Προσοχή σε Kαρκινογόνο κύμινο και ρίγανη από την Τουρκία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Προσοχή σε Kαρκινογόνο κύμινο και ρίγανη από την Τουρκία

Σε σπόρους κύμινου και για αποξηραμένη ρίγανη προέλευσης Τουρκίας, ανιχνεύτηκαν Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης

 medlabnews.gr iatrikanea

Οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν στις 7/8, το Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF για επικίνδυνα τρόφιμα που εισήχθησαν στην χώρα μας από τη Τουρκία.

Με δύο ενημερώσεις η Ελλάδα προειδοποίησε το RASFF, για σπόρους κύμινου και για αποξηραμένη ρίγανη προέλευσης Τουρκίας, στα οποία μετά από ελέγχους στα σύνορα, ανιχνεύτηκαν Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης. Τα φορτία δεσμεύτηκαν και δεν πρόλαβαν να διατεθούν στην Ελληνική αγορά. Μάλιστα η ρίγανη βρέθηκε να περιέχει 4285 μg/kg Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης με μέγιστο όριο 1000 μg/kg και το κίμινο 2074 µg/kg, με μέγιστο όριο 400 µg/kg. Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται από το RASFF σοβαρός καθώς η επιστημονική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων EFSA, είχε συνδέσει τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης με πιθανές καρκινογενέσεις.

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης συντίθενται ως δευτερογενείς μεταβολίτες και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης τοξικά, είναι η δυνατότητάς τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζουν κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα. Υπάρχουν πληροφορίες και για πιθανή γονοτοξικότητα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων