Δύο χρόνια αναμονή για επέμβαση εγκεφάλου που επείγει. Όχι στην Ελλάδα αλλά στην Αυστραλία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δύο χρόνια αναμονή για επέμβαση εγκεφάλου που επείγει. Όχι στην Ελλάδα αλλά στην Αυστραλία

Σε ένα αργό βασανιστήριο φαίνεται να εξελίσσεται για πολλούς, το πρόβλημα που επικρατεί με τις λίστες αναμονής στα δημόσια εξωτερικά ιατρεία Αυστραλία

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Το να ακούς ότι πρέπει να περιμένεις για επείγουσα επέμβαση δυο χρόνια θεωρείς ότι αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα. Η έκπληξη είναι ότι αυτά τα χάλια συμβαίνουν στην Αυστραλία.

Σε ένα αργό βασανιστήριο φαίνεται να εξελίσσεται για πολλούς, το πρόβλημα που επικρατεί με τις λίστες αναμονής στα δημόσια εξωτερικά ιατρεία ειδικών της Αυστραλίας, καθώς ο χρόνος αναμονής σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει μέχρι και τα…έξι χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε το ABC, ένα ραντεβού με ιατρούς που ειδικεύονται σε χειρουργική του εγκεφάλου, προϋποθέτει αναμονή πέραν των δύο χρόνων( έναντι του συνιστώμενου χρονικού πλαισίου των 30 ημέρων), γεγονός που θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την υγεία ενός ασθενούς ο οποίος αποτελεί επείγουσα περίπτωση περιστατικού.

Ορισμένοι μάλιστα κάτοικοι της Βικτώριας είναι πιθανό να περιμένουν έως και οκτώ χρόνια για ένα ραντεβού με ωτορινολαρυγγολόγο χειρούργο, ενώ ο προβλεπόμενος χρόνος αναμονής για ραντεβού με ανοσολόγο και δερματολόγο είναι δυνατό να ξεπεράσει τα επτά χρόνια.

Στην Τασμανία οι λίστες αναμονής για νευροχειρουργούς ξεπερνούν τα έξι χρόνια ενώ οι λίστες για τους γαστρεντερολόγους και οφθαλμολόγους σε μέρη της Νότια Αυστραλίας φτάνουν έως και τα πέντε χρόνια.

Ο καθηγητής Graeme Stewart του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Westmead, χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά ως «ασυνείδητα».

Παράλληλα τόνισε ότι ενώ η υγεία των ασθενών ίσως να μην βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση κατά της διάρκεια της περιόδου αναμονής, η καθυστέρηση μπορεί οδηγήσει σε τέτοια επιδείνωση με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ζωές.

Σύμφωνα με την Δρ. Jacqueline Small από το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών της Αυστραλασίας (RACP), η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τις «δυσκολίες στην κάλυψη των απαιτήσεων των ανθρώπων με πολύπλοκα προβλήματα υγείας», οδήγησε σε μία αυξημένη ζήτηση ειδικών, ιδίως εν μέσω της πανδημίας, ενώ οι θέσεις εκπαίδευσης για την επόμενη γενιά ιατρών είναι περιορισμένες καθώς υστερούν σε χρηματοδότηση και παροχή εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι «τα μοντέλα περίθαλψης δεν είναι διαμορφωμένα για να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους πολυπλοκότητες», και ότι είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός ενός συστήματος υγείας, επιτρέποντας τη δημιουργία νέων και καλύτερα συνδεδεμένων μοντέλων περίθαλψης.

Επιπλέον τόνισε τη σημασία συλλογής δεδομένων αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί τόσο με τις λίστες αναμονής των δημόσιων εξωτερικών ιατρείων της Αυστραλίας όσο και με την κατάσταση που επικρατεί στο ιδιωτικό σύστημα υγείας.

Ο καθηγητής Stewart απηύθυνε έκκληση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη διαθεσιμότητα πόρων οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τα εξωτερικά ιατρεία ειδικών, αυξάνοντας παράλληλα τις θέσεις κατάρτισης, ενώ επισήμανε «η κατάσταση σταδιακά θα χειροτερεύει», εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Παρά τις υποσχέσεις του ομοσπονδιακού Εργατικού Κόμματος, ενός νέου μόνιμου οργάνου το οποίο θα ονομαζόταν Αυστραλιανή Επιτροπή Μεταρρύθμισης Υγείας, και θα είχε ως προτεραιότητα τη βελτίωση πρόσβασης σε δημόσιους ειδικούς παροχής υπηρεσιών υγείας, η πρόταση αυτή αποσύρθηκε λίγο πριν τις εκλογές του 2022.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός υγείας Mark Butler, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα παροχών υπηρεσιών, ενώ παραδέχθηκε ότι οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής προκάλεσαν «σοβαρή βλάβη», στην υγεία των ανθρώπων, γεγονός που χρήζει την επανεξέταση της πενταετούς συμφωνίας για τη χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων μεταξύ της Κοινοπολιτείας, των πολιτειών και των περιοχών επικράτειας.

Πηγή neoskosmos.com

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων