Σεισμό 7,8 Ρίχτερ προβλέπουν στην Κωνσταντινούπολη. Μπορεί να είναι και από μέρα σε μέρα, δεν το αποκλείουμε | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σεισμό 7,8 Ρίχτερ προβλέπουν στην Κωνσταντινούπολη. Μπορεί να είναι και από μέρα σε μέρα, δεν το αποκλείουμε

Τι υποστηρίζει ο Ευθύμιος Λέκκας ότι θα συμβεί με τα κτίρια, νέα και παλιά

 

medlabnews.gr

 Για το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρότερου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον σεισμό τον 6,4 Ρίχτερ μίλησε ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας. 

Ο κ. Λέκκας προβλέπει για το μέλλον σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τα 17.000.000 πληθυσμού που ζουν σε περιορισμένο χώρο. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο 4», στην ΕΡΤ, υπενθύμισε τη συσχέτιση σεισμικών δονήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ανατρέχοντας στο παρελθόν: «Το 1999 είχαμε στις 17 Αυγούστου τον σεισμό στη Νικομήδεια. Στις 7 Σεπτεμβρίου ακολούθησε ο σεισμός στην Αθήνα. Τότε, διαπιστώσαμε ότι υπήρξε κάποια επίδραση από τον έναν στον άλλον. Δύο μήνες μετά, σημειώθηκε άλλος ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, ο οποίος όμως δεν επηρέασε τον ελληνικό χώρο. Άρα, όταν ο σεισμός αφορά το ρήγμα της Ανατολίας, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούμε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όχι».

«Τώρα λέμε για την Κωνσταντινούπολη ότι έγινε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προβλέπει, εκτιμά έναν σεισμό της τάξεως των 7,8 Ρίχτερ με βάση τις διαστάσεις του ρήγματος που δεν έχει σπάσει ακόμα. Αυτό για την Κωνσταντινούπολη σημαίνει ισοπέδωση του 1/3 των κατασκευών που είναι παλιές, το 1/3 των καινούριων κατασκευών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Το υπόλοιπο 1/3 είναι καλές κατασκευές. Εκείνο που με φοβίζει περισσότερο στην Κωνσταντινούπολη είναι η ανθρώπινη έκθεση που είναι 17 εκατομμύρια μέσα σε ένα στενό χώρο», ανέφερε στη συνέχεια.

«Μετά τον σεισμό του 1999 η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνέκλινε ότι θα έχουμε έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέχρι το 2020. Δεν έγινε. Είχαμε πέσει έξω στις προβλέψεις. Όσο περνάει το χρονικό διάστημα γεμίζει ενέργεια το ρήγμα και θα κάνει μεγαλύτερο σεισμό. Είναι νομοτέλεια ότι θα σπάσει αυτό το ρήγμα. Τα 12 κομμάτια που συγκροτούν το ρήγμα της Ανατολίας έχουν σπάσει. Το τελευταίο που δεν έσπασε είναι αυτό της Κωνσταντινούπολης. Νομοτελειακά θα σπάσει.

Μπορεί να είναι και από μέρα σε μέρα, δεν το αποκλείουμε, αλλά ένας μέσος όρος που εκδηλώνεται ο δεύτερος σεισμός είναι της τάξεως των 2-3 ετών. Πρέπει να γίνει ανάλυση αυτού του σεισμού όταν εκδηλωθεί και στη συνέχεια να υπολογίσουμε αν αυτές οι δυνάμεις μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα», είπε ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κατασκευές, αλλά ο πληθυσμός. «Στην Κωνσταντινούπολη ζουν 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε έναν περιορισμένο χώρο. Η ανθρώπινη έκθεση είναι το μεγαλύτερο ρίσκο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων