Δείτε ζωντανά με τα μάτια της ΝASA την ολική έκλειψη ηλίου στις 8.00 μμ σήμερα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δείτε ζωντανά με τα μάτια της ΝASA την ολική έκλειψη ηλίου στις 8.00 μμ σήμερα

Total Solar Eclipse: Through the Eyes of NASA

 medlabnews.gr 

Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ το απόγευμα της 8ης Απριλίου. Θα είναι αρχικά ορατή ως μερική έκλειψη που αρχίζει στις 12:06 μ.μ. CDT (Κεντρική Ζώνη Βόρειας Αμερικής) κοντά στο Eagle Pass στο Τέξας, πριν προχωρήσει σε ολική έκλειψη περίπου στις 1:27 μ.μ. CDT και αρχίσει να προχωρά κατά μήκος της πορείας του φαινομένου που θα εξελιχθεί προς τα βορειοανατολικά τις ώρες που θα ακολουθήσουν.

Στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουμε να την δούμε παρά με τα μάτια της NASA

Οι εκλείψεις θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τους επιστήμονες, καθώς τους δίνουν την ευκαιρία να μελετήσουν τον Ήλιο και πώς αλληλεπιδρά με τη Γη με μοναδικούς τρόπους. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ολικής έκλειψης ηλίου, η NASA έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση πολλών μελετών.

«Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τις εκλείψεις ηλίου για να κάνουν επιστημονικές ανακαλύψεις» δήλωσε στο CNNi η Κέλι Κόρεκ, υπεύθυνη επιστημονικών προγραμμάτων στη NASA, εξηγώντας ότι «ας βοήθησαν να κάνουμε την πρώτη ανίχνευση ηλίου, μας έδωσαν στοιχεία για τη θεωρία της γενικής σχετικότητας και μας επέτρεψαν να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση του Ήλιου στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης».

Η NASA έχει προγραμματίσει δράση με ερευνητικά αεροπλάνα μεγάλου υψόμετρου για τη λήψη εικόνων της έκλειψης από τα 50.000 πόδια (15.240 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της Γης για να αποτυπώσουν λεπτομέρειες που δεν έχουν ξαναδεί οι επιστήμονες στο παρελθόν στο ηλιακό στέμμα. Οι εικόνες αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναζητήσουν αστεροειδείς που περιφέρονται κοντά στον ήλιο.

Πείραμα θα δοκιμάσουν και οι ραδιοερασιτέχνες που θέλουν να δουν πώς το φαινόμενο αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν τα ραδιοκύματα. Οι χειριστές σε διαφορετικές τοποθεσίες θα καταγράφουν την ισχύ των σημάτων τους και πόσο μακριά φτάνουν. Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν αυτή την απόσταση επειδή ο ήλιος επηρεάζει άμεσα την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, ή την ιονόσφαιρα, η οποία επιτρέπει στις ραδιοεπικοινωνίες να ταξιδέψουν μακρύτερα. Αλλά όταν το φεγγάρι μπλοκάρει τον ήλιο, αυτό μπορεί να αλλάξει.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την πορεία του φαινομένου μέσα από τον χάρτη που ακολουθεί, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μόνοι σας το διαδραστικό εργαλείο της NASA πατώντας εδώ.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων