Ταχίνι για ενέργεια και δύναμη: Η θρεπτική του αξία και λαχταριστές νηστίσιμες συνταγές! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

slide 23 to 28 of 12

Ταχίνι για ενέργεια και δύναμη: Η θρεπτική του αξία και λαχταριστές νηστίσιμες συνταγές!

Μία πραγματική υπερτροφή το ταχίνι, καθώς συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας
Ταχίνι για ενέργεια και δύναμη: Η θρεπτική του αξία και λαχταριστές νηστίσιμες συνταγές!
Επιμέλεια: medlabnews.gr iatrikanea

Το ταχίνι είναι ένας πολύτιμος διατροφικός σύμμαχος που προσφέρει δύναμη, ενέργεια και ευεξία. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όποιον αναζητά φυσική ενίσχυση του οργανισμού του μέσα από τη διατροφή. Ειδικά κατά τη νηστεία, όπου οι διατροφικές επιλογές είναι πιο περιορισμένες, το ταχίνι προσφέρει πολύτιμα συστατικά, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Χάρη στην υψηλή του διατροφική αξία, μπορεί να καλύψει διατροφικές ανάγκες και να υποστηρίξει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, βοηθώντας μας να νιώθουμε δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια κάθε μέρα.

Η διατροφική αξία του ταχινιού

Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και αποτελεί μία πραγματική υπερτροφή καθώς συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι ένα τρόφιμο απόλυτα ενταγμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, που διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του σουσαμιού, του πολύτιμου αυτού σπόρου με αναγνωρισμένη αξία από την αρχαιότητα. Από τότε, άλλωστε, το σουσάμι διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μεγάλοι δάσκαλοι της Ιατρικής, όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο αναγνωρίζοντας τα πολύτιμα οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιέχοντας μία σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, το ταχίνι είναι εξαιρετικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας και ειδικά αν συνδυαστεί με όσπρια ή ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και είναι άριστη πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων (ω3 και ω6). Το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμιδικής του αξίας προέρχεται από τα λιπαρά του, γι’ αυτό και μία πολύ μικρή ποσότητα αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας.

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες, το ταχίνι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, ενώ η σησαμινόλη προστατεύει τα αγγεία. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Αποτελεί μία ιδανική επιλογή για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και προσφέρει γλυκιά γεύση χωρίς απότομες αυξήσεις του σακχάρου. Επιπλέον, οι αθλητές μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητά του να μειώνει τον κίνδυνο μυϊκών τραυματισμών μέσω της αντιοξειδωτικής του δράσης.

Επιπροσθέτως η σησαμίνη προσδίδει αντιυπερτασικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες στο ταχίνι, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ η Βιταμίνη Ε και οι λιγνάνες που περιέχει προσδίδουν αντιγηραντικές ιδιότητες, καθιστώντας το πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία και τη νεανικότητα του οργανισμού μας.

Το ταχίνι στη νηστεία

Σε περιόδους νηστείας όπως η Σαρακοστή, ο ρόλος του ταχινιού στην καθημερινή διατροφή είναι ιδιαιτέρως σημαντικός καθώς ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί πιθανές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, η υπεροχή του ταχινιού σε ασβέστιο και σίδηρο το καθιστά απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα, ενώ οι πρωτεΐνες που περιέχει, αν και φυτικής προέλευσης, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορροφησιμότητα από τον οργανισμό. Παράλληλα, κατά την περίοδο της νηστείας το ταχίνι αποτελεί βασικό «εργαλείο» στη μαγειρική, καθώς έχει εφαρμογή σε νηστίσιμα αρτοσκευάσματα όπως ταχινόπιτες, ταχινόψωμο κ.α. ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο στα γλυκά.

Μακεδονικό Ταχίνι: Η νο1 επιλογή για περισσότερα από 100 χρόνια

Εδώ και έναν αιώνα, το Μακεδονικό Ταχίνι παράγεται με τον ίδιο αυθεντικό τρόπο, διατηρώντας την κορυφαία ποιότητά του. Είναι 100% αλεσμένο σουσάμι εξαιρετικής προέλευσης που επιλέγεται με αυστηρά κριτήρια, πλένεται με καθαρό, πόσιμο νερό και στη συνέχεια, ψήνεται προσεκτικά. Η άλεση γίνεται παραδοσιακά σε μυλόπετρες, όπως εδώ και 100 χρόνια, χωρίς χημικά ή πρόσθετα. Αυτή η διαδικασία προστατεύει τον σπόρο του σουσαμιού χωρίς να τον «τραυματίζει», αναδεικνύοντας τη φυσική του γεύση και τα πλούσια αρώματά του. Έτσι, κάθε κουταλιά Μακεδονικό Ταχίνι αποτυπώνει την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα μιας διαχρονικής συνταγής.

Εύκολες και Νηστίσιμες Συνταγές με Μακεδονικό Ταχίνι

Brownies με Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο​

Μια γρήγορη, εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για ζουμερά chocolate brownies με Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο!​

Θα χρειαστούμε:

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις​

300 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο

300 γρ. χυμό πορτοκάλι​

200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας υγείας​

1 κ.γ. baking powder​

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ταψί αλείφουμε λάδι και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.

Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω. Η διάρκεια ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το πόσο ρευστά τα προτιμάμε.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα 70 γρ. ξεφλουδισμένα καρύδια ή 1 κούπα μούρα, βατόμουρα, φράουλες, μύρτιλα ή μίξη τους.​

Χουρμάδες γεμιστοί με καρύδι και Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο

Χουρμάδες γεμιστοί, λαχταριστοί, εύκολοι και γρήγοροι, με πλούσια γεύση, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Θα χρειαστούμε:

10 βασιλικούς χουρμάδες

10 κ.γ. Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο

10 καρύδια

150 γρ. μαύρη κουβερτούρα

3 καρύδια αρκετά ψιλοκομμένα (για το γαρνίρισμα)

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες. Παράλληλα, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και καλύπτουμε μια επιφάνεια κοπής με αντικολλητικό χαρτί.

Βάζουμε στο κέντρο κάθε χουρμά 1 κουταλιά του γλυκού Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο κι ένα καρύδι. Βουτάμε, έπειτα, το γεμιστό χουρμά στη λιωμένη κουβερτούρα και μεταφέρουμε στην επιφάνεια που έχουμε ήδη στρώσει με το αντικολλητικό χαρτί.

Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο καρύδι πριν παγώσει η κουβερτούρα και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Μπάρες με ξηρούς καρπούς και Μακεδονικό Ταχίνι με Ρόδι & Cranberries

Πεντανόστιμες μπάρες που αποτελούν την ιδανική λύση για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ. Κατάλληλες για πρωινό ή κολατσιό, για να τις πάρουν τα παιδιά στο σχολείο ή για να τις έχετε μαζί σας στη δουλειά, στο δρόμο, στα ταξίδια.

Θα χρειαστούμε:

70 γρ. αμύγδαλα

10 βασιλικούς χουρμάδες, χωρίς κουκούτσια, μουλιασμένους σε καυτό νερό για 1 ώρα

300 γρ. κάσιους, μουλιασμένα σε καυτό νερό για 5 ώρες

100 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι με Ρόδι & Cranberries

120 γρ. λευκή κουβερτούρα

30ml μέλι ή σιρόπι αγαύης

30 γρ. cranberries, αποξηραμένα

20 γρ. λευκή κουβερτούρα

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε καυτό νερό για 30 λεπτά, τους μεταφέρουμε σε μπλέντερ και χτυπάμε, αφού προσθέσουμε και τα αμύγδαλα.

Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, μεταφέρουμε σε μια φόρμα σιλικόνης για κέικ, διαστάσεων 27x14x6 εκ. και πιέζουμε καλά την επιφάνεια με τη βάση ενός ποτηριού.

Παράλληλα, μουλιάζουμε τα κάσιους για 5 ώρες σε καυτό νερό, μέχρι να μαλακώσουν τελείως και λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί.

Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή, βελούδινη κρέμα.

Περιχύνουμε με αυτή, τη βάση, γαρνίρουμε με τα αποξηραμένα cranberries και σχηματίζουμε “γραμμές” λευκής κουβερτούρας στην επιφάνεια με ένα κουτάλι.

Μεταφέρουμε στη συντήρηση του ψυγείου και αφήνουμε για μια νύχτα.

Την επόμενη μέρα, κόβουμε σε μπάρες και σερβίρουμε.

Οι μπάρες διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 μέρες ή στο ψυγείο για έως και 15 μέρες.

Περισσότερες απολαυστικές συνταγές με Μακεδονικό Ταχίνι!

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων