Αμύγδαλα Συκουρίου Λάρισας: Τις ευεργετικές τους ιδιότητες επιβεβαιώνει ανάλυση του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αμύγδαλα Συκουρίου Λάρισας: Τις ευεργετικές τους ιδιότητες επιβεβαιώνει ανάλυση του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αναμένεται να παρουσιαστούν στη ΔΕΘ
Αμύγδαλα Συκουρίου Λάρισας: Τις ευεργετικές τους ιδιότητες επιβεβαιώνει ανάλυση του Καθηγητή Δημήτριου Κουρέτα

medlabnews.gr iatrikanea

Περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, στο Συκούριο, καλλιεργείται ένας καρπός με μοναδικά διατροφικά χαρακτηριστικά που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναλυθεί διεξοδικά. Μέχρι τη στιγμή που ο κ. Δημήτρης Κουρέτας πήρε μια “χούφτα” αμύγδαλα στα χέρια του και με την ανάλυση του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας “αποκαλύφθηκαν” όλες οι ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης καλλιέργειας από τη γη του Συκουρίου που μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω τους παραγωγούς στην περιοχή.

Τα αμύγδαλα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση στο εργαστήριο ήταν προσφορά του Συλλόγου Γυναικών Συκουρίου. Όπως δηλώνει στη larissanet η πρόεδρος του Συλλόγου, κα Κατερίνα Δρογκούλα, τα αμύγδαλα τα παρέδωσε η ίδια στον κ. Κουρέτα από παραγωγό αμυγδάλου που τα καλλιεργούσε στο χωράφι του στο Συκούριο.

Ο Σύλλογος, όπως λέει η πρόεδρος, ιδρύθηκε το 1999 και όλα αυτά τα χρόνια έχει έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράση μεταξύ των οποίων είναι και η καθιέρωση της Γιορτής Αμυγδάλου που είναι γνωστή πλέον σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Η αμυγδαλοπαραγωγή στο Συκούριο έχει ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική σημασία καθώς εκεί παράγεται σύμφωνα με την κα Δρογκούλα το 1.5% της παγκόσμιας παραγωγής. Με δεδομένο το σημαντικό ρόλο που παίζει ο συγκεκριμένος καρπός στην οικονομία της περιοχής, μια δράση από έναν Οργανισμό έρχεται να βοηθήσει τους παραγωγούς να πάρουν ακόμα περισσότερα από την καλλιέργεια τους.

Ανάδειξη της αξίας και προώθηση των εξαγωγών

Η ανάλυση των αμυγδάλων που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών έγινε στο πλαίσιο της δράσης «Ενισχύοντας τη θέση των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας» από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ), με την υποστήριξη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).  Σκοπός της δράσης όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού είναι η ανεύρεση και προσθήκη ισχυρισμών υγείας σε προϊόντα της ελληνικής γης, η ανάδειξη της αξίας τους και η προώθηση των εξαγωγών τους. Μια “δομημένη προσέγγιση τεκμηρίωσης των ισχυρισμών υγείας για τα προϊόντα αλλά και υποστήριξης της τοπικής παραγωγής για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας” όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα και επισημαίνεται ακόμα ότι μέσω της δράσης, “παρέχεται η δυνατότητα να υποστηριχθούν και άλλοι κλάδοι οι οποίοι θα ωφεληθούν από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως τα logistics και ο τουρισμός”.

Επικεφαλής την εν λόγω δράσης όπως αναφέραμε είναι ο Δρ. Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής ΠΘ, Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης 

Το Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών λοιπόν πραγματοποίησε εργαστηριακές αναλύσεις οι οποίες αφορούσαν τον ποσοτικό προσδιορισμό βιταμινών/μετάλλων και ιχνοστοιχείων με σκοπό να διερευνηθεί η ύπαρξη αυτών των στοιχείων στις συγκεντρώσεις που ορίζει ο Κανονισμός 1169/2011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι το Αμύγδαλο Συκουρίου έχει ισχυρισμούς υγείας µε βάση το Ασβέστιο, το Σίδηρο, το Μαγνήσιο, το Φωσφόρο, το Κάλιο, τον Ψευδάργυρο, τη Θειαμίνη, τη Ριβοφλαβίνη, τη Νιασίνη και το Φολικό.

Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά βοηθάει μεταξύ άλλων στη φυσιολογική πήξη του αίµατος, στη φυσιολογική λειτουργία των μυών, στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, και στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Παρουσίαση αποτελεσμάτων στη ΔΕΘ

Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας αναμένεται να παρουσιαστούν στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το αμύγδαλο Συκουρίου έχουν επιλεγεί και άλλα προϊόντα για ανάλυση όπως μεταξύ άλλων το Ακτινίδιο Πιερίας ΠΓΕ, τα Ροδάκινα Νάουσας ΠΟΠ, τα Μήλα Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ, τα Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτης ΠΟΠ, τα Φασόλια (γίγαντες ελέφαντες) Πρεσπών Φλώριναs ΠΓΕ, το Σταμναγκάθι Κρήτης, και το Κεράσι Έδεσσας.

Πηγή: larissanet.gr

Διαβάστε επίσης:

Αμύγδαλα για χοληστερίνη, οστεοπόρωση, κρυολόγημα, μνήμη, δίαιτα, καρδιακών παθήσεων. Αμυγδαλέλαιο

Καρύδια για χοληστερίνη, καρδιά, αγγεία, διαβήτη, μνήμη, ύπνο, καρκίνο, αντρική γονιμότητα

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων