Είναι 65 χρονών και πάσχει από άνοια. Ανακαλύπτει κάθε μέρα για «πρώτη φορά» ότι είναι γιαγιά. Τι είναι τι σύνδρομο Korsakoff; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Είναι 65 χρονών και πάσχει από άνοια. Ανακαλύπτει κάθε μέρα για «πρώτη φορά» ότι είναι γιαγιά. Τι είναι τι σύνδρομο Korsakoff;

Η 65χρονη Josie Hunt, από την Αυστραλία, διαγνώστηκε με το σύνδρομο Korsakoff –μια μορφή άνοιας

 medlabnews.gr iatrikanea

Μια γυναίκα με άνοια ανακαλύπτει ότι είναι γιαγιά κάθε μέρα για «πρώτη φορά» και η αντίδρασή της προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και πίκρας στους γύρω της.

Η 35χρονη Jade Mead, από το Περθ, πηγαίνει τα παιδιά της Marli, 3 ετών, και Lottie, 3 μηνών, να δουν τη γιαγιά τους, Josie, και όπως ισχυρίζεται εκείνη πάντα λέει: «Jade, δεν μου είπες ότι έχεις παιδιά».

Η 65χρονη Josie Hunt, από την Αυστραλία, διαγνώστηκε με το σύνδρομο Korsakoff –μια μορφή άνοιας που προκαλείται από το αλκοόλ– τον Οκτώβριο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα δυσκολεύεται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη της και ξεχνάει ότι έχει εγγόνια.

Παρά την έκπληξη, η Josie δεν φαίνεται να ενοχλείται ποτέ και λατρεύει να αγκαλιάζει τη Marli και τη Lottie, σαν να είναι η πρώτη φορά που τις γνωρίζει.

Η Jade, η οποία είναι γυμνάστρια, λέει ότι η Josie δεν θυμάται ούτε ότι και η άλλη της κόρη, η 41χρονη Hayley Hunt, έχει μωρό.

«Είναι περίεργο, καθώς η μακροπρόθεσμη μνήμη της είναι ανεπηρέαστη. Είναι μια γλυκόπικρη στιγμή όταν βλέπει τα παιδιά», λέει η Jade.

Η Josie ανέπτυξε τη συγκεκριμένη μορφή άνοιας, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ μετά από μια επέμβαση γαστρικού μανικιού τον Φεβρουάριο του 2020, δήλωσε η Jade.

Η κατάστασή της επιδεινώθηκε γρήγορα και διαγνώστηκε με σύνδρομο Korsakoff τον Οκτώβριο του 2020.

«Πιστεύω ότι προήλθε από την επέμβαση γαστρικού μανικιού. Η υγεία της άρχισε να φθίνει από εκεί και πέρα. Έδειχνε τόσο αδύναμη», λέει η Jade.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ KORSAKOFF;

Το σύνδρομο Korsakoff είναι μια διαταραχή της μνήμης που προκύπτει από ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 και σχετίζεται με τον αλκοολισμό.

Το σύνδρομο Korsakoff βλάπτει τα νευρικά κύτταρα και τα υποστηρικτικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, καθώς και το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τη μνήμη.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Αμνησία

-Τρόμο

-Κώμα

-Αποπροσανατολισμό

-Προβλήματα όρασης

Η θεραπεία περιλαμβάνει την αντικατάσταση της θειαμίνης και την παροχή κατάλληλης διατροφής και ενυδάτωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται επίσης φαρμακευτική θεραπεία.

«Έπινε αλκοόλ, κάτι που δεν γνωρίζαμε, και δεν έπρεπε να το κάνει αυτό».

Πιστεύεται ότι η κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας βλάβη και απώλεια μνήμης.

Η Jade δήλωσε: «Η κατάστασή της χειροτέρευε ραγδαία. Δεν έβγαζε νόημα».

Οι γιατροί ενημέρωσαν την Josie ότι η κατάσταση της μητέρας της δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω για λίγο καιρό και λέει ότι προσπαθεί να βλέπει τα θετικά στις στιγμές που συναντά τα παιδιά της κάθε φορά.

«Ήταν πάντα πολύ στοργική. Η τρίχρονη κόρη μου δεν κάνει ερωτήσεις, αλλά εγώ απλώς της λέω: «Η γιαγιά ξεχνάει»».

Η Josie ζει τώρα σε σπίτι υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Πηγη neoskosmos.com

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα: Η ορμονοθεραπεία για την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ

Ξεχνάτε; ΔΕΝ θυμάστε ονόματα; Xάνετε τις λέξεις; Xάνετε πράγματα; Είναι προειδοποιητικά σημεία της νόσου Αλτσχάιμερ;

Η σωστή διατροφή που προστατεύει και καθυστερεί την άνοια και το Αλτσχάιμερ.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων