medlabnews.gr iatrikanea
Πρόστιμο 6.000 ευρώ επιβλήθηκε στην επιχείρηση Jumbo, από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, για παραπλάνηση των καταναλωτών που αφορούσε σοκολατένια αυγά. Ειδικότερα ενώ αναγράφονταν στις ενδείξεις ποιότητας και σύνθεσης των συγκεκριμένων προϊόντων ότι πρόκειται για απομίμηση σοκολάτας στις πινακίδες αναγράφονταν ως «σοκολατένιο αυγό»!
Με την υπ.αριθμ.πρωτ. 2151/15-04-2025 απόφαση της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής υπεβλήθη πρόστιμο 6.000€ σύμφωνα με την οποία στην επιχείρηση «JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», επί της οδού Κρέοντος 30-32 στον Κολωνό, διαπιστώθηκε ότι στα προϊόντα:
α)Σοκολατένιο αυγό «NUOVA GABRIEL» κ.β.150gr. και β) Σοκολατένιο αυγό «HAPPY EASTER» JUMBO κ.β.80gr., ενώ αναγράφεται στις ενδείξεις ποιότητας και σύνθεσης των προϊόντων ότι πρόκειται για απομίμηση σοκολάτας στις πινακίδες αναγράφονται ως α) «Σοκολατένιο αυγό» 150 gr. και β) «Σοκολατένιο αυγό» jumbo 80gr. αντίστοιχα, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του καταναλωτή, κατά παράβαση του άρθρων 4, 7 και 10 του Ν. 4177/13 σε συνδυασμό με τo 2 § 11 των Καν. Δ.Ι.Ε.Π.Π.Υ. (91354/17), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Σοκολατένια αβγά: Η ιστορία τους
Γνωρίζουμε ότι τα αβγά ήταν από την αρχαιότητα, για πολλούς πολιτισμούς, σύμβολο ζωής και αναγέννησης. Βέβαια, η σοκολατένια εκδοχή τους ανήκει στην πρόσφατη ιστορία μας, αν και έχει καταφέρει να ενσωματωθεί τέλεια στα έθιμα πολλών χωρών και να κλέψει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Πώς όμως φτάσαμε από τα απλά αβγά στη σύλληψη των σοκολατένιων;
Είναι γεγονός ότι πολλές πασχαλινές παραδόσεις προέρχονται από μεσαιωνικές και παγανιστικές δοξασίες και σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι το Πάσχα γιορτάζεται την άνοιξη, τότε που ανέκαθεν απονέμονταν τιμές στη γη και στο συναρπαστικό ξύπνημά της. Έτσι, τα αβγά ήταν πάντα στο προσκήνιο και, μάλιστα, βάφονταν σε έντονα χρώματα πολύ πριν από την επικράτηση του χριστιανισμού. Το Μεσαίωνα, σε όλη την Ευρώπη, το βάψιμο των αβγών, αλλά και ο περίτεχνος στολισμός τους, έγινε μια δημοφιλής παράδοση που εξελίχθηκε σε κάθε χώρα με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την κουλτούρα της. Μία από τις σημαντικές αναφορές στο έθιμο θέλει τον Εδουάρδο Α΄ να δωρίζει στους αυλικούς του αβγά τυλιγμένα με φύλλα χρυσού. Έτσι κάπως φτάσαμε στα σφυρήλατα Fabergé, με το πρώτο να προσφέρεται στην αυτοκράτειρα Μαρία της Ρωσίας από το σύζυγό της, τσάρο Αλέξανδρο, το 1883, και μετέπειτα η πολύτιμη σοκολάτα μπήκε στο παιχνίδι, κατά κύριο λόγο επειδή ήταν σπάνια, εξωτική και ακριβή.
Συγκεκριμένα, η σοκολάτα έφτασε το 17ο αιώνα στη Βρετανία για να φέρει την επανάστασή της. Φυσικά, δεν μιλάμε για πλάκες σοκολάτας, αλλά για το ρόφημά της, εμπλουτισμένο με πιπέρι τσίλι, όπως συνήθιζαν να το απολαμβάνουν οι Αζτέκοι. Γρήγορα απέκτησε μεγάλη φήμη και έγινε αγαπημένη συνήθεια των ευγενών. Την ίδια εποχή είχαν καταφθάσει στη χώρα ο καφές και το τσάι οδηγώντας στη δημιουργία χώρων εστίασης που προορίζονταν αποκλειστικά για την κατανάλωσή τους, κάτι σαν καφενεία. Μάλιστα, ήταν τόση η ευδαιμονία που προκαλούσε το ξεχωριστό ρόφημα που, αν και φτιαχνόταν μόνο με νερό, είχε ζητηθεί από την εκκλησία να το νηστεύουν, όπως ακριβώς το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά.
Μέχρι το 19ο αιώνα, η σοκολάτα παρέμενε κάτι που μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να προσεγγίσουν λόγω της υψηλής τιμής της. Την είχαν εξελίξει βέβαια ως ρόφημα, το οποίο είχε ταξιδέψει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. To 1828 o Ολλανδός σοκολατοποιός Van Houten κατάφερε με μια ειδική πρέσα να αφαιρέσει μεγάλο ποσοστό βούτυρου κακάο από τη σοκολάτα, φτιάχνοντας τη σκόνη κακάο, ικανή να συμμετέχει σε διάφορες παρασκευές. Η πρώτη πλάκα σοκολάτας δημιουργήθηκε ή το 1847 από την αγγλική σοκολατοποιία J. S. Fry & Sons ή το 1842 από τον John Cadbury. Η σοκολατοποιία του δεύτερου είναι κι εκείνη που κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1875 τα πρώτα πασχαλινά αβγά από μαύρη σοκολάτα, χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία. Στην αυγή του 20ού αιώνα, το 1900, η εταιρεία έφτιαξε τα πρώτα από σοκολάτα γάλακτος και στη συνέχεια πειραματίστηκε με γεμίσεις, κρέμες και φοντάν για να φτάσει το 1923 στο διάσημο Cadbury Crème Egg, με επικάλυψη σοκολάτας υγείας και γέμιση από λευκό και κίτρινο φοντάν για να προσομοιάζει, όσο το δυνατόν, σε πραγματικό αβγό. Η ιστορία συνεχίστηκε με περίτεχνες διακοσμήσεις τόσο από την Cadbury όσο και από άλλες σοκολατοποιίες ή ζαχαροπλάστες.
Τα ελληνικά ’60s
Στην Ελλάδα, η σοκολάτα έκανε την εμφάνισή της μετά το 1850, ακολουθώντας την τάση υιοθέτησης ευρωπαϊκών συνηθειών. Σιγά σιγά άρχισαν να φτιάχνονται τα πρώτα κεράσματα και γλυκά από το εξωτικό αυτό υλικό και στις αρχές του 1900 η σοκολάτα ήταν ήδη πρωταγωνίστρια σε όλα τα αστικά ζαχαροπλαστεία. Τα σοκολατένια αβγά, ως έθιμο και δώρο προς τα παιδιά, πρέπει να καθιερώθηκαν μετά το 1960, ενώ τώρα πια η τέχνη τους έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο.
Πού θέλουμε να καταλήξουμε; Πως ευτυχώς που παράλληλα με την εξέλιξη της σοκολατοποιίας είχαμε και τη ραγδαία εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας και έτσι μπορούν τα σοκολατένια αβγά να ταξιδεύουν με ασφάλεια σε καμπίνες με άριστο κλιματισμό. Φυσικά, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η ευαίσθητη σοκολάτα πάντα θα κινδυνεύει όταν θα πέφτουν πάνω της οι ακτίνες του ήλιου. Μήπως είναι πιο σοφό, τελικά, να την καταναλώνουμε προτού καν ξεκινήσει το ταξίδι;




Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου