύρρευστα υγρά και να δημιουργεί ζελέ. 

 Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120 βαθμούς κελσίου και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα (πατάτες, τσιπς, δημητριακά, μπισκότα, φρυγανιές, καφές κ.ά).

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου για τους καταναλωτές όλων των ηλικιακών ομάδων αν και τα παιδιά είναι η πιο εκτεθειμένη ηλικιακή ομάδα.

Εντός του 2023 αναμένεται νέο νομοθετικό πλαίσιο στην ΕΕ που θα αυστηροποιούνται οι υποχρεώσεις της βιομηχανίας τροφίμων για το ακρυλαμίδιο.

Στην Ελλάδα το προϊόν διακινείται από την εταιρεία Kalamea Fine foods σε μεγάλα σουπερμάρκετ, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα καθώς και μέσω διαδικτύου.

Τα πατατάκια κυκλοφορούν σε Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Αλβανία και Βενεζουέλα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η εταιρεία Kalamea, που ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2001, και είναι εισαγωγέας και διανομέας premium εμπορικών σημάτων τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, στην ανακοίνωση ανάκλησης που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την 1η Μαρτίου αναφέρει:

«Η εταιρεία μας Καλαμαία Τρόφιμα, αποκλειστικός αντιπρόσωπος για την Ελληνική και Κυπριακή αγορά, των βιολογικών snack Go Pure, ενημερώνει ότι αποσύρει άμεσα στο Go Pure λαχανικών 90g το οποίο εισήχθη 29/2/2022 με batch number 080780 και ημερομηνία λήξης 22/5/2023. Παρακαλούμε όπου υπάρχει, για την άμεση επιστροφή του προϊόντος.»


Διαβάστε επίσης

Προσέχουμε το καρκινογόνο Ακρυλαμίδιο στις τηγανητές πατάτες, πατατάκια, τοστ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων