Το Taste Atlas ανέδειξε τον κρητικό ντάκο ως την καλύτερη σαλάτα του κόσμου. Πώς φτιάχνεται ο παραδοσιακός κρητικός ντάκος; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το Taste Atlas ανέδειξε τον κρητικό ντάκο ως την καλύτερη σαλάτα του κόσμου. Πώς φτιάχνεται ο παραδοσιακός κρητικός ντάκος;

 medlabnews.gr iatrikanea

Το Taste Atlas ανέδειξε πριν από λίγο καιρό τον κρητικό ντάκο ως την καλύτερη σαλάτα του κόσμου, αναδεικνύοντας την ελληνική κουζίνα και τα παραδοσιακά πιάτα της.

Η γεύση του ντάκου, που είχε προταθεί ως το ιδανικό καλοκαιρινό σνακ από την αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», αποθεώθηκε από το Taste Atlas, την παγκόσμια γαστρονομική ιστοσελίδα, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις κορυφαίες σαλάτες του κόσμου.

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο, που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο συνοδεύεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες κουταλιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας», περιγράφει το Taste Atlas.

Προτείνει, δε, στους αναγνώστες του να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη ελιάς, και προσθέτει: «Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προτιμάται στα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι».

«Εάν υπάρχει διαθέσιμος κρίταμος μπορεί να προστεθεί επίσης μερικές φορές στον ντάκο. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές ή ελαφρύ γεύμα», αναφέρει.

Αλλά ο ντάκος δεν είναι η μόνη ελληνική σαλάτα που βρίσκεται στη λίστα με τις 50 καλύτερες σαλάτες του κόσμου, όπως αξιολογήθηκαν από τους αναγνώστες του TasteAtlas. Ανάμεσά τους βρίσκεται η χωριάτικη, τα χόρτα, η παντζαροσαλάτα, η πατατοσαλάτα και η τονοσαλάτα.

Πώς φτιάχνεται ο παραδοσιακός κρητικός ντάκος 

Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο γαστρονομικός οδηγός βλέπουμε βήμα-βήμα πώς φτιάχνεται ο παραδοσιακός κρητικός ντάκος.

Το βίντεο είναι γυρισμένο, φυσικά, στην Κρήτη. Βλέπουμε μια γυναίκα να πλένει τις ντομάτες, να βρέχει τα κριθαροπαξίμαδα και μετά να ρίχνει πάνω τους άφθονο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια τρίβει τις ντομάτες στον τρίφτη, τις απλώνει στα παξιμάδια, ρίχνει αλάτι, βάζει τυρί σε κρεμώδη μορφή, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίγανη και ξανά λάδι.

Πώς φτιάχνεται ο παραδοσιακός κρητικός ντάκος Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο γαστρονομικός οδηγός βλέπουμε βήμα-βήμα πώς φτιάχνεται ο παραδοσιακός κρητικός ντάκος.

Το βίντεο είναι γυρισμένο, φυσικά, στην Κρήτη. Βλέπουμε μια γυναίκα να πλένει τις ντομάτες, να βρέχει τα κριθαροπαξίμαδα και μετά να ρίχνει πάνω τους άφθονο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια τρίβει τις ντομάτες στον τρίφτη, τις απλώνει στα παξιμάδια, ρίχνει αλάτι, βάζει τυρί σε κρεμώδη μορφή, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίγανη και ξανά λάδι.


Στην τρίτη θέση η χωριάτικη

«Η ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν υπάρχει τυρί φέτα στη σαλάτα, συνήθως κόβεται σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ανακατεύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί. Το όνομα υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν μερικά απαραίτητα υλικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα αληθινό καλοκαιρινό πιάτο, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και μυρωδικά. Το καλύτερο είναι να το ετοιμάσετε με ώριμες ντομάτες εποχής, ενώ οι ελιές να είναι από την Καλαμάτα. Σερβίρεται σε ρηχό μπολ και υπάρχει στα ελληνικά τραπέζια, είτε στο σπίτι είτε στις ταβέρνες» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Χόρτα και πατατοσαλάτα στο #24 και #25

«Είναι μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα που αποτελείται από χόρτα στον ατμό ή βραστά στα οποία ρίχνουμε χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Η γεύση της σαλάτας μπορεί να είναι λίγο πικρή, ανάλογα με το φυτό. Τα χόρτα καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο το καλοκαίρι γιατί είναι δροσιστικό και εύκολο στην παρασκευή του. Αν και συνήθως αυτή η σαλάτα τρώγεται μόνη της, τα χόρτα μπορούν επίσης να σερβιριστούν ως συνοδευτικό για ψάρι ή ψητό κρέας» τονίζεται.

«Η ελληνική πατατοσαλάτα μπορεί να συμπληρώσει διάφορα ελληνικά πιάτα. Συνήθως αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας που επικαλύπτονται με ένα γευστικό ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Η σαλάτα προσαρμόζεται εύκολα και γίνονται διάφορες προσθήκες που μπορεί να περιλαμβάνουν λαχανικά, βραστά αυγά, ελιές και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ο χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε κάθε πατατοσαλάτα αφού παρέχει την απαραίτητη φρεσκάδα. Είτε σερβίρεται χλιαρή είτε καλά παγωμένη, η πατατοσαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας» επισημαίνεται.

31η η παντζαροσαλάτα

«Τα παντζάρια είναι το κύριο συστατικό σε αυτό το πολύχρωμο ελληνικό πιάτο που κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Τα μαγειρεμένα παντζάρια είτε επικαλύπτονται με dressing με βάση το γιαούρτι είτε απλώς καρυκεύονται με ξύδι, ενώ ολόκληρο το πιάτο μπορεί να έχει τη μορφή κρεμώδους, παχύρρευστου πουρέ ή σαν κανονική σαλάτα με παντζάρια κομμένα σε κύβους. Η παντζαροσαλάτα σερβίρεται παραδοσιακά γαρνιρισμένη με ολόκληρα, κομμένα στη μέση ή θρυμματισμένα καρύδια και συνήθως την απολαμβάνουν ως μεζέ» αναφέρεται.

Στη 46η θέση η τονοσαλάτα

«Αν και απλή στην προετοιμασία, η ελληνική τονοσαλάτα είναι γεμάτη σε γεύση. Μαζί με κομμάτια τόνου, η σαλάτα ενσωματώνει κυρίως διάφορα λαχανικά κομμένα σε κύβους και άλλα υλικά όπως κάπαρη, ελιές και μυρωδικά. Είτε επικαλύπτεται με ντρέσινγκ είτε καρυκεύεται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Η τονοσαλάτα σερβίρεται καλύτερα παγωμένη, συνοδευόμενη από τραγανά παξιμάδια ή χωριάτικο ψωμί» σημειώνεται.

64οι οι ασκορδουλάκοι (βολβοί)

«Ένα απλό κρητικό πιάτο. Οι βολβοί είναι συνήθως σε άγριες, ορεινές περιοχές. Όταν συλλέγονται, οι βολβοί καθαρίζονται καλά και μπορούν να μαγειρευτούν τουρσί ή να σερβιριστούν φρέσκοι, συνήθως ''ντυμένοι'' με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή ξύδι. Απολαμβάνεται κυρίως ως μεζές ή συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα με κρέας».

Η λαχανοσαλάτα στο #94

«Η ελληνική λαχανοσαλάτα παρασκευάζεται παραδοσιακά τον χειμώνα. Αποτελείται από ψιλοκομμένο κόκκινο ή λευκό λάχανο που συνήθως ''ντύνεται'' με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά και λαχανικά όπως καρότα ή μάραθο. Προαιρετικά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ντρέσινγκς με βάση το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Η λαχανοσαλάτα είναι το τέλειο συνοδευτικό σε διάφορα κυρίως πιάτα» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Η Ελληνική κουζίνα βγήκε ως η δεύτερη πιο νόστιμη κουζίνα στον κόσμο.  

Δείτε εδώ τη λίστα που ετοίμασε η Taste Atlas στην ιστοσελίδα www.tasteatlas.com/best/cuisines#BestCuisines

 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων