Κωνσταντινούπολη. Οσο καθυστερεί ο σεισμός συσσωρεύονται εντάσεις και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος. Πάει στο 8 με 8,2 ρίχτερ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κωνσταντινούπολη. Οσο καθυστερεί ο σεισμός συσσωρεύονται εντάσεις και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος. Πάει στο 8 με 8,2 ρίχτερ

Για σεισμό 8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη προειδοποίησε ξανά ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ

medlabnews.gr 

Για σεισμό 8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη προειδοποίησε ξανά ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εξηγώντας ότι όσο περνά ο καιρός θα είναι μεγαλύτερος διότι συσσωρεύονται εντάσεις.

Ως «ανάγκη» χαρακτήρισε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγήτης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, να υπάρξει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

«Λέω “πρέπει” γιατί είναι το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος. Το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 13 κομμάτια, 13 τμήματα. Τα 12 τμήματα έχουν σπάσει. Το τελευταίο τμήμα που έχει σπάσει, έχει δώσει δηλαδή μεγάλο σεισμό, ήταν το 1999 στη Νικομήδεια. Το τελευταίο ρήγμα τώρα που δεν έχει σπάσει, από το 1911 μέχρι τώρα, είναι το ρήγμα που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον υποθαλάσσιο χώρο. Είχαν υπολογίσει οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες ότι έπρεπε να είχε σπάσει μέχρι το 2020. Όσο καθυστερεί συσσωρεύονται εντάσεις και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός» εξήγησε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας τη θέση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

«Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα γιατί είχαμε δύο σεισμούς στην Προύσα και στο Κοβατσκίλι, προάστιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είναι στις άκρες του ρήγματος και υποψιαστήκαμε ότι κάτι γίνεται. Σπάνε οι άκρες του ρήγματος, πιθανώς να σπάσει και όλο το ρήγμα», συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει στην επόμενη πενταετία να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός, γιατί όσο περνάει το χρονικό διάστημα ο σεισμός από τα 7,8 μεγαλώνει και πάει στο 8, πάει στο 8,2. Οπότε καταλαβαίνετε εκεί θα υπάρχουν τεράστιες απώλειες» κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Τι πρέπει να γίνει για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια

Ο Ευθύμιος Λέκκας σχολιάζοντας την κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά, που στοίχισε τη ζωή ενός 31χρονου ειδικού φρουρού, τόνισε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να κατεδαφίσου τα εγκαταλελειμμένα κτίρια. «Ειδικά σε περίπτωση σεισμικής φόρτισης, ενδεχομένως να έχουμε προβλήματα μεγάλα σε πολλά κτίρια. Έχει μπει ένα πρόγραμμα κατεδάφισης των κτιρίων αυτών γιατί δεν μπορεί να γίνει αντισεισμική αναβάθμιση, γιατί τα ποσά είναι μεγάλα. Πολλές φορές υπάρχουν κληρονόμοι που δεν μπορεί να τους εντοπίσει κανένας. Δηλαδή είναι αδήλωτα ουσιαστικά» εξήγησε και σημείωσε ότι τα ετοιμόρροπα κτίρια είναι καταγεγραμμένα σε κάθε Δήμο.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην άσκηση «Μίνωας» η οποία ξεκίνησε στην Κρήτη, το Νοέμβριο, με εντολή πρωθυπουργού. «Θα γίνει σε όλη την Κρήτη, σε όλους τους Δήμους της Κρήτης. Περιλαμβάνει 75 επεισόδια στο σενάριο και θα ασκηθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Θα γίνει εκκένωση 1.000 σχολείων περίπου στην Κρήτη, θα υπάρχουν επεμβάσεις σε αεροδρόμια, λιμάνια, σε νοσοκομεία. Το σενάριο περιλαμβάνει δύο σεισμούς. Ο πρώτος υποτιθέμενος σεισμός θα γίνει τη Δευτέρα στα Χανιά και θα επηρεαστούν τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Την Τρίτη, ένας δεύτερος σεισμός 7,2 βαθμούς θα εκδηλωθεί κοντά στο Ηράκλειο, οπότε ουσιαστικά θα μπουν στην άσκηση οι Περιφερειακές Ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Είναι μια άσκηση πλήρους ανάπτυξης πεδίου σε όλη την Κρήτη. Συμμετέχουν όλοι οι δημόσιοι φορείς. Θα μεταφερθούν δυνάμεις από την Αθήνα. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων